Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αντιδράσεις κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την λειτουργία Άνθιμου στη Ροτόντα.



Αντιδράσεις κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την λειτουργία Άνθιμου στη Ροτόντα.
Η Ροτόντα, είναι ή δεν είναι Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου ;;;;;
Πάλι η…. πολυπολιτισμικότητα έπιασε μερικούς ;
    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου η μεταφορά του «εγκαίνιο» στην ιερά τράπεζα της Ροτόντας. Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να λειτουργεί στη Ροτόντα 12 φορές το χρόνο.
    Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ''Φίλοι της Ροτόντας'' αναφέρουν, πως η μόνιμη εγκατάσταση που μετατρέπει το μνημείο σε ναό και υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε παρόμοια πράξη απαγορεύεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. 
    Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρεται χαρακτηριστικά, ''με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη''.
    Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση που δημοσίευσαν χθες στο facebook:
    Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη.
    Το γεγονός αυτό αντίκεται τόσο στον Αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν την διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών το χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου.
    Η κίνηση αυτή της Ιεράς Μητρόπολης επιδικνύει περιφρόνηση όχι μόνο προς την νομιμότητα, αλλά και προς το κοινωνικό consensus που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις μικτές (θρησκευτικές και πολιτιστικές) χρήσεις του μνημείου.
    Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οφείλουν να προασπίσουν την ταυτότητα του μνημείου ως πολιτιστικού αγαθού και να διασφαλίσουν ότι η κατ'εξαίρεση λατρευτική του χρήση, δεν θα εξοβελίσει την πολιτιστική και μουσειακή ταυτότητά του.

2 σχόλια:

  1. Η γνωστή κουτοπονηριά του Ιερατείου: Εγείρουμε δικαιώματα καταπατώντας ότι μας είναι πρόσφορο από άλλες θρησκείες• κατασκευάζοντας μόνιμες διεκδικήσεις, αλλιώς αν είναι ανέφικτο ισοπεδώνουμε ότι δεν μας αρέσει από αυτές. Αν σώθηκε για παράδειγμα ο Παρθενώνας της Ελληνικής Εθνικής θρησκείας, είναι γιατί τον μετέτρεψαν σε «Παναγία η Αθηνιώτισσα»! Τώρα φυσικά (και δικαίως) κόπτονται, γιατί οι Οθωμανοί κάνουν τζαμί την Αγ. Σοφιά. Υποκρισία! Όσο για την «επίμαχη» Ροτόντα ας δούμε τι λέει γι’ αυτήν η «Βικιπαίδεια» στο λήμμα «Ροτόντα (Θεσσαλονίκη)»:
    «Κτίστηκε στα χρόνια του (ειδωλολάτρη) Καίσαρα Γαλέριου γύρω στο 304 μ.Χ. ενώ προοριζόταν ως ναός του Δία ή των Καβείρων, ή ως Μαυσωλείο του Γαλέριου. Ωστόσο, εξαιτίας του θανάτου του Γαλέριου το 311 μ.Χ., η Ρο-τόντα έμεινε κενή χωρίς χρήση.
    Στα τέλη του 4ου αιώνα, την εποχή του Θεοδόσιου Α' και αφότου στη Θεσσαλονίκη είχε επικρατήσει ο Χριστιανισμός, η Ροτόντα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων ή Αρχαγγέλων και τότε έγιναν στο μνημείο ορισμένες μετασκευές, που ήταν αναγκαίες για τη νέα λατρεία. Συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NATURA ..... UNESCO ΤΑ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒ..... ΤΟΥ ΠΛΑΝΙΤΗ ΠΟΥ ΟΙΚΟΙΟΠΟΙΟΥΝΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΜΜΜΜΜΜ ΤΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΡΠΑΓΗΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή