Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τραμπ για γενοκτονία Αρμενίων: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητεςΤραμπ για γενοκτονία Αρμενίων: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τη σφαγή των Αρμενίων το 1925 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».
    Με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τραμπ «ενώθηκε με την αρμένικη κοινότητα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου στο πένθος για την απώλεια ζωών αθώων και για τα δεινά που υπέστησαν τόσοι πολλοί» άνθρωποι.
    «Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (…) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν».
    «
Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Τραμπ.
    Οι Αρμένιοι εκτιμούν ότι ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά την περίοδο εκείνη και πολλοί ιστορικοί καθώς και περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.
    Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.
    Η αναγνώριση της «επώδυνης Ιστορίας», εκτίμησε ο Τραμπ είναι «ένα κρίσιμης σημασίας βήμα για την ανοικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού μέλλοντος».
    Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
    Ωστόσο ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «γενοκτονία».
    Ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει τον Τραμπ για αναφορά του στην Αρμενική Γενοκτονία 
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ο πόνος όλων των πλευρών, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε ‘μεγάλη καταστροφή’ για την Αρμενική Γενοκτονία.  
    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι “η λανθασμένη πληροφόρηση και ορισμοί πηγάζουν από την παραπληροφόρηση που μεθόδευσαν εδώ και χρόνια οι ακραίοι κύκλοι των Αρμενίων μέσω της προπαγάνδας.” Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε χθες μήνυμα για την τελετή που οργανώθηκε στο αρμενικό πατριαρχείο για την επέτειο της 24ης Απριλίου που οι Οθωμανοί Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο.
25/04/2017 10:23 / ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου