Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Αφγανιστάν μιλά για ακόμη μια δύσκολη χρονιάΟ Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Αφγανιστάν μιλά για ακόμη μια δύσκολη χρονιά
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε   ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την ημέρα που ο Αφγανός ομόλογός του και ο αρχηγός του αφγανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας παραιτήθηκαν εξαιτίας της πιο πολύνεκρης επίθεσης των Ταλιμπάν σε μια αφγανική στρατιωτική βάση μέχρι σήμερα.
    Ο Μάτις, που έκανε την επίσκεψη αυτή καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει τη χάραξη μιας νέας πολιτικής, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Ασράφ Γάνι, στελέχη της κυβέρνησής του και Αμερικανούς αξιωματικούς, οι οποίοι ζητούν να αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα.
     «Το 2017 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τις γενναίες αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τη διεθνή δύναμη η οποία στάθηκε, και συνεχίζει να στέκεται, πλάι στο Αφγανιστάν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας», είπε ο Μάτις.
    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάτις ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, επικεφαλής των αμερικανικών και των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι «δεν διαψεύδει» τις πληροφορίες περί του ότι η Ρωσία προσφέρει υποστήριξη στους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων και όπλων.
    Ο Μάτις επισκέφθηκε την Καμπούλ μερικά εικοσιτετράωρα αφού οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ σκοτώνοντας πάνω από 140 Αφγανούς στρατιωτικούς. Σύμφωνα με αξιωματούχους στην Καμπούλ, ο τελικός απολογισμός της επίθεσης ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς.
    Νωρίτερα σήμερα η προεδρία του Αφγανιστάν ανέφερε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι ο υπουργός Άμυνας Αμπντουλά Χαμπίμπι και ο επικεφαλής του επιτελείου Καντάμ Σα Σαχίμ «παραιτήθηκαν με άμεση ισχύ».
    Ο Σα Χουσάιν Μουρταζάουι, εκπρόσωπος του Γάνι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι παραιτήσεις αυτές υποβλήθηκαν εξαιτίας της επίθεσης. Οι Χαμπίμπι και Σαχίμ είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπέβαλαν παραιτήσεις οικειοθελώς.
    Το γραφείο του Γάνι ανακοίνωσε επίσης ότι αντικαταστάθηκαν τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, ενώ στελέχη του υπουργείου Άμυνας είπαν πως έως και οκτώ στελέχη των ένοπλων δυνάμεων συνελήφθησαν.
    Ένας ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, επικαλούμενος στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και το είδος της τακτικής που χρησιμοποιήθηκε, είπε πως το δίκτυο Χακάνι ενδέχεται να διαδραμάτισε ρόλο στην επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου