Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Η Βουλή υπέρ αναγνώρισης της Παλαιστίνης, παρουσία του Αμπάς



Η Βουλή υπέρ αναγνώρισης της Παλαιστίνης, παρουσία του Αμπάς
  Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, επικυρώθηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της βουλής το ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση ενός ενιαίου, δημοκρατικού και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση των ορίων του 1967. Η Βουλή ζητά επίσης από την κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
    Ο κύριος Αμπάς έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ, εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας, έγινε δεκτός με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.
    «Σας υποδεχόμαστε με την παρουσία του πρωθυπουργού και μελών του προεδρείου της Βουλής, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας και της Επιτροπής Ελληνο-παλαιστινιακής φιλίας της Βουλής» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης, υποδεχόμενος, νωρίτερα, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.
    «Το μεγαλειώδες βήμα της εισήγησης προς την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης θα καταγραφεί στην ιστορία και την πορεία του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο Μαχμούτ Αμπάς.
    Η απόφαση αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ.
    Η τελετή υποδοχής του Παλαιστίνιου προέδρου στο ελληνικό κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο συλλογή έργων ζωγραφικής γνωστού Έλληνα ζωγράφου. Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς έδωσε πίκανα που απεικονίζει τον Ιερό ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, «Ναός, που» -όπως είπε- «βρίσκεται στις καρδιές όλων μας».
    Σε συνάντηση που είχαν Αμπάς-Τσίπρας, ο παλαιστίνιος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από το 2016 τα διαβατήρια των Παλαιστινίων θα γράφουν "Κράτος της Παλαιστίνης" και όχι "Παλαιστινιακή Αρχή", όπως ισχύει σήμερα.
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι ο όρος Παλαιστίνη θα χρησιμοποιείται πλέον σε όλα τα δημόσια έγγραφα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου