Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

7.ΕΔΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΚΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΕΔΩ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΚΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ?
Αεροπλάνο-μυστήριο για τα πετρέλαια του Αιγαίου;
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
    Ένα αεροπλάνο που συμμετέχει σε γεωφυσικές έρευνες για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλον τον κόσμο, πετούσε στον ελληνικό εναέριο χώρο το διάστημα 10-15 Απριλίου.
    Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που βλέπετε στην φωτογραφία, βρέθηκε στην χώρα μας, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Αρχικά, στις 10 Απριλίου φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου Κρήτης.
    Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο αεροπλάνο της ARKeX, εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Εκεί παρέμεινε σταθμευμένο στις 14 και 15 Απριλίου.
    Ανήκει στην βρετανική εταιρεία ARKeX, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες υποστήριξης γεωφυσικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
    Τον τελευταίο καιρό η εταιρεία ήρθε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, εξαιτίας ενός "μαγνητόμετρου" που ανέπτυξε αξιοποιώντας τη διαστημική τεχνολογία.

    Το "μαγνητόμετρο" βοηθάει σημαντικά τις εταιρείες πετρελαίου και αερίου στο να εντοπίζουν τις καλύτερες τοποθεσίες για τη διάνοιξη πηγαδιών. Το όργανο είναι τοποθετημένο στην "μύτη" του μικρού αεροσκάφους το οποίο μπορεί να πετάξει πάνω από την περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για γεωλογική έρευνα και να καταγράψει τα διάφορα σήματα κάτω από το έδαφος. Το κόστος της εκτέλεσης μιας τέτοιας έρευνας είναι 10 φορές φθηνότερο από ό,τι εκείνο μιας παραδοσιακής σεισμικής έρευνας.
    Η ARKeX, με την συγκεκριμένη τεχνολογία, παρέχει πολύτιμες γεωλογικές πληροφορίες ώστε να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος μια πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια που εξερευνά.
    Η επίσκεψή του αεροσκάφους στην Ελλάδα, και μάλιστα σε δύο ακραία σημεία, από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, προφανώς συνδέεται με το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για έρευνες με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα ενδιαφέρον που αποτελεί πλέον "κοινό μυστικό", αλλά οι επίσημες πληροφορίες και τα στοιχεία για το "ποιός, πού και πότε" κρατώνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
    Aυτή τη στιγμή το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Βarbaros είναι μέσα στην ακήρυχτη Κυπριακή ΑΟΖ, στα Διεθνή ύδατα. Είναι στο σημείο 3. Ήλθε απο το σημείο 1 και πάει πρός το 5 για να σκανάρει όλο το οικόπεδο 3 (μώβ περιοχή στο χάρτη).
    Η Τουρκία δέσμευσε μια περιοχή εκεί και κάνει έρευνα, στο υποτιθέμενο  οικόπεδο 3 της ακήρυχτης Κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό κατ’ εμένα και με το τρόπο που έχει κηρυχτεί η Κυπριακή ΑΟΖ είναι απόλυτα νόμιμο, αφού δεν υπάρχει Κυπριακή ΑΟΖ παρά μόνο σαν έννοια., διότι συνολικά γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ δεν έχουν σταλεί και για αυτό φταίει η Κύπρος.
    Γιατί Ελλάδα και Κύπρος δεν ανακηρύσσουν κανονικά τώρα τις ΑΟΖ τους συνολικά, με γεωγραφικές συντεταγμένες σταλμένες στον ΟΗΕ και όπως πρέπει; Υπάρχει συμφωνία με τη Τουρκία; To κάνουν για να μη πληρώνουν φόρους οι πολυεθνικές σε Ελλάδα και Κύπρο αφού στη παρούσα κατάσταση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχουν σε κανένα κράτος, παρά μόνο διεθνή ύδατα μετά τα 6 νμ (Ελλάδα) και τα 12 νμ (Κύπρος); Η Γερμανία γιατί δεν μιλάει;
    Tί κρύβεται πίσω απο αυτή τη τόσο βρώμικη υπόθεση;
    Ας υποθέσουμε ότι κάπου έχω κάνει “λάθος” και ας θεωρήσουμε ότι η Κύπρος έχει ΑΟΖ και αυτή τη στιγμή ένα ξένο κράτος κάνει έρευνα μέσα της.
    Πού είναι η στήριξη της Ελλάδας; Πουθενά.
    Ποιά είναι η θέση της Μεγάλης Βρεττανίας; Καμμία. Τυχαίο;
    Πού είναι η εφαρμογή του ενιαίου στρατηγικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου για τον οποίο κάποιες ιστοσελίδες μίλαγαν; Πουθενά, γιατί δεν υπάρχει.
    Τόσα χρόνια Ελλάδα και Κύπρος, γιατί δεν έχουν καθορίσει τα κοινά όρια των ΑΟΖ τους και να στείλουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες τους στον ΟΗΕ;  Tις κουμπάρες παίζουν; Ούτε αυτό δεν μπόρεσαν να κάνουν.
    Η Κυπριακή ΑΟΖ είναι Κυπριακό έδαφος και η Ελληνική ΑΟΖ είναι Ελληνικό έδαφος.
    Kαταλαβαίνετε τί σημαίνει αυτό που οι δύο κυβερνήσεις επιτρέπουν αμαχητί να γίνεται αυτή τη στιγμή;  Παράδοση Εθνικού εδάφους δεν είναι; Να τις χέσ..  τις διαμαρτυρίες της Κύπρου στον ΟΗΕ. Πρόκειται για ασήμαντες πολιτικές κινήσεις που είναι αδύνατο να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν ντρέπονται τα γλαστριά σε Ελλάδα και Κύπρο να καμαρώνουν;
    Όταν οι Τούρκοι έλθουν για έρευνες νότια της Κρήτης μετά τα 6 νμ, ο Μανιάτης του ΥΠΕΚΑ θα πάρει το Σαμαρά και το Βενιζέλο παραμάσχαλα και θα γίνουν λαγοί;  Eρωτώ…
    Σε προηγούμενα άρθρα μου, έχω προειδοποιήσει για τη κατάσταση αυτή. Eδώ και τόσες εβδομάδες τί έκαναν σε Ελλάδα και Κύπρο; Ψείριζαν τη μαϊμού και έκαναν τον Ευρωπαίο; Δεν ξέρω αν είναι μόνο ανίκανοι ή και κάτι άλλο…
    Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα τι κάνει; Ετοιμάζει προσκλήσεις σε “επενδυτές” για τις ΕΟΖ που θα γίνουν και που θα “σώσουν” τη χώρα; Σαν δεν ντρέπονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου