Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

6.Ποιοι θα πληρώσουν μισό ή καθόλου ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Ποιοι θα πληρώσουν μισό ή καθόλου ΕΝΦΙΑ
Απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ. Από σήμερα τα νέα εκκαθαριστικά στο TAXISNET
    Στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISNET θα πρέπει να μπουν από σήμερα χαμηλόμισθοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων για να ελέγξουν αν έχει αναρτηθεί νέο εκκαθαριστικό με έκπτωση ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και να έχει γίνει συμψηφισμός του ποσού με τις πληρωμές ή τις επόμενες δόσεις.
    Όπως αναφέρει το Έθνος, ωστόσο όσοι δικαιούνται την έκπτωση αλλά διαπιστώσουν ότι δεν έχει αναρτηθεί νέο εκκαθαριστικό, ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει είτε να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού του φόρου προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά είτε να υποβάλουν όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη Ε9 και να περιμένουν τον νέο γύρο εκκαθάρισης τον Δεκέμβριο.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τον νόμο, στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή θα πρέπει να εμφανιστούν εκπτώσεις φόρου 20%-100% για:
*Όσους έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ και ακίνητα μέχρι 150 τ.μ. σε επιφάνεια και αξία 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για παντρεμένο και 200.000 για οικογένεια με δύο παιδιά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι 50%.
*Τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 80% με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ αλλά και επιφάνεια ακινήτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών μέτρων. Θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.
*Τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία παρέμεινα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013 με έκπτωση 20% σε σχέση με το αρχικό ποσό.
    Οι παραπάνω δικαιούχοι που θα αναζητήσουν μέσω TAXISNET το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα αντικρίζουν ένα γραπτό μήνυμα από τη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων που θα αναφέρει ότι "έχοντας λάβει υπόψη το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2004, το συνολικό ύψους της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014, τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, το ποσοστό αναπηρίας: "Αποφασίζει ότι για τον/την... παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του  ΕΝΦΙΑ έτους 2014".

    Με βάση το νέο εκκαθαριστικό θα διορθωθούν και οι δόσεις. Έτσι, η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου θα είναι μικρότερη, ενώ για όσους την έχουν ήδη πληρώσει η διαφορά θα εμφανίζεται ως "προκαταβολή" της δόσης Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου