Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

2.Ποινική δίωξη για τον ΟΚΑΝΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
2.Ποινική δίωξη για τον ΟΚΑΝΑ
Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη
    Αντιμέτωποι με κακουργηματική ποινική δίωξη βρίσκονται η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένυ Μαλλιώρη καθώς και ο πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού Δημήτρης Πλατανιάς. Κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς Ελένης Ράϊκου κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου.
    Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε μετά την υποβολή αναφοράς της υφυπουργού υγείας Ζέτας Μακρή προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία έκανε λόγο για πράξεις και παραλείψεις που αφορούν στη διαχείριση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και για «τρύπα» στον ΟΚΑΝΑ περίπου 8,5 εκατ. ευρώ.
    Κατόπιν της καταγγελίας, από την έρευνα προέκυψαν σύμφωνα με τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο που διενήργησε την έρευνα, επιβαρυντικά στοιχεία ικανά για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
    Συγκεκριμένα, στις 17 -5 - 2011 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αντικείμενο
α) την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου καταπολέμησης των ναρκωτικών στο πλαίσιο ελέγχου της διασποράς της νέας γρίπης και λοιπών λοιμωδών νοσημάτων
β) τη δημιουργία νέων 17 κέντρων υποκατάστασης και παρακολούθησης της υγείας των χρηστών σε όλη την επικράτεια με διάρκεια τριών ετών και
γ) την κάλυψη δαπανών στελέχωσης και λειτουργικών εξόδων για δύο έτη από τη δημιουργία και τη λειτουργία εκάστου κέντρου με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. Ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα εκταμιεύτηκε για το σκοπό αυτό ποσό 10.249.000 ευρώ.
    Εν τούτοις τα χρήματα δεν διατέθηκε για τους αναφερόμενους σκοπούς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ , γεγονός που οδήγησε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 18 -5- 2012 στην καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης . Για το ζήτημα αυτό διενεργήθηκε έλεγχος από το σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των καταγγελλομένων.
    Επιπλέον, μετά την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων ερώτησης σχετικά με την μη απόδοση από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ποσού 7 εκατ. Ευρώ, προερχομένων από την ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου υγείας επιβεβαιώθηκε ότι :
Ενώ ο ΟΚΑΝΑ είχε λάβει κατά το χρονικό διάστημα 2009-2013 συνολικό ποσό 37.600.00 ευρώ , εν τούτοις δεν είχε αποδώσει προς αυτά τα κέντρα πρόληψης ποσό της τάξης 5,5 εκατ. Ευρώ.
    Κατά τους ισχυρισμούς του τότε πρόεδρου και διευθυντή του Οργανισμού, το ποσό αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ χωρίς ωστόσο να προσκομιστούν αναλυτικά στοιχεία από τα οποία να επαληθεύεται πως η πρακτική αυτή βασιζόταν στις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και ήταν δικαιολογημένη ή αναπότρεπτη.
    Όσον αφορά ωστόσο τις καταγγελίες περί έκτακτης προμήθειας φαρμακευτικού σκευάσματος, το σκέλος αυτό της δικογραφίας αρχειοθετήθηκε καθώς από την έρευνα δεν πιθανολογήθηκε ότι η εν λόγω προμήθεια υλοποιήθηκε κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης ή ότι προκάλεσε ζημία στην περιουσία του ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου