Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

9.To νέο σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα

9.To νέο σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα
Το ανέκδοτο ‘’Αν δεν σταθεροποιηθεί το μ@@@ι ψάρι δεν τρώμε’’ το ξέρετε ? 
της Έλενας Λάσκαρη
http://www.euro2day.gr/
    Σημαντικές ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια προσφέρει το νέο σχέδιο. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για κτίρια, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Ποιοι θα πληρώνουν τον εξτρά φόρο τύπου ΦΑΠ και ποιες είναι οι προτάσεις για τους συντελεστές.
    Στα 2,65 δισ. ευρώ χαμηλώνουν οι προσδοκίες εσόδων από τη νέα εκδοχή φόρων ακινήτων για το 2014 που φαίνεται να παίρνει κατ' αρχήν πράσινο φως από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
    Το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει την επιβολή ενός φόρου ανά ακίνητο και ενός συμπληρωματικού φόρου όπως είναι σήμερα ο ΦΑΠ αλλά με αύξηση του ατομικού αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα στα 300.000 από 200.000 ευρώ.
    Με τις προτεινόμενες αλλαγές, γλιτώνουν από το φόρο αγροτικά κτίσματα, μειώνονται σε σχέση με τον ΕΝΦΑ οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν οικόπεδα, αστικά ακίνητα και βοηθητικούς χώρους ενώ φεύγει από την εξίσωση των αγροτεμαχίων ο συντελεστής θάλασσας. Η εικόνα της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης βέβαια ανατρέπεται καθώς παραμένει διευρυμένος, ο ΦΑΠ.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σενάριο διπλού φόρου προβλέπει για το βασικό φόρο:
Αστικά ακίνητα
Στο βασικό φόρο, τα κλιμάκια μειώνονται από 30 σε 12 και ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ (στον ΕΝΦΑ ήταν 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο). Υπολογίζεται έτσι ότι τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% (μεσοσταθμικά 16%)σε σχέση με τον ΕΝΦΑ.
    Παραμένουν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Προβλέπεται μηδενικός συντελεστής για τα αγροτικά κτίσματα ενώ για τους βοηθητικούς χώρους στους οποίους αρχικά προβλεπόταν η επιβολή των ίδιων συντελεστών φόρου ωσάν να ήταν κατοικίες πλέον ο φόρος περιορίζεται στο 10% του κανονικού συντελεστή.
Οικόπεδα:
    Τα κλιμάκια παραμένουν 25 όπως ήταν στο αρχικό σχέδιο του ΕΝΦΑ αλλά ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα όταν στο αρχικό σχέδιο ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83% σε σχέση με τον ΕΝΦΑ.
Αγροτεμάχια:
    Η νέα εκδοχή βασικού φόρου είναι επίσης ηπιότερη σε σχέση με τον ΕΝΦΑ. Ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το μέτρο, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας ο οποίος συγκέντρωσε μεγάλες αντιδράσεις και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Παράλληλα επιβάλλονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες.
    Στη συνέχεια, για φυσικά πρόσωπα με ατομικό αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του ισχύοντος ΦΑΠ. Οι συντελεστές όμως θα είναι χαμηλότεροι, με τον πρώτο συντελεστή να διαμορφώνεται σε 0,2% ενώ ο ανώτατος συντελεστής προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1% για σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται μείωση των βασικών συντελεστών από 0,6% και 03% σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα.
    Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν κάνει βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, όσοι φορολογούμενοι πλήρωναν φόρους ακινήτων, θα πληρώσουν λιγότερο, για όσους μπαίνουν τώρα στο χορό των φορολογικών επιβαρύνσεων όπως για παράδειγμα οι αγρότες οι επιβαρύνσεις είναι μερικά δεκάδες ευρώ ετησίως επομένως κρίνονται «ανεκτές», ενώ επιβαρύνσεις θα προκύψουν για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αστικά οικόπεδα. Ακόμα και γι'αυτούς όμως, υποστηρίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η πρόσθετη επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη (έως και 90%) σε σχέση με αυτή που προέκυπτε από το αρχικό σχέδιο για τον ΕΝΦΑ.
    Για παράδειγμα όποιος είχε αδόμητο οικόπεδο ενός στρέμματος στην Εκάλη, με ΦΑΠ πλήρωνε 11.500 ευρώ και τώρα για φόρο αστικών οικοπέδων και πρόσθετο φόρο θα πληρώσει περίπου 15.000 ευρώ. Με το προηγούμενο σχέδιο για τον ΕΝΦΑ όμως θα πλήρωνε 27.000 ευρώ...
    Η βεβαίωση των φόρων θα ανέλθει σε 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ χωρίς τα αγροτεμάχια) με είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ (μέση εισπραξιμότητα 82%). Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε 3,18 δισ. ευρώ με αναμενόμενη είσπραξη περί τα 2,5-2,6 δισ. ευρώ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική εκδοχή του ΕΝΦΑ οι φόροι που βεβαιώνονταν ήταν 3,5 δισ. ευρώ και οι προσδοκώμενοι φόροι που θα εισπράττονταν προβλέπονταν στα 2,9 δισ. ευρώ.
    Η απόκλιση εσόδων σε σχέση με το αρχικό σενάριο είναι εμφανής και παρ' ότι ουδείς θα μπορούσε να ταχθεί κατά της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης γεννάται ένα ζήτημα με την τρόικα: θα δεχθεί το νέο σχέδιο ή θα ζητήσει κάλυψη των μειωμένων φορολογικών εσόδων από ακίνητα με άλλα μέτρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου