Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

4.Στα χαρακώματα για τον ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Στα χαρακώματα για τον ΕΟΠΥΥ
    Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται πλέον ο υπουργός Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για την διαθεσιμότητα περισσότερων από 1.000 γιατρών, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης απέστειλε τελεσίγραφο για τις απεργίες που έχουν εξαγγείλει.
    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της έως και τις 9 Δεκεμβρίου με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
    Σήμερα στις 12 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία. «Ο αγώνας των γιατρών - οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες, η μάχη για την ασφαλή περίθαλψη του ελληνικού λαού και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας θα συνεχισθεί» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.
    Το υπουργείο Υγείας σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να κάνει πίσω και υψώνει τους τόνους με τους γιατρούς. Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης απηύθυνε σκληρή προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει το κράτος και το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει στους γιατρούς».
    Σήμερα λήγει και το τελεσίγραφο που έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας σε περισσότερους από 1.000 γιατρούς που έχουν συμβάσεις των ιδιωτικών ιατρείων τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Αντώνης Μπέζας προειδοποίησε ότι θα διακοπούν οι συμβάσεις τους από σήμερα και η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα συνεχιστεί κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι γιατροί θα μείνουν χωρίς συνταγογράφηση και οι ασθενείς τους θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά ολόκληρη την τιμή για τα φάρμακα τους χωρίς τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
    Η απάντηση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήρθε δια στόματος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που διεμήνυσε ότι «οι γιατροί δεν εκβιάζονται». «Με αφορμή το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε αιφνίδια, με ανακοίνωσή του, ο Υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας, για τη διακοπή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όσων γιατρών συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, ο ΙΣΑ δηλώνει τα εξής: Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος.
    Παράλληλα, κάλεσε όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και διεμήνυσε ότι «θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι’ άλλους γιατρούς από το ΕΣΥ». Επιπλέον, ζήτησε από το υπουργείο να παρουσιάσει τη στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον τρόπο που έχει εξασφαλίσει ότι θα είναι βιώσιμο το νέο σύστημα.
    Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εξήγγειλε για σήμερα 24ωρη απεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κήρυξε 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για τα νοσοκομεία της Αττικής.
    Σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι διεκδικεί «να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις, να στελεχωθούν όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα νοσοκομείων με επαρκές νοσηλευτικό-ιατρικό-εργαστηριακό προσωπικό, να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί που αναγκάζονται να ξενιτευτούν».
    «Αγωνιζόμαστε κατά των μνημονιακών πολιτικών που συρρικνώνουν και υποχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας, κατά των λουκέτων σε νοσοκομεία που θέτουν προσωπικό σε διαθεσιμότητα» τόνισε η ΠΟΕΔΗΝ.

ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΟ, ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ
Διακόπτονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
    Διακόπτονται από την Παρασκευή οι συμβάσεις των ιδιωτικών ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, στον βαθμό που οι κάτοχοι τους εργάζονται και σε δημόσιο νοσοκομείο, πλην όμως, ενώ απεργούν από τη δουλειά τους το πρωί δέχονται κανονικά ασθενείς το απόγευμα στα ιατρεία τους με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ.
    Την ανακοίνωση έκανε με δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική απόφαση αφορά σε περισσότερους από 1.000 ιατρούς.
    Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια Υγεία θα συνεχιστεί, κάνοντας λόγο για εξαντλητικό διάλογο που έχει ήδη γίνει και δηλώνοντας ανοικτός στην συνέχισή του.
«Πόλεμος» Γεωργιάδη-γιατρών
    Παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έως τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ), «μετά και την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
    «Ο αγώνας των γιατρών- οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες» προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία.
    Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του «ΣΚΑΙ», απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» που «δεν θα αρέσει» στου γιατρούς. Επίσης, ανέφερε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο» είπε χαρακτηριστικά.
    Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και διαθέτουν «plan C» που είναι αυτό της συνέχισης των απεργιών. Επίσης, κατήγγελλε ότι ο υπουργός προσπαθεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, μέσω της ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών και προσλαμβάνει ειδικότητες που ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνοντας λόγο για πρόσληψη πλαστικού χειρούργου και αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη.

    Μήπως διαθέτει κανένας κάποιο ‘’plan Z’’ για να τους πάρει όλους διάολος, αφού και οι δύο παρατάξεις για το μόνο που δεν ενδιαφέρονται είναι η υγεία του Έλληνα, άσχετα αν την φέρνουν πάντα ‘’άλλοθι’’ και πρόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου