Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

EΟΠΥΥ: Αυστηρές συστάσεις στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων



EΟΠΥΥ: Αυστηρές συστάσεις στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων
    Τους βασικούς κανόνες της συνταγογράφησης…υπενθυμίζει ο ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς όλης της χώρας με εγκύκλιό του, καλώντας τους να συμμορφωθούν στις σχετικές διατάξεις αλλά και προειδοποιώντας τους για την επιβολή κυρώσεων.
    Η εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, έρχεται προφανώς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη -
1,945 δισ. ευρώ είναι η κλειστή προϋπολογισθείσα δαπάνη για τους ασφαλισμένους- που κινείται μόνο ανοδικά. Η υπέρβαση εκτιμάται για το 2017 σε 450 εκατ. ευρώ.
    Η Διοίκηση του Οργανισμού εφιστά την προσοχή των γιατρών σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση τονίζοντας τους ότι πρέπει να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει δραστικής ουσίας και όχι χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία.
    Στο πλαίσιο αυτό τους υπενθυμίζει πως απαγορεύεται η αναγραφή προτεινόμενου εμπορικού φαρμάκου στο πεδίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «
σχόλια» ή «Οδηγία». Υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, πως οι εξαιρέσεις από αυτό τον κανόνα αφορούν μόνο πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών που γράφει κάθε γιατρός.
    Ακόμη, ο ΕΟΠΥΥ ζητεί από τους γιατρούς να μην συνταγογραφούν φάρμακα πέραν των 30 ημερών (
εξαιρούνται οι επαναλαμβανόμενες συνταγές) ή εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, καθώς και να μην κατευθύνουν τους ασφαλισμένους σε συγκεκριμένα φαρμακεία.
    «
Η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις»  καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου