Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Αμερικανοί αυξάνουν τα μέτρα επιτήρησης των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία



Οι Αμερικανοί αυξάνουν τα μέτρα επιτήρησης των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σε αύξηση των μέτρων παρακολούθησης και επιτήρησης στις περιοχές που σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. Η αύξηση των μέτρων ακολούθησε την προειδοποίηση της Μόσχας ότι ενδέχεται οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρεθούν εντός της ακτίνας των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως σχολιάζει το CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο γνώστη των κινήσεων της Ουάσινγκτον.
    Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παρακολουθούν τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων τους τελευταίους μήνες, η ανάγκη για ενίσχυση της παρακολούθησης έγινε επιτακτική, με δεδομένη τη μικρή απόσταση που χωρίζει τις αμερικανικές από τις ρωσικές δυνάμεις ανατολικά της Συρίας.
    Η παρακολούθηση των ρωσικών δυνάμεων στοχεύει στην ενημέρωση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων οποιαδήποτε στιγμή, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, με δεδομένο τον απόρρητο χαρακτήρα του θέματος. Ο βαθμός πολεμικής παρατήρησης κι επιτήρησης αυξομειώνεται για τις στρατιωτικές μονάδες, ανάλογα με τον βαθμό των απειλών που αντιμετωπίζουν.
    Για την ώρα, η εκτίμηση που υπάρχει στις αμερικανικές δυνάμεις είναι ότι οι Ρώσοι δεν έχουν πρόθεση να επιτεθούν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ η πολεμική ρητορική που κλιμακώνεται έχει συνήθως πολιτικά κίνητρα. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που μπορεί να προκληθεί από ελλιπή κατανόηση της κατάστασης στα πεδία των μαχών ή από τις σκληρές πολεμικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Έτσι, έχει αποφασιστεί από την αμερικανική πλευρά, η ενίσχυση της επιτήρησης των πολεμικών δραστηριοτήτων των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά της Συρίας.  Γνωρίζουμε πάντοτε που βρίσκονται”, δήλωσε για τις κινήσεις των Ρώσων, ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.
    Η ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης των ρωσικών κινήσεων είναι ανεξάρτητη από τα αυξημένα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις.
    Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον που είναι εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας δήλωσε ότι οι σχεδιαστές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας, δεν αύξησαν τα μέτρα προστασίας, μετά τη ρωσική αεροπορική επίθεση του Σαββάτου κατά των ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μικρή απόσταση από πεδίο δράσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή.
    Πάντοτε διατηρούμε βαθμό ετοιμότητας και παρακολούθησης των δυνάμεων τόσο από τον αέρα, όσο κι από το έδαφος. Δεν θα έλεγα ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται. Αυξάνονται όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο κι αυτό συμβαίνει από την έναρξη των επιχειρήσεων”, τόνισε ο ίδιος.
    Η αυξημένη επιτήρηση από την αμερικανική πλευρά εφαρμόζεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ στρατηγών της διεθνούς συμμαχίας και της Ρωσίας, προκειμένου να μοιραστούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η κάθε πλευρά, με στόχο την αποφυγή επεισοδίων, όπως αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε άντρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι στρατιώτες βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από Αμερικανούς στρατιώτες.
    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε προειδοποίηση την περασμένη Πέμπτη, για το ενδεχόμενο οι δυνάμεις του να επιτεθούν κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και των Αμερικανών συμβούλων, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση ρωσικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού.   Το υπουργείο εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή τονίζοντας ότι ήδη: “οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έχουν δύο φορές επιτεθεί κατά συριακών δυνάμεων με πυρά όλμων και με ρουκέτες”.
    Σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές προειδοποιήσεις, πριν από την συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι τα τελευταία γεγονότα δεν τον ανησυχούν. “Δεν ανησυχώ. Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τους Ρώσους εποικοδομητικά. Θα το ρυθμίσουμε αυτό”, τόνισε. Οι δύο πλευρές ανησυχούν για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.
    Καθώς οι συριακές δυνάμεις μάχονται κυρίως στην δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην ανατολική όχθη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα γνωστοποιώντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού, με ρωσική αεροπορική υποστήριξη, πέρασαν στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ. Έτσι, οι συριακές και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τις δυνάμεις του SDF, που στοχεύουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
    Οι δυνάμεις του SDF γνωστοποίησαν το Σάββατο την κατάληψη ενός πεδίου γεωτρήσεων φυσικού αερίου στα νοτιοανατολικά της Συρίας, που θεωρείται περιοχή ουσιαστικής στρατηγικής σημασίας για τη διαχείριση των ενεργειακών πηγών.
    Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ταχεία προώθηση των δυνάμεων του SDF οφείλεται στην απουσία αντίστασης από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους, υπονοώντας ότι οι μαχητές του SDF και οι Αμερικανοί σύμβουλοί τους προχώρησαν σε σχετική συμφωνία για τους τζιχαντιστές. “Καθώς δεν συναντούν αντίσταση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι μονάδες του SDF προωθούνται κατά μήκους της αριστερής όχθης του Ευφράτη προς την Ντέιρ αλ-Ζορ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αισθάνονται ασφάλεια στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών”, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ.
    Ενδεχόμενη κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών (στρατός της Συρίας και SDF) θα θέσει σε κίνδυνο τις πολεμικές επιχειρήσεις στην κοιλάδα του Ευφράτη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι στην περιοχή αυτή έχουν βρει καταφύγιο περίπου 10.000 τζιχαντιστές, μεταξύ τους και μέλη της ηγεσίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου