Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

H σπίθα μετά από 100 χρόνια γίνεται ξανά πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη



H σπίθα μετά από 100 χρόνια γίνεται ξανά πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη
    Η επέτειος των 100 χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917, που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην αναγέννησή της, αποτελεί το αντικείμενο του πολυθεάματος «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά», το οποίο θα εξελιχθεί σε μεγάλο μέρος της πόλης το ερχόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.
    Με συνδιοργανωτές την Parallaxi, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΔΕΘ-Helexpo, 100 χρόνια μνήμης θα παρουσιαστούν σε τρία σημεία της πόλης από 30 φορείς και ομάδες, 200 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και 250 εθελοντές.
    Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι, στις 18:00 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου. Η συνέχεια είναι στην οδό Εδέσσης, που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.
    Η κορύφωση της ημέρας έρχεται στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στις 21:00. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists) ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του E. Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.
    Στην Πλατεία Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, η οποία είχε εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της ΔΕΘ, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.
    Το πολυθέαμα «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, την ομάδα visual artists Mark & The koksinel, του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, την γραφιστική επιμέλεια των Dolphins και την κινηματογράφηση του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου