Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Το νέο χαρτοβασίλειο της "ηλεκτρονικής ταυτότητας" ακινήτου



Το νέο χαρτοβασίλειο της "ηλεκτρονικής ταυτότητας" ακινήτου
    Όλα τα είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου» τους έλειπε. Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και κατέθεσε χθες το νομοσχέδιο που φορτώνει άλλη μια υποχρέωση στους ιδιοκτήτες. Η «είδηση» είναι σημαντική κυρίως για τους ενοικιαστές: Αν δεν τακτοποιήσεις τις αυθαιρεσίες, δεν θα μπορείς όχι μόνο να πουλήσεις, αλλά ούτε να νοικιάσεις.
    Στο σχέδιο νόμου «
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπονται οι νέες διατάξεις για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες –διότι δεν ακούμε για πρώτη φορά για ηλεκτρονική ταυτότητα καθώς το θέμα είχε νομοθετηθεί από το 2010- οι οποίες είχαν μείνει «κενό γράμμα».
    Η διαδικασία έναρξης και ενημέρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου διαφέρει ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των κτιρίων. Τα κτίρια του δημοσίου, των δήμων, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι αίθουσες εκδηλώσεων, τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τα τουριστικά καταλύματα, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πρατήρια , οι φυλακές κλπ, θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία για την ταυτότητα μέσα σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ισχύος του νόμου. Για όλα τα υπόλοιπα κτίρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι κατοικίες, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά την μεταβίβαση του κτιρίου, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της.
    Η Ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου της οποία την ευθύνη θα αναλαμβάνει ο εκάστοτε επιβλέπων μηχανικός, θα περιλαμβάνει :
α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,
β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτ. α', β' και ε',
ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99,
η) τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,
θ) το πιστοποιητικό πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου.
    Οι διατάξεις προβλέπουν επίσης τη πραγματοποίηση, από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, δειγματοληπτικών ελέγχων, ετησίως, σε ποσοστό 3% των κτιρίων που λαμβάνουν ταυτότητα.
    Τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά σε περίπτωση που, κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, έχουν συμπληρωθεί ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό.
    Πέραν των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2 χιλ. έως 20 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Σε περίπτωση υποτροπής των εν λόγω παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενες περιοχές της κείμενης νομοθεσίας (
άρθρο 19 του ν. 1650/1986), τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται. Τέλος προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση, θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου