Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Οργή για τις συντάξεις χηρείας των 151 και 200 ευρώ



Οργή για τις συντάξεις χηρείας των 151 και 200 ευρώ
    Τη θέσπιση κατώτατου πλαφόν στις συντάξεις χηρείας εξετάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς επίζωντες σύζυγοι καλούνται να επιβιώσουν με ποσά της τάξης των 151, 185 ή 200 ευρώ.
    Το αντίδοτο είναι, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος από εγκυρότατη πηγή, ότι συζητείται να μπει ένας κόφτης στη μείωση των νέων συντάξεων χηρείας ώστε να μην πέφτουν κάτω από τα
300, ίσως και τα 360 ευρώ.
    Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ως προσωρινή σύνταξη χηρείας για δικαιούχους που έχασαν σύζυγο μετά τις
13/5/2016 το ποσό των 192 ευρώ, που όμως δεν εφαρμόστηκε και στη θέση του μπήκε η προσωρινή σύνταξη χηρείας των 345 ευρώ, ποσό που και πάλι είναι χαμηλό και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
    Η διαφορά είναι ότι στις οριστικές αποφάσεις υπάρχουν και τελικές συντάξεις χηρείας που βγαίνουν όχι μόνον
στα 185, αλλά και στα 151 ευρώ! Αυτές οι συντάξεις δεν είναι προσωρινές αλλά μόνιμες.
    Το υπουργείο, βλέποντας τα ποσά αυτά, τρόμαξε από την οργή που θα προκαλέσουν και επεξεργάζεται πρόταση για να μπει ένα κατώτατο όριο ώστε σε καμία περίπτωση να μην πέφτουν κάτω από
300 ως 360 ευρώ το μήνα.
    Το γεγονός ότι έρχεται βελτίωση επιβεβαίωσε η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στη Βουλή λέγοντας ότι «
γνωρίζουμε το πρόβλημα και θα  φέρουμε μια βελτιωμένη ρύθμιση εντός Οκτωβρίου». Πάντως δεν αρκεί η πολιτική βούληση, καθώς θα πρέπει να συναινέσουν και οι πιστωτές.
    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η
τρόικα ζήτησε να δει πρώτα ένα σχέδιο της ρύθμισης και κυρίως τα μέτρα ισοδυναμίας που θα περιέχει. Και αυτό  γιατί η θέσπιση ενός πλαφόν 360 ευρώ σε συντάξεις που βγαίνουν στα 151 ευρώ, με το νόμο για το ασφαλιστικό, συνεπάγεται και αύξηση της προβλεπόμενης δαπάνης που θα πρέπει να ισοσκελιστεί με ισοδύναμες περικοπές όπως συνηθίζεται να ζητάει η τρόικα.
    Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό -
αν δεν προταθούν ισοδύναμες περικοπές- να μπουν και εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, μια χήρα με ελάχιστα εισοδήματα (π.χ. 200 ευρώ το μήνα) θα παίρνει από τη σύνταξη χηρείας το κατώτατο ποσό που συζητείται με την τρόικα (300 με 360 ευρώ) ακόμη και αν η πραγματική σύνταξη χηρείας που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου είναι 151 ευρώ.
    Αν υπάρχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από άλλες πηγές (
π.χ. 1.000 ευρώ το μήνα), τότε πιθανώς να μη χορηγείται το κατώτατο όριο, αλλά το πραγματικό ποσό, δηλαδή η σύνταξη χηρείας των 151 ευρώ, 185, 200 ή 250 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου