Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιλαρά σαρώνει: Πολάκης και Ξανθός λιάζονται και τα εμβόλια λείπουν



Η ιλαρά σαρώνει: Πολάκης και Ξανθός λιάζονται και τα εμβόλια λείπουν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η επιδημία σε Ρουμανία, Ιταλία και άλλες χώρες φαίνεται πως δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους για να προμηθευτούν μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων, καθώς η προμήθεια των εμβολίων έγινε, όπως κάθε χρόνο, με βάση τα δεδομένα του προηγούμενου έτους
    Χωρίς αντίκρισμα είναι η σύσταση του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για εμβολιασμό κατά της ιλαράς, καθώς τα συγκεκριμένα εμβόλια έχουν... εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. 
    Όπως αναφέρει στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), κ. Κώστας Λουράντος, "την τελευταία εβδομάδα άρχισε να υπάρχει ζήτηση κυρίως από γονείς για  το εμβόλιο ιλαράς-παρωτιτιδας-ερυθράς (MMR), και όσα εμβόλια ήταν διαθέσιμα στα φαρμακεία δόθηκαν. Πλέον, όμως υπάρχει πρόβλημα, τηλεφωνεί ο ένας φαρμακοποιός στον άλλο για να εξασφαλιστεί ένα εμβόλιο καθώς από τις φαρμακαποθήκες μας λένε πως έχουν τελειώσει". 
    Την έλλειψη εμβολίων για την ιλαρά επισημαίνει και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ), κυρία Άννα Μαστοράκου, αναφέροντας το πρόβλημα που προκαλείται τόσο για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή για τα παιδιά, τους εφήβους και όσους  έχουν γεννηθεί μετά το 1970, όσο και για τον ειδικό πληθυσμό των επαγγελματιών υγειας. 
    "
Δυστυχώς οι εκκλήσεις προς τον πληθυσμό για εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση" λεει η κυρια Μαστοράκου, και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν ώστε να αποκατασταθούν η επάρκεια των εμβολίων στην αγορά. 
    Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με βάση τις ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται από τα δεδομένα του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση της ιλαράς, όπως πληροφορείται το protothema.gr, δεν ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία παρότι τα δεδομένα στην Ευρώπη χτυπούσαν καμπανάκι. Η επιδημία στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους ώστε να φροντίσουν να κάνουν μεγαλύτερη προμήθεια εμβολίων. Το αποτέλεσμα ήταν πως τα εμβόλια έγιναν είδος εν ανεπαρκεία αμέσως μόλις φούντωσαν τα κρούσματα της νόσου και δοθήκαν συστάσεις για εμβολιασμό.
    Μάλιστα, στην παρούσα επιδημική έξαρση ανακύπτει ένα επιπλέον πρόβλημα: ότι ο εμβολιασμός δεν συστήνεται μόνο για παιδιά και εφήβους, άλλα και για άτομα ηλικίας 25 έως 45 χρόνων που πιθανά δεν έχουν ανοσία με νόσηση ή με εμβολιασμό στην ιλαρά -μια εμβολιαστική ομάδα όμως για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα ποσοτικά ή ποιοτικά στοιχεία.
    Τα κενά στο τείχος ανοσίας έναντι της ιλαράς αποδεικνύονται, ωστόσο, μέρα με την ημέρα μεγάλα. Ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων -έχουν φτάσει τα 166- αλλά κι εκείνων των ηπιότερων περιστατικών που δεν δηλώνονται -εκτιμάται ότι είναι πάνω από 300- είναι η μια παράμετρος της επιδημικής έξαρσης.
    Η άλλη, ίσως πιο επικίνδυνη, παράμετρος είναι οι μολυσματικές εστίες της ιλαράς μέσα στα νοσοκομεία.  Οκτώ επαγγελματίες υγείας έχουν νοσήσει από τον περασμένο Αύγουστο στο Θριάσιο, στο Σισμανόγλειο και στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακου" και όλοι περιμένουν που θα εμφανιστούν τα επόμενα κρούσματα. Στα νοσοκομεία εστάλησαν πριν από δυο εβδομάδες οδηγίες για ενημέρωση του προσωπικού αναφορικά με τον εμβολιασμό για την ιλαρά. Είναι κοινό μυστικό βεβαίως πως τα επίπεδα του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας είναι χαμηλά.
    Το ζήτημα του εμβολιασμού τους για την εποχική γρίπη, (μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που σαρώνει κάθε χρόνο, από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ανάλογα με τον ιό που επικρατεί είτε παιδιά και νεότερους είτε ηλικιωμένους)  δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρά τις ενημερώσεις και τις συστάσεις το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάζονται δεν ξεπερνά το 15-20%. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φόρες τους αρμόδιους τα τελευταία χρονιά που αναζητούν τρόπους να πείσουν ή και να υποχρεώσουν τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Έκκληση προς όλους τους γιατρούς, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη σοβαρή αυτή νόσο αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου