Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Tα σενάρια της επόμενης ημέρας των γερμανικών εκλογών



Tα σενάρια της επόμενης ημέρας των γερμανικών εκλογών
    Ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία των εκλογών στη Γερμανία, με το πρώτο exit poll να δείχνει την επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα σενάρια συγκυβέρνησης.
    Στην αντίπερα όχθη, απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα του
exit poll για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%.
    Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία, ενώ τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD που συγκεντρώνει ποσοστό
13,5%.
    Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα θα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και για τη χώρα μας.
    Στην παρούσα φάση, υπάρχουν τα εξής σενάρια κυβέρνησης συνασπισμού:
Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλα ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη. Να ξανακερδισουμε τους ψηφοφόρους της AFD, δήλωσε η Α. Μέρκελ
    Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.
    Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτούς τους. ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα.
    Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «
Χάσαμε τις εκλογές».
    Παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Πικρή ημέρα για τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ο Σουλτς
    Νωρίτερα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραμονής του Σουλτς στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τόμας Όπερμαν.
Το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους
    Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με το ARD.
Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση
    Το Σοσιαλδημοκραιτκό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ και θα προτιμήσει να περάσει στην αντιπολίτευση, έπειτα από την ιστορική του ήττα.
    «
Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.
"Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας", προειδοποιεί ο συμπρόεδρος του AfD
    Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεσμεύθηκε σήμερα «
να αλλάξει αυτή τη χώρα» μετά την ιστορική νίκη που κατέγραψε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, συγκεντρώνει το 13,5%.
    «
Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας».
    Η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές. «”
Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter. Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.
    Τα σενάρια συνεργασίας και η τελική κυβερνητική συμμαχία θα προσδιορίσουν και την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
    Παράλληλα, η ανάδειξη του ξενοφοβικού AfD ως τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο της ακροδεξιάς δε μπορεί να αγνοηθεί, ενώ δύναται να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στην πολιτική γραμμή της χώρας, με την ατζέντα σε κρίσιμα θέματα να «γέρνει» προς τα δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου