Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

15 δωρεάν πράγματα να κάνεις στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο



15 δωρεάν πράγματα να κάνεις στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο
    Άπειρες εκδηλώσεις και δράσεις τρέχουν στην πόλη τον Σεπτέμβριο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδευτείς μέχρι τέλους. Αυτά είναι 15 πράγματα που μπορείς να κάνεις, να βιώσεις, να παρακολουθήσεις και να δοκιμάσεις χωρίς να βάλεις το χέρι στην τσέπη αυτόν τον μήνα!
Έγινε η σπίθα πυρκαγιά
    Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, η parallaxi γιορτάζει τα επτά χρόνια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς με ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο στην επέτειο των εκατό χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οδήγησε στην αναγέννηση της. Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, όπου ξεκίνησε η φωτιά, με συνέχεια την οδό Εδέσσης, όπου θα δούμε εκθέσεις, μουσικές και εικαστικές παρεμβάσεις, ένα υπαίθριο θερινό σινεμά με αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά καθώς και ένα μουσικό happening από την ΚΟΘ εμπνευσμένο από την πυρκαγιά. Η κορύφωση θα γίνει το βράδυ στο κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 63, όπου σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, και την πεζοδρομημένη παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, όπου στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα, που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, παίρνει φωτιά και ολοκληρώνει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.  Μην χάσετε το μοναδικό πολυθέαμα!
*Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, Ώρες: 18.00-22.00, Είσοδος ελεύθερη
Μια νέα σημαντική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
    Το f14-κοινόν φωτογράφων παρουσιάζει την έκθεση “νέος εξπρεσιονισμός, αντι-παραστάσεις του σύγχρονου κόσμου” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από 8 Σεπτεμβρίου 2017 έως 22 Οκτωβρίου 2017. Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του εξπρεσιονισμού, προσπαθήσαμε με τη φωτογραφία σαν μέσο –που έχει εξελιχθεί σε επίπεδα ουτοπίας– να δημιουργήσουμε εικόνες με αφορμή αυτόν. Εικόνες που να αποδίδουν εκείνο το κλίμα με στοιχεία σημερινά. Εικόνες με έντονες σκιές, βαριές, πεσιμιστικές. Εικόνες με εκρήξεις χρωμάτων. Εικόνες που δεν είναι σχεδόν ποτέ χαρούμενες, εκφράζουν τα βαθύτερα αισθήματα του καλλιτέχνη, δημιουργούν αγωνία. Περισσότερα εδώ.
*8/9-22/10/2017, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 – 20:00, Είσοδος ελεύθερη
Θέατρο στο δάσος με ελεύθερη είσοδο
    Απολαύστε θεατρικές βραδιές σε ένα μοναδικό υπαίθριο θέατρο μέσα στο δάσος, σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον καθώς ο  Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας διοργανώνουν μετά από τις επιτυχημένες “Καλοκαιρινές Βραδιές Θεάτρου” τις “Φθινοπωρινές Βραδιές Θεάτρου”. Τρεις μοναδικές βραδιές θα σας περιμένουν αυτή την εβδομάδα στο υπέροχο ανοιχτό θέατρο κάτω από στα άστρα, φυσικά με ελεύθερη είσοδο. Ο λόγος για το ανοιχτό υπαίθριο αμφιθέατρο “Αμαδρυάς” στο δάσος Φιλύρου. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
*8-10/9/2017, Υπαίθριο αμφιθέατρο “Αμαδρυάς”, Δάσος του Φιλύρου, Είσοδος ελεύθερη
Ένα ολοήμερο open air event
    Ένα πολυδιάστατο event για όλα τα γούστα μας περιμένει στις 10 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Το Veroias Open Air τα έχει όλα: πρωινό, μουσική, brunch, αγορά και Pop Up Stores, εκθέσεις, Dj Sets, Food Trucks και Open Air Stage. Μην το χάσετε.
*10 Σεπτεμβρίου 2017, Γορίλας Bar, Βέροιας 3, Είσοδος ελεύθερη
Φεστιβάλ Όπερας στη Ρωμαϊκή Αγορά
    Με την όπερα «Η στέψη της Ποππαίας» του Monteverdi αλλά και ένα αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τον τίτλο «40 χρόνια χωρίς την Μαρία Κάλλας» ξεκινάει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδας 2017 από τη Θεσσαλονίκη, στο Ωδείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς με ελεύθερη είσοδο. Στις παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες της όπερας από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά πληρώνουν και τα έξοδα τους ταξιδιού και της διαμονής τους, για να στηρίξουν το θεσμό. Περισσότερα εδώ.
*12 & 15 Σεπτεμβρίου 2017, Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, Είσοδος ελεύθερη
Δωρεάν προβολές αριστουργημάτων των τελευταίων χρόνων από το ΦΚΘ
    Ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση και τις θυμόμαστε για καιρό. Ταινίες που προάγουν οικουμενικές αξίες, αναδεικνύουν προβληματισμούς και ευαισθητοποιούν, αποκαλύπτοντας την απέραντη ομορφιά αλλά και την τραγικότητα της ανθρώπινης φύσης. Θα τις ξαναδούμε με χαρά στο αφιέρωμα «Αριστουργήματα των τελευταίων χρόνων», που πραγματοποιείται από την Τετάρτη 13 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στις αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης του ΦΚΘ (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Πρόκειται για
τις ταινίες που διακρίθηκαν με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2005 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν 11 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ.
*13-17 Σεπτεμβρίου 2017, Αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι, Είσοδος ελεύθερη
Reworks Free Stage
    Ο ελληνικός φεστιβαλικός θεσμός της σύγχρονης μουσικής επανέρχεται με μουσικά κύματα, εργαστήρια, ομιλίες και δωρεάν δρώμενα, που θα μετατρέψουν και πάλι την πόλη σε σημείο συνάντησης φίλων της μουσικής και εστία καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εκτός από τα δυνατά toy σχήματα, θα συναντήσουμε και πάλι το Reworks Agora, το πολυδύναμο και διαθεματικό forum που θα ανοίξει το φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής, με συζητήσεις, προβολές και παρουσιάσεις, ενώ ένα ειδικό project που έρχεται φέτος είναι το Resound / Echos of Thessaloniki, που έχει στόχο τη δημιουργία ενός soundtrack για την πόλη βασισμένο σε φυσικούς ήχους που διέπουν τα σημεία της, όπως η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, τα Κάστρα, το Καπάνι, η Στοά Μοδιάνο. Και φυσικά, και φέτος, το Reworks απαντά στην οικονομική κρίση με ένα street party δωρεάν για το κοινό στην οδό Ζεύξιδος, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ μας χαρίζει ένα απόγευμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεμάτο μουσική, κέφι και χορό, και καλώντας το κοινό να ανακαλύψει ντόπιους καλλιτέχνες και να χορέψει με την μουσική τους.
Free Stage Zefxidos Str.
17.00 – 18.30 Unknown Artist (GR)
18.30 – 20.00 Bobby Obsy (GR)
20.00 – 21.30 Paul Anthonee (Lapsus, GR) & George Plakidis (Lapsus, GR)
21.30 – 23.00 George Adi (NON, GR)
*15/9/2017, Ζεύξιδος (Δωρεάν ανοιχτή σκηνή), Ώρες: 17.00-23.00, Είσοδος ελεύθερη, Πληροφορίες: www.reworks.gr
Oktoberfest 2017
    Με αφορμή το Βαυαρέζικο φεστιβάλ μπύρας, ίσως και το μεγαλύτερο που διοργανώνεται κάθε τέλη Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, για δεύτερη φορά το Beer O’ Clock δημιουργεί το δικό του τριήμερο Oktoberfest δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάσει Γερμανικές παραδοσιακές γεύσεις από Βαυαρέζικες μπύρες, γερμανικά πιάτα, λουκάνικα, παραδοσιακά bretzels και άλλες πολλές συνταγές στο πνεύμα ενός beer festival με παραδοσιακές μουσικές.
*15-18/9/2017, Beer O’ Clock, Αιγύπτου 6, Λαδάδικα
Στην πράσινη γιορτή της πόλης
    Η εναλλακτική «πράσινη» γιορτή της πόλης επιστρέφει για 7η χρονιά από 14 έως 17 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με το μότο “H Eιρήνη είναι ο Δρόμος”. Το 7ο Greenwave Festival, που διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με οργανώσεις, δίκτυα, άτυπες ομάδες της πόλης, θα μιλήσει για την ειρήνη, θα γιορτάσει την ειρήνη, θα διεκδικήσει την ειρήνη. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, συζητήσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, εργαστήρια κάθε είδους -δημιουργικά, καλλιτεχνικά βιωματικά, επιμορφωτικά- για μικρούς και μεγάλους, ποδηλατοδρομίες και συναυλίες. Θα φιλοξενήσει επίσης παραγωγούς και μεταποιείς αγροτικών βιολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες και χειροτέχνες, κατασκευαστές και εμπειροτέχνες.
*14-17 Σεπτεμβρίου 2017, Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, Είσοδος ελεύθερη
Μια μαγική βραδιά στο Σέιχ Σου πεζοπορώντας με τα αστέρια
    Η ομάδα των Hikers Thessaloniki, τελειόφοιτοι Τ.Ε.Φ.Α.Α. Α.Π.Θ. με ειδικότητα στις Υπαίθριες Αθλητικές Δραστηριότητες, ανάμεσα στις συχνές πεζοπορικές διαδρομές και τα διάφορα σχετικά event που διοργανώνει αυτή την φορά ετοιμάζει μια πολλά υποσχόμενη “πεζοπορία στα αστέρια” στο Σέιχ Σου με δωρεάν συμμετοχή. Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη παρέα με τους Hikers Τhessaloniki όσοι τυχεροί προλάβουν θα ζήσουν μία νυχτερινή πεζοπορία στο δάσος του Σέιχ Σου, με παρατήρηση των αστερισμών μέσω τηλεσκοπίων και άλλα πολλά διασκεδαστικά νυχτερινά παιχνίδια. Δείτε όσα χρειάζεται να ξέρετε για την συμμετοχή σας και μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα τους καθώς η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά θα υπάρξει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων και η αντίστοιχη φόρμα για να δηλώσετε συμμετοχή θα ανοίξει στις 9 Σεπτεμβρίου. Περισσότερα εδώ.
*16 Σεπτεμβρίου, Σέιχ Σου, Ώρα: 20.00-01.00, Το ακριβές σημείο συνάντησης θα ανακοινωθεί ΕΔΩ μαζί με τη φόρμα συμμετοχής.
Γνώρισε τις Μαγεμένες μέσα από έναν δωρεάν περίπατο στην πόλη
    Ένας όμορφος περίπατος ετοιμάζεται στην πόλη με ελεύθερη συμμετοχή, με σκοπό να μας συστήσει τον μύθο των Μαγεμένων! Μην χάσετε τον νέο Λογοτεχνικό Περίπατο βασισμένο στο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου, με τίτλο «Οι Μαγεμένες» (Las Incantadas), στις 16 Σεπτεμβρίου 2017. Μετά το τέλος της διαδρομής, που θα έχει αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Μαίρη ΚόντζογλουΗ συμμετοχή είναι δωρεάν με δήλωσηΔηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ
*16 Σεπτεμβρίου 2017, Αφετηρία: Προαύλιος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ώρα: 10.00, Συμμετοχή ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής
Στην 7η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
    Στην γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, για έβδομη χρονιά, παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες συναντιούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά οικολογικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση. Στην Οικογιορτή θα παρακολουθήσετε ακόμη εργαστήρια με σκοπό την διάσωση και διάδοση της γνώσης και της οικολογικής συνείδησης, συζητήσεις-ομιλίες για την άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών, την υποστήριξη των μικρών παραγωγών, την αυτάρκεια και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ενώ θα δείτε ακόμη όμορφες συναυλίες και δράσεις για παιδιά.
*22-24 Σεπτεμβρίου 2017, Πάρκο Νέας Ελβετίας, Είσοδος ελεύθερη
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017
    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα εορταστεί για το 2017 το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο 22-24 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη  είσοδο στα μουσεία στα πλαίσια του εορτασμού. Το θέμα των εκδηλώσεων για τη διετία 2017-8 έχει οριστεί ως «Πόλ(ε)ις» και στοχεύει στην ανάδειξη μιας διαφορετικής αφήγησης της ιστορίας των πόλεων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου προβληματισμού αναφορικά με τη μεταμόρφωση των πόλεων μέσα στον σύγχρονο κόσμο.
    Τα μουσεία της πόλης θα συμμετέχουν στον εορτασμό, με ενδεικτικές εκδηλώσεις την έκθεση της εικαστικού Άννης Καλτσίδου, με τίτλο Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Εγκαίνιά: 22 Σεπτεμβρίου 2017) και μια σειρά εκδηλώσεων από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Θεατρικές αναγνώσεις επιλεγμένων κειμένων-πηγών βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ (21/9, Ώρα: 19.30), Θεματική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Η πόλη, η Οικουμένη, ο Άγιος» από αρχαιολόγο του Μουσείου (22/9, Ώρα: 12.00) και Θεματική ξενάγηση «Πόλ(ε)ις. H πορεία μιας γειτονιάς στο χρόνο» με τους dot2dot που αφορά στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού με αφετηρία τον Λευκό Πύργο (23/9, Ώρα: 11.00, Δηλώσεις συμμετοχής: 2313306433).
*22-24 Σεπτεμβρίου 2017, Μουσεία της πόλης, Είσοδος ελεύθερη
4ο Flea Market & Street Food
    Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το Flea Market & Street Food by Upnloud επιστρέφει ανανεωμένο με αρκετές νέες συμμετοχές, και πάλι στον προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, για την τέταρτη και μεγαλύτερη εκδοχή του. Η γιορτή αυτή για μικρούς και μεγάλους θα περιλαμβάνει: ανοιχτή αγορά με δίσκους, ρούχα, υποδήματα, κατασκευές, ηλεκτρικές συσκευές, έργα τέχνης και παιχνίδια, street food με γεύσεις και συνταγές απ’ όλο τον κόσμο, bar, workshops και παρουσιάσεις βιβλίων για τα παιδιά, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και κορυφαίους DJs. Η είσοδος στους επισκέπτες φυσικά ελεύθερη. Περισσότερα εδώ.
*23-24/9/2017, Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Ώρες: 10.00-22.00, Είσοδος ελεύθερη
Στο 1ο KIDOT Festival
    Ένα νέο φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους ξεκινά την πορεία του στην πόλη. Το 1o KIDOT (Kids of Tomorrow Festival) Festival αποτελεί ένα διήμερο φεστιβάλ πλαισιωμένο από εκπαιδευτικές δράσεις, ενημερωτικές ομιλίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις καθώς και έκθεση υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο το παιδί και τoν έφηβο. Από καλλιτεχνικά και τεχνολογικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και παράλληλα events μέχρι ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, το KIDOT Festival δίνει την ευκαιρία για παιχνίδι και ψυχαγωγία τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και σε γονείς, υλοποιώντας δράσεις συνεργατικότητας και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφόρων ηλικιών.
*30 Σεπτεμβρίου -1 Οκτωβρίου 2017, Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου