Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σχολή Ευελπίδων απαξιώνει τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων;



Το έστειλε ο Δημοσθένης Λαμπρινάκης
    Όπως μας πληροφορεί στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου η Εφημερίδα «Εστία», η Σχολή Ευελπίδων προέβη σε μια πρωτοφανή επιστημονική απαξίωση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε μια κίνηση που προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις και χρήζει άμεσης παρέμβασης.
    Συγκεκριμένα, υποψήφιος για τη θέση επίκουρου καθηγητού στη ΣΣΕ στο μάθημα «Στρατιωτική Φυσική με έμφαση στα δίκτυα υπολογιστών», είχε κάνει το… τεράστιο λάθος να διαθέτει στο βιογραφικό του κάποια άρθρα στο επιστημονικό περιοδικό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με την επωνυμία «Ναυσίβιος Χώρα». Η απάντηση της εκλεκτορικής επιτροπής, όπως αναφέρει η «Εστία», ήταν ότι αυτό «δεν εμπίπτει στην κατηγορία των διεθνών περιοδικών με κριτές που λαμβάνονται υπ’ όψιν στις εκλογές μελών ΔΕΠ ΑΕΙ/ΑΣΕΙ»!
    Ναι, καλώς διαβάσατε. Οι δημοσιεύσεις στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό ενός ΑΣΕΙ και συγκεκριμένα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, θεωρείται ότι δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για την εκλογή καθηγητών ενός άλλου ΑΣΕΙ, δηλαδή της Σχολής Ευελπίδων! Πως είναι δυνατό να επιτρέπεται αυτό από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία;
    Κατ’ επέκταση αυτής της λογικής, ούτε η ίδια η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μπορεί να λάβει υπόψη για την επιλογή καθηγητών που θα διδάξουν σε αυτήν, τυχόν δημοσιεύσεις στο δικό της επιστημονικό περιοδικό, αφού κατά την εκλεκτορική επιτροπή της ΣΣΕ, η «Ναυσίβιος Χώρα» δεν εμπίπτει στην κατηγορία των περιοδικών που λαμβάνονται υπ’ όψιν στις εκλογές μελών ΔΕΠ ΑΣΕΙ και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι ΑΣΕΙ (Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα)!
    Επιπροσθέτως, από τη στιγμή που το επίσημο επιστημονικό περιοδικό ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος θεωρείται μηδενικής επιστημονικής αξίας, συνεπάγεται ότι και το ίδιο το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι περίπου μηδενικής επιστημονικής αξίας. Και μιας και η ΣΝΔ είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πολεμικού Ναυτικού, η απαξίωση μεταφέρεται και σε αυτό εν συνόλω.
    Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Εστία, ένας από τους λόγους για τους οποίους η εκλεκτορική επιτροπή της ΣΣΕ απέρριψε τις δημοσιεύσεις είναι ότι «η “Ναυσίβιος Χώρα” παλαιότερα ήταν στα ελληνικά»! Τέτοιο αμάρτημα! Με άλλα λόγια, ένα επιστημονικό περιοδικό δεν μπορεί να εκδίδεται στην ελληνική γλώσσα! Και αυτός είναι ισχυρισμός που προβάλλεται από στρατιωτικό ίδρυμα της χώρας!

    Δηλαδή, για την εκλογή καθηγητών σε ΑΣΕΙ μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα άρθρο σε ένα «διεθνές» επιστημονικό περιοδικό (να πούμε μήπως και σε ένα τουρκικό…) που δεν είναι στα ελληνικά, αλλά όχι ένα άρθρο στα ελληνικά που έχει δημοσιευτεί στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό ενός ελληνικού ΑΣΕΙ!
    Η αντίληψη αυτή δεν είναι απλώς απαράδεκτη αλλά και εθνικά επικίνδυνη. Και ναι μεν η «Εστία» επισημαίνει, ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, οι διοικήσεις των δύο σχολών αδυνατούν να ασκήσουν την παραμικρή παρέμβαση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το ΓΕΣ, που εποπτεύει συνολικά τη ΣΣΕ, δικαιούται να σφυρίζει αδιάφορα, ενώ η σοβαρότητα της υπόθεσης ασφαλώς θα πρέπει να απασχολήσει και τους Πάνο Καμμένο και Δημήτρη Βίτσα.
    Προκύπτουν λοιπόν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων:
1. Το ΓΕΣ συμφωνεί με την άποψη ότι ελληνικά επιστημονικά άρθρα δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη στις εκλογές καθηγητών στη Σχολή Ευελπίδων;
2. Μήπως τα ελληνικά θεωρούνται κατώτερης επιστημονικής αξίας γλώσσα από τις υπόλοιπες;
3. Η Σχολή Ευελπίδων δέχεται ότι οι δημοσιεύσεις στο επιστημονικό περιοδικό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων είναι ανύπαρκτης επιστημονικής αξίας;
4. Το ΓΕΣ συμφωνεί με την επιστημονική απαξίωση από το ΑΣΕΙ που εποπτεύει της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και μέσω αυτής του ίδιου του Πολεμικού Ναυτικού;
5. Η άποψη της ίδιας της ΣΝΔ και του ΓΕΝ για αυτό ποια είναι;
6. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν να πουν κάτι;
Περιμένουμε τις απαντήσεις.

3 σχόλια:

  1. ΕΙΧΑΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΟΠΛΑ -ΣΤΡΑΤΟΣ , ΝΑΥΤΙΚΟ- ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ''ΔΙΧΑΣΜΟ'' ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ... ΠΟΥ ΑΠΕΥΧΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα αυτό αναδεικνύει και αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος στις στρατιωτικές σχολές, με την επικρατούσα νοοτροπία του ακαδημαϊκού προσωπικού των ΑΣΕΙ. Οι διοικήσεις δεν μπορούν να επέμβουν καθόσον ο νόμος υπαγορεύει την πλήρη ανεξαρτησία στον κοσμήτορα για τις επιλογές του και μάλιστα με δική του ερμηνεία του νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή