Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Για τρομοκρατία, οικονομία, αστυνομική βία ξιφούλκησαν Τραμπ Κλίντον στο πρώτο ντιμπέιτ για την Προεδρία των ΗΠΑ



Για τρομοκρατία, οικονομία, αστυνομική βία ξιφούλκησαν Τραμπ Κλίντον στο πρώτο ντιμπέιτ για την Προεδρία των ΗΠΑ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Σε τεταμένη και αρκετά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα έγινε το πρώτο 90λεπτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε θέματα τρομοκρατίας και οικονομίας, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει και το καυτό ζήτημα της αστυνομικής βίας.
    Το ντιμπέιτ είχε ιδιαίτερα υψηλή θεαματικότητα με τα αμερικανικά ΜΜΕ να μιλούν για πάνω από 100 εκατομμύρια τηλεθεατές.
    Από τις πρώτες στιγμές της τηλεμαχίας, μετά την καθιερωμένη χειραψία και τα χαμόγελα, ο Τραμπ επιτέθηκε με δριμύτητα στην Κλίντον, διακόπτοντας αρκετές φορές την υποψήφια των Δημοκρατικών.
     Προσπάθησε να την παρουσιάσει ακατάλληλη για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αλληλογραφίας της στα χρόνια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
     Από το κάδρο δεν απουσίασε ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος. Μιλώντας για την οικονομία, ο Τραμπ είπε ότι ο Μπιλ Κλίντον υπέγραψε την NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής, μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά και Μεξικού) και ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών θέλει να υπογράψει και το Trans-Pacific Partnership.
   «Ντόναλντ ξέρω ότι ζεις σε έναν δικό σου κόσμο, αλλά δεν είναι αυτά τα γεγονότα» τού απάντησε εξηγώντας τις θέσεις της.
    Ήταν τόσο συχνές οι επιθέσεις του Τραμπ, που σε κάποιο σημείο η Χίλαρι είπε: «'Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το τέλος της βραδιάς θα έχω κατηγορηθεί για ό,τι έχει συμβεί ποτέ».
   «Γιατί όχι;» απάντησε ο Τραμπ.
   «Ναι, γιατί όχι; Απλά ερχόμαστε σε ένα ντιμπέιτ, λέγοντας τρελά πράγματα» απάντησε εκείνη.
     Στο θέμα της οικονομίας, η Κλίντον είπε ότι θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, την ισότητα στις αποδοχές ανδρών και γυναικών, αλλά και το επίδομα τοκετού, με το οποίο συμφώνησε και ο Τραμπ.
     Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μίλησε για φοροαπαλλαγές, αλλά και την προσπάθεια να σταματήσουν οι αμερικανικές βιομηχανίες να μεταφέρουν εκτός ΗΠΑ τις δραστηριότητές τους.
     Η Χίλαρι αναφέρθηκε στο δάνειο 14 εκατομμύριων δολαρίων που ο Τραμπ πήρε από τον πατέρα του για να αρχίσει τις επιχειρήσεις του, λέγοντας ότι «αυτό που πρεσβεύει είναι ότι όσο πιο πολλά παίρνουν οι εύποροι, τόσο καλύτερα θα είμαστε».
     Ο Τραμπ χαρακτήρισε το δάνειο «μικρό».
     Φυσικά από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείψει το θέμα των φορολογικών δηλώσεων. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν αποκαλύπτει τις φορολογικές του δηλώσεις, ο Τραμπ απάντησε: «Θα τις δείξω όταν η Κλίντον δώσει τα 33.000 emails που έσβησε», εξασφαλίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.
     Η Χίλαρι αναρωτήθηκε σε ποιον άραγε χρωστά χρήματα και δεν το δηλώνει.
     Για το ζήτημα των email η Κλίντον αναγνώρισε το λάθος της και εξήγησε ότι αν ξεκινούσε από την αρχή θα έκανε διαφορετικό χειρισμό.
     «Ασφαλώς και ήταν λάθος, αλλά έγινε επίτηδες» απάντησε ο Τραμπ.
     Οι δύο υποψήφιοι «πετάγονταν» συχνά από το ένα θέμα στο άλλο, με αποτέλεσμα ακόμα και ο συντονιστής να δυσκολεύεται.
     Ο Τραμπ αμφισβήτησε την ικανότητα της Χίλαρι να ηγηθεί των Ένοπλων Δυνάμεων (ως πρόεδρος των ΗΠΑ), ενώ την κατηγόρησε ότι αποκαλύπτει το σχέδιό της στο Ισλαμικό Κράτος. «Όλη σου τη ζωή μάχεσαι τους τζιχαντιστές» την ειρωνεύτηκε.
     Εκείνη απάντησε ότι σε αντίθεση με τον ίδιο, τουλάχιστον έχει σχέδιο. Δεν έχασε μάλιστα την ευκαιρία να τον «καρφώσει» για τα καλά λόγια που λέει για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
    Η Κλίντον αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα της αμφισβήτησης του τόπου γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα από πλευράς Τραμπ.
   «Είναι γνωστό το ιστορικό του σε ζητήματα ρατσιστικής συμπεριφοράς» είπε, ενώ ο Τραμπ έκλεισε γρήγορα το ζήτημα, λέγοντας ότι προτιμά να αναφερθεί σε άλλα πιο σημαντικά ζητήματα.
    Όσο για τον νικητή της τηλεμαχίας; Η δημοσκόπηση του CNN/ORC έδωσε την Χίλαρι Κλίντον.
    Μετά το τέλος του ντιμπέιτ, οι δύο υποψήφιοι έσπευσαν στις οικογένειές τους που ήταν παρούσες. Η Χίλαρι αγκάλιασε τον Μπιλ Κλίντον και την κόρη της Τσέλσι, ενώ ο Τραμπ έσπευσε στην σύζυγό του Μελάνια και τα τέσσερα παιδιά του.
   Οι δύο υποψήφιοι θα συναντηθούν ξανά στις 9 Οκτωβρίου στο Σεντ Λούις και στις 19 Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας. Το δικό τους ραντεβού έχουν και οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι: στις 4 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου