Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Οταν οι πολιτικοί ξεφεύγουν: Η «πατσαβούρα», η «παλιόγρια», η «σαδιστική νοσοκόμα» και ο «γιος 60.000 ιερόδουλων».



Οταν οι πολιτικοί ξεφεύγουν: Η «πατσαβούρα», η «παλιόγρια», η «σαδιστική νοσοκόμα» και ο «γιος 60.000 ιερόδουλων».
http://www.iefimerida.gr
    Αρχικά έβρισε τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
    Το περιστατικό με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος αποκάλεσε «πουτ@@@ς γιο» τον Μπαράκ Ομπάμα- με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων- προκάλεσε αίσθηση. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας ηγέτης κράτους χρησιμοποιεί όρους πεζοδρομίου για να επιτεθεί φραστικά σε κάποιον άλλον.
    Με αφορμή την απίστευτη υβριστική επίθεση του Ντουτέρτε, το BBC θυμήθηκε άλλες περιπτώσεις στις οποίες πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής προκάλεσαν σάλο με τα όσα είπαν. Περιπτώσεις στις οποίες ακούστηκαν χαρακτηρισμοί όπως: παλιόγρια, φύλακας ναζί, σαδιστική νοσοκόμα, διάβολος και γιος 60.000 ιερόδουλων.
«Γιος 60.000 ιερόδουλων ο Αραφάτ» (1999)
    Ο τότε υπουργός Αμυνας της Συρίας, Στρατηγός Μουσταφά Τλας, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με τους Παλαιστίνιους, όταν αποκάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ ως «γιο 60.000 ιερόδουλων». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στη Γάζα, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να διαμαρτύρονται για την προσωπική προσβολή στον ηγέτη τους.
«Διάβολος ο Μπους» (2006)
    Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ είχε αποκαλέσει «διάβολο» τον Τζορτζ Μπους.
   «Ο διάβολος ήρθε εδώ χθες. Εδώ. Και ακόμη μυρίζει θειάφι σήμερα», είχε πει, αναφερόμενος στην ομιλία του τότε Αμερικανού προέδρου μία ημέρα νωρίτερα. Από το ίδιο βήμα, το 2009, ο Τσάβεζ ήταν πιο επιφυλακτικός απέναντι στον Ομπάμα, το 2009. «Δεν μυρίζει πλέον θειάφι. Οχι, μυρίζει κάτι άλλο. Ελπίδα», είχε πει.
«Πατσαβούρα ο Ρομπέι» (2010)
    Ο Νάιτζελ Φάρατζ πλήρωσε- του επιβλήθηκε πρόστιμο σχεδόν 3.000 ευρώ- την επίθεση που εξαπέλυσε στον Χέρμαν Βαν Ρομπέι, στο ευρωκοινοβούλιο. Ο Βρετανός, τότε ηγέτης του UKIP, είχε αποκαλέσει τον Βέλγο τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «πατσαβούρα» και «χαμηλόβαθμο τραπεζικό υπάλληλο», μεταξύ άλλων.
«Ναζί φύλακας ο Σουλτς» (2003)
    Σάλο είχε προκαλέσει μία ατάκα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τον Μάρτιν Σουλτς, με πολλούς ευρωβουλευτές να απαιτούν επίσημη απολογία.
    «Ξέρω ότι στην Ιταλία υπάρχει κάποιος που κάνει μία ταινία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Θα σε προτείνω για τον ρόλο Kapo (ο φύλακας που επιλεγόταν ανάμεσα στους κρατούμενους). Θα ήσουν τέλειος για αυτόν», είχε πει ο Μπερλουσκόνι στον Σουλτς.
    Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του, ο Καβαλιέρε είχε πει «Θα προσπαθήσω να γίνω βαρετός, ίσως υπερβολικά βαρετός, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να το κάνω».
Το... τάκλιν του Αμποτ στον Πούτιν (2014)
    Ο Τόνι Αμποτ, πρωθυπουργός της Αυστραλίας τότε, είχε απειλήσει να κάνει... τάκλιν βγαλμένο από το ράγκμπι στον Βλαντιμιρ Πούτιν, πριν από τη Σύνοδο των G20 εκείνης της χρονιάς, στο Μπρισμπέιν.
    Η δήλωση του Αμποτ έγινε στον απόηχο της συντριβής της πτήσης MH17 στην Ουκρανία, με 38 Αυστραλούς να είναι ανάμεσα στους 298 νεκρούς.
    Ο όρος «shirtfront», που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμποτ στο ράγκμπι είναι το χτύπημα σε αντίπαλο με το κεφάλι στο στήθος, με στόχο να πέσει στο έδαφος.
«Σαδιστική νοσοκόμα η Κλίντον» (2007)
    Σήμερα, η Χίλαρι Κλίντον είναι υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Μπόρις Τζόνσον υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.
    Πριν από αρκετά χρόνια όμως, ο Βρετανός την είχε περιγράψει ως εξής: «Εχει βαμμένα ξανθά μαλλιά και ένα παγωμένο μπλε βλέμμα, σαν σαδιστική νοσοκόμα σε ψυχιατρείο». Φέτος, μετά από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, όταν ρωτήθηκε για αυτό το σχόλιό του, απάντησε ότι είχε απομονωθεί η συγκεκριμένη φράση του.
Μαδούρο: «Βάλτο όπου... χωράει» (2016)
    Ο Νικολάς Μαδούρο είπε πολλά για τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λούις Αλμάγρο.
    Τον αποκάλεσε σκουπίδι και προδότη, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Κύριε Αλμάγρο, βάλτε τη δημοκρατική σας χάρτα σε έναν λεπτό σωλήνα και βάλτε την... όπου χωράει», είπε ακόμη. Ο Μαδούρο ξέσπασε με αυτόν τον αχαρακτήριστο τρόπο επειδή ο Αλμάγρο τον είχε χαρακτηρίσει μικρό δικτάτορα.
«Παλιόγρια η Κίρχνερ» (2013)
    Σε μία στιγμή απροσεξίας, ο Ουρουγουανός πρόεδρος δεν πρόσεξε ότι το μικρόφωνό του ήταν ήδη ανοιχτό, πριν από συνέντευξη Τύπου, με αποτέλεσμα να τον ακούσουν όλοι να λέει την πρόεδρο της Αργεντινής «παλιόγρια».
    Ο Χοσέ Μουχίκα προφανώς αναφερόταν στην Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ και τον σύζυγό της, που είχε πεθάνει, όταν είπε «Αυτή η παλιόγρια είναι ακόμη χειρότερη και από τον αλλήθωρο». Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύθηκε από εφημερίδα της Ουρουγουάης στην ιστοσελίδα της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επίσημη διαμαρτυρία της Αργεντινής.
    Ο Μουχίκα αργότερα διέψευσε ότι μιλούσε για τους Κίρχνερ, αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει σε ποιους αναφερόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου