Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

1.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Άστεγοι κοιμούνται σε διαδρόμους και καρέκλες


ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Άστεγοι κοιμούνται σε διαδρόμους και καρέκλες
Της Νικολέττας Μπούκα nikolettabouka@yahoo.gr
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

    Καταφύγιο στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκουν οι άστεγοι της Θεσσαλονίκης. Τα βράδια οι διάδρομοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και οι καρέκλες στις αίθουσες αναμονής γίνονται συχνά, τόσο τις καθημερινές όσο και στις εφημερίες, το προσωρινό κρεβάτι τους, προκειμένου να βγάλουν τη νύχτα μακριά από τους κρύους και αφιλόξενους δρόμους της πόλης.
    Γιατροί, εργαζόμενοι και διοικητές παραδέχονται στη «Μ» ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και καθημερινά μεγαλώνει. Και μπορεί τα νοσοκομεία να μην είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα ούτε να έχουν ειδικούς χώρους για να φιλοξενούν αστέγους, ωστόσο, στο βαθμό που μπορούν, προσπαθούν να μη διώχνουν τους ανθρώπους αυτούς που είναι σε ανάγκη.
    Βέβαια, δεν λείπουν και τα παράπονα, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των αστέγων. Οι πρώτοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν άστεγοι που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, δημιουργούν μικροφασαρίες ή αφήνουν πίσω τους ακαθαρσίες, ενώ οι δεύτεροι καταγγέλλουν ότι κάποιες φορές γίνονται δέκτες άσχημης συμπεριφοράς από τους σεκιουριτάδες των νοσοκομείων, καθώς τους τραβολογούν, τους μιλούν άσχημα και τους πετάνε έξω από τους χώρους των νοσοκομείων. Μάλιστα, ζητούν από τις αρμοδίους να σκύψουν με ενδιαφέρον το κεφάλι στο πρόβλημα αυτό και να τους προστατέψουν.
    «Έχουμε πολλούς άστεγους που αναζητούν κατάλυμα στο νοσοκομείο μας. Έρχονται εδώ τις καθημερινές, αλλά και στις εφημερίες και κοιμούνται όπου βρουν: στο διάδρομο ή στις καρέκλες. Μόνο στην εφημερία της προηγούμενης Κυριακής μετρήσαμε 25 άστεγους, όλοι Έλληνες. Αυτούς που είναι ήσυχοι και δεν δημιουργούν προβλήματα και φασαρίες, τους αφήνουμε να μένουν στο νοσοκομείο», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Λειβαδιώτης.    
Ωστόσο, επισημαίνει ότι συχνά εμφανίζονται άστεγοι που είναι ναρκομανείς και για να εξασφαλίσουν τη δόση τους μπαίνουν σε θαλάμους και κλέβουν μικροαντικείμενα ή ακόμη και… υπολογιστές. Επίσης, άλλοι πεινούν τόσο πολύ, που παίρνουν το φαγητό από το καρότσι των τραπεζοκόμων.
    «Σε περιπτώσεις που εντοπίζουμε αστέγους, οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα ή κάνουν παράνομες πράξεις, τότε ζητείται η παρέμβαση των φυλάκων, ώστε να τους απομακρύνουν από το νοσοκομείο», εξηγεί ο κ. Λειβαδιώτης.
Ύπνος και φαγητό στο «Γ. Γεννηματάς»
    Καθημερινό φαινόμενο είναι η αναζήτηση στέγης από άστεγους συμπολίτες μας και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Παπαδόπουλος, σε μόνιμη βάση έρχονται 4 - 5 άτομα, όλοι Έλληνες.
    «Έρχονται τις απογευματινές ώρες, αναζητώντας ένα ζεστό μέρος να περάσουν το βράδυ. Έρχονται τις καθημερινές και περιμένουν έξω από τα κάγκελα, αλλά και όταν εφημερεύουμε. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, ηλικίας από 50 ετών και άνω. Άλλωστε, το νοσοκομείο μας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η πρόσβαση είναι ευκολότερη. Έχω δώσει εντολή στους φύλακες να μην τους διώχνουν, αλλά, σε συνεργασία και με τη νοσηλευτική υπηρεσία, τους βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος (υπάρχει ένας χώρος αναμονής στο παθολογικό τμήμα ή και στη βραχεία νοσηλεία) και τους δίνουμε ένα πιάτο φαγητό», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «πριν από λίγες ημέρες ήρθε ένας άστεγος και τον ανέλαβαν οι νοσηλεύτριες. Φρόντισαν να κάνει μπάνιο και του έδωσαν και καθαρά ρούχα. Προσπαθούμε να βοηθάμε όσο μπορούμε. Όμως σε καμία περίπτωση δεν διώχνουμε ανθρώπους».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν αναφερθεί παράπονα από συγγενείς ασθενών για άστεγους που έρχονται στο νοσοκομείο αναζητώντας κατάλυμα. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει φασαρίες, αλλά ακόμη κι αν κάποιος άστεγος έχει πιο επιθετική συμπεριφορά, ο ίδιος ο διοικητής τον προσεγγίζει και με την κουβέντα επιχειρεί να τον ηρεμήσει και να του εξηγήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι επιτρεπτές εντός του νοσοκομείου.
40 - 50 άστεγοι καθημερινά στο «ΑΧΕΠΑ»
    
 Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί και για το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» η παρουσία αστέγων, που αναζητούν μια ζεστή γωνιά για να κοιμηθούν το βράδυ. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Χαράλαμπος Κοροξενός, συνολικά έρχονται 40 - 50 άστεγοι, εκ των οποίων οι 15 - 20 είναι μόνιμοι και γνωστοί, και οι υπόλοιποι «κομήτες». Οι περισσότεροι είναι άνδρες και η ηλικία τους είναι από 40 ετών και άνω.
    «Ατύπως τους αφήνουμε να περνούν τη νύχτα τους στο νοσοκομείο. Κοιμούνται σε διαδρόμους, καρέκλες, ακόμη κι έξω από το φαρμακείο. Πολλοί είναι σοβαροί και μετρημένοι. Απλώνουν το χαρτόνι τους στο πάτωμα, κοιμούνται πάνω σ’ αυτό και το επόμενο πρωί το μαζεύουν και φεύγουν. Το προσωπικό του νοσοκομείου όσο μπορεί βοηθάει, ακόμη και με ένα πιάτο φαγητό», επισημαίνει ο κ. Κοροξενός.
    Ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν και οι άστεγοι κακής ποιότητας, οι οποίοι δεν σέβονται το χώρο του νοσοκομείου και αφήνουν πίσω τους ακαθαρσίες ή γίνονται επιθετικοί με το προσωπικό και τις καθαρίστριες. Κι αυτούς είναι δύσκολο να τους ελέγξει ή να τους απομακρύνει κάποιος, καθώς η φύλαξη στο νοσοκομείο είναι ελλιπής.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ Το προτιμούν οι νεοάστεγοι
     
Στο μεταξύ, περίπου 50 άστεγοι βρίσκουν κάθε βράδυ ένα ζεστό καταφύγιο στο υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με την «Άρσις» στον πρώτο όροφο ακινήτου επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, ο οποίος αγοράστηκε και παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών.

     
Το κατώφλι του υπνωτηρίου περνούν κατά κύριο λόγο οι λεγόμενοι νεοάστεγοι, δηλαδή άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αδυνατώντας πλέον να συντηρήσουν το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον δρόμο.
    Το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις του, που αναπτύσσονται σε 750 τ.μ., περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο, αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Σε καθημερινή βάση ανοίγει τις πύλες του για τους αστέγους στις 7 το απόγευμα έως και τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου