Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1024 ( 26 ΙΑΝ 2013 )

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.Περικοπές συντάξεων
4.ΕΠΙΣΤΟΛΗ
5.«καλύτερα να είσαι σιωπηλός….»
6.Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»;
7.ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ
8.Στον εισαγγελέα πρώην Νομάρχης και 2 αντινομάρχες για ατασθαλίες
9.Απολογείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση 51,4 εκατ. Ευρώ
10.Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τον έξτρα φόρο
11.Σικάγο: Φλεγόμενο κτίριο «πάγωσε» από το πολικό ψύχος!
12.Σταχυολογήματα
13.Όταν η cola γίνεται ελληνική υπόθεση
14.Το ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Οσίου Ξενοφώντος,
Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη
Περιοχή: οδός Χατζημιχάλη 6
Έτος: 1924-1927
Περιγραφή:
Τριώροφη διπλοκατοικία οικοδομημένη στη δεκαετία του 1920, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου (1872-1939). Χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκότροπης εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, με χρήση νεο-βυζαντινών (ή βυζαντινιζόντων) και μακεδονίτικων στοιχείων, σε μια πρωτοποριακή σύνθεση. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της πρωτοπόρας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής-Deutsches Architektur Museum, Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα: Ελλάδα, Αθήνα 2000.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
3.Περικοπές συντάξεων
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ, ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…ΘΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!!
Μετά από σχετική ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της ΠΟΣ, σε ότι αφορά τις περικοπές των συντάξεων, προέκυψαν τα παρακάτω:
α. Στον υπολογισμό θα περιλαμβάνεται η κύρια σύνταξη και το μέρισμα του ΜΤΣ.
β. Η σύνταξη του Φεβρουαρίου, εκτός από την περικοπή λόγω μείωσης των Βασικών Μισθών των ε.ε. που ήδη έχει επιβληθεί, θα περιλαμβάνει:
- τα αχρεωστήτως καταβληθέντα από 1/8/2012,
- τη μείωση λόγω του 5-10-15-20% (Ν 4093/2012) και
- τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που αντιστοιχούν από 1/1/2013.
γ. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα θα παρακρατούνται, ανάλογα του ύψους τους, μέχρι Ιούλιο ή Αύγουστο.
δ. Η σύνταξη Φεβρουαρίου θα καταβληθεί 31/1/2013 (από τούδε θα καταβάλλεται στο τέλος του μήνα)
Ενδεικτικά, απόστρατος που λαμβάνει σύνταξη Αντγου θα δει μείωση του πληρωτέου του, σχεδόν μείον 50% από το καταβαλλόμενο πριν τις περικοπές (Αυγ 2010)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ( ΠΟΣ ) http://hellasmil.gr/
4.ΕΠΙΣΤΟΛΗ
   Από την αρχή του 2010, κάποιοι συνάδελφοι, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να ενημερώσουν, να αφυπνίσουν, και να ενεργοποιήσουν αυτούς που πίστευαν ότι <<η υπηρεσία φροντίζει>>. Βλέποντας την ανυπαρξία της ΕΑΑΣ, δημιούργησαν ενώσεις, κατέβηκαν στους δρόμους, ενημερώθηκαν και ενημέρωσαν για την λαίλαπα που έρχεται και την επίθεση αδικιών που έρχονται. Δυστυχώς αυτοί αποτέλεσαν και αποτελούν την μειοψηφία μας.
   Η πλειοψηφία τους είδε με καχυποψία, με άρνηση, με υπεροψία, με κακή κριτική και αποστασιοποιήθηκε από κάθε ενέργειά τους. Έμεινε σιωπηλή και υπεράνω, στις απανωτές μειώσεις συντάξεων και μερισμάτων, στις αδικίες των επιπλέον περικοπών με διάφορα κριτήρια και στην εξόντωσή μας. Με πρόσχημα την νοοτροπία και την θέση του Στρατιωτικού στην κοινωνία, επέτρεψε την οικονομική εξαθλίωση οικογενειών συναδέλφων, που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις και να απολέσουν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ τους, που βρίσκεται στην κορυφή της νοοτροπίας μας.
   Αυτά τα τρία χρόνια είδαμε τις συντάξεις μας να μειώνονται άδικα, πέρα και πάνω από τις συντάξεις των άλλων κοινωνικών ομάδων, με θέσπιση όλων των ειδών γελοίων κριτηρίων. Είδαμε τα μερίσματά μας να μειώνονται 43%, όταν στα άλλα επικουρικά ταμεία οι μειώσεις δεν υπερέβησαν το 10%.
   Τώρα παρακολουθούμε για άλλη μια φορά σιωπηλοί ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΔΙΚΙΑ!!!! Όταν σε όλους τους συνταξιούχους οι μειώσεις, ανάλογα το ύψος της σύνταξης, είναι 5-10-20%, εμείς υφιστάμεθα ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΗ λόγω μείωσης των βασικών μισθών των εε και προγραμματίζεται ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ με κατάργηση των μισθολογικών βαθμών.
   Ο Θουκιδίδης είπε ότι <<αδικούμενοι οι άνθρωποι μάλλον οργίζονται ή βιαζόμενοι>> ( οι άνθρωποι περισσότερο οργίζονται όταν τους αδικούν παρά όταν ασκείται βία επάνω τους) ή όπως λέει ο λαός, <<η αδικία δεν τρώγεται με τίποτα>>. Εμείς όμως φαίνεται ότι εκπαιδευτήκαμε να δεχόμαστε την αδικία ή να την θεωρούμε κανόνα του παιχνιδιού.
   Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέσα στη θλίψη και την οργή μου για όλα αυτά, η μόνη ευχαρίστησή μου θα είναι όταν θα δω τους ΥΠΕΡΑΝΩ και ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ συναδέλφους, να κλωτσάνε με έκπληξη και θυμό τα ΑΤΜs στις 31 Ιανουαρίου, όταν θα πάνε να πάρουν τις συντάξεις τους.
Πασχάλης ΚωνσταντίνοςΣΣΕ/82
5.«καλύτερα να είσαι σιωπηλός….»
   Ο Λίνκολν, ο Βενιζέλος και τα απόρρητα σχέδια! Ποια σχέση μπορεί να έχει ο Αβραάμ Λίνκολν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;
   Απολύτως καμμία. Ή όχι;
   Σε λίγες ημέρες θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες η βιογραφική ταινία «Λίνκολν», σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Χθες είδαμε τον Ε. Βενιζέλο να πρωταγωνιστεί σε ένα θέατρο στη βουλή, όπου χωρίς καμμία συναίσθηση δήλωσε από βήματος:
«Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπ. Αμύνης; Βεβαίως και έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην ΕΕ;.Άντε καλέ! Πώς τά ΄χω
   Ας δούμε μερικά στοιχεία από τη ζωή των δύο ανδρών για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.
   Ο Α. Λίνκολν ήταν γιος αγρότη, ενώ ο Ε. Βενιζέλος γιος δικηγόρου.
   Ο Α. Λίνκολν υπηρέτησε στον στρατό και έφθασε μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού. Υπήρξε δηλαδή αξιωματικός.
   Ο Ε. Βενιζέλος δεν ξέρουμε αν υπηρέτησε, και που.
   Ξέρουμε όμως ότι ως ΥΕΘΑ αποκαλούσε τους αξιωματικούς «αυτιστικούς»!! Μάλιστα αν ο Λίνκολν ήταν Λοχαγός επί υπουργίας Βενιζέλου θα είχε καταδικασθεί σε οικονομική εξαθλίωση αφού εγκατέλειψε το στράτευμα στον βαθμό του Λοχαγού!
   Ο Α. Λίνκολν αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας των ΗΠΑ ενώ ο Ε. Βενιζέλος αποτελεί ζωντανό παράδειγμα αποτυχημένου πολιτικού αρχηγού, που βούλιαξε το κόμμα του και το σίγουρο είναι ότι σε 50-100 χρόνια ούτε που θα αναφέρεται το όνομά του.
   Υπάρχει όμως κάτι που συνδέει τους δύο άνδρες;
   Αν π.χ. ο Ε. Βενιζέλος λεγόταν Μπενίζ Ελόν, θα έλεγε ίσως κάποιος ότι έχουν κοινή καταγωγή.
   Δεν είναι όμως αυτό.
   Όταν υπηρετούσα στο ΓΕΣ, στο Τμήμα Χειρισμού Κρίσεων, θυμάμαι ότι όλοι οι υπολογιστές είχαν απενεργοποιημένες τις θύρες USB και τα DVD/CD writer ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα κακόβουλης μεταφοράς αρχείων από τους Η/Υ προς τα έξω. Ειδικά για τα Άκρως Απόρρητα ΕΤΝΑ, όπου ανήκουν από πλευράς διαβάθμισης τα αμυντικά σχέδια της χώρας, ο εξουσιοδοτημένος επιτελής δεν μπορούσε να πάρει κανένα έγγραφο στο γραφείο του, παρά να μεταβεί στον ειδικό θάλαμο φύλαξης των ΕΤΝΑ-Άκρως Απορρήτων, με συνοδεία του υπευθύνου αξιωματικού και επί τόπου να μελετήσει τα σχέδια.
   Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς ο πρώην ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλος είχε μεταφέρει τα αμυντικά σχέδια, για τα οποία εκαυχάτο ότι τα μελετούσε στο σπίτι του!
   Να είναι τόσον ανόητος, ώστε να το παραδέχεται δημοσίως; Μην μας κάνει εντύπωση! Θα σας θυμίσω ότι λίγο μετά τα θλιβερά γεγονότα των Ιμίων, ο νεοφώτιστος τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωνε με απολογητικό ύφος:
   «μου λέγανε για Εθνικούς Κανόνες Εμπλοκής. Πού να ξέρω εγώ τι είναι οι κανόνες εμπλοκής αφού ήμουν πρόεδρος μιας κυβέρνησης λίγων ημερών;».
   Βέβαια σε προηγμένα κράτη αν κάποιος δεν γνωρίζει τι είναι οι ΕΚΕ (ROE=Rules Of Engagement) δεν μπορεί να προσληφθεί ούτε για καθαριστής στις τουαλέτες του υπουργείου άμυνας!
   Το περίεργο στην όλη υπόθεση των δηλώσεων Βενιζέλου είναι ότι δεν έχει παρέμβει ούτε ο εισαγγελέας αλλά ούτε και το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει κάποια ΕΔΕ για να εξακριβώσει πώς έχει στην κατοχή του και στην ιδιωτική του κατοικία ένας πρώην ΥΕΘΑ τα Άκρως Απόρρητα Αμυντικά Σχέδια της χώρας σε ψηφιακή μορφή!!
   Αν επρόκειτο για κάποιον Εύελπι θα είχε πέσει επάνω του σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και θα ζητούσε την αποπομπή του από τη Σχολή, ή μήπως όχι;
   Βεβαίως στη συνέχεια ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση λέγοντας: «Φτάσαμε τώρα να έχουμε στερηθεί παντελώς και την αίσθηση του χιούμορ και την αίσθηση των μεγεθών. Έχω άτυπα ψηφιακά αντίγραφα και άτυπα συμβατικά αντίγραφα από τη θητεία μου στο υπουργείο Άμυνας»
   Εν ολίγοις την γκάφα που αρχικά έκανε, αναφερόμενος σε κατοχή των Άκρως Απορρήτων Αμυντικών Σχεδίων της χώρας, προσπάθησε να την ανασκευάσει μιλώντας γενικά για κατοχή ατύπων αντιγράφων από τη θητεία του ως ΥΕΘΑ.
   Και εδώ έρχεται η φράση που συνδέει τον Αβραάμ Λίνκολν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
   Είχε πει λοιπόν ο Α. Λίνκολν:
«Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία»
   Και αυτό κ. Βενιζέλε όσο και να προσπαθήσετε δεν θα μπορέσετε να το ανασκευάσετε.
   Εκτός και αν δεχθείτε ότι εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που φτάσανε να έχουν στερηθεί παντελώς την αίσθηση του χιούμορ!
Του Αναστασίου Φαραντάτου Σχη ε.α.<55>
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Γιατί εμείς γίναμε διώκτες του «Ν»;
Το έστειλε ο Φράγκος Φραγκούλης
   Γιατί θέλομε να φτωχύνομε τον εγκέφαλο των επομένων γενεών στην χώρα μας; Ως μάχιμος Εκπαιδευτικός και συγγραφέας επιστημονικού συγγράμματος (ΔΥΣΛΕΞΙΑ, Αθήνα 1994, Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 6η Έκδοση σήμερα), νομιμοποιούμαι να ερωτήσω, αλλά και να προτείνω στο τέλος: Η Ελληνική Γλώσσα έχει πάρει πλέον μία μορφή τέτοια που δεν έχει ανάγκη από άλλες ακρότητες.
   Όμως αναρωτιέμαι: Είναι τυχαίο άραγε που καταργήσαμε το γράμμα «Ν» στο τέλος των λέξεων και τα σχολικά μας βιβλία γράφουν το «εμβαδό » (!), αντί το εμβαδόν !! (Στα σχολικά βοηθήματα όμως διαβάζομε « το εμβαδόΝ », δηλ. εκεί διατηρείται το Ν, ενώ το επίσημο Κράτος στα βιβλία (ΥΠΕΠΘ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) το έχουν καταργήσει !! Για ποιον λόγο αυτή η ακρότητα: Για ποιον λόγο επίσημα διδάσκομε στα σχολεία μας κανόνες που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, π.χ. χθες συνάντησα το Δήμαρχο (το φίλο, το Σύμβουλο κλπ. κλπ…).
   Το γράμμα Ν είναι οργανικό και όταν το κόβομε πονάει. Είναι σαν να κόβομε το δακτυλάκι μας…. Εάν κάποιος αντιτείνει ότι αυτό είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, θα πρέπει να του πούμε ότι «η λεπτομέρεια κρατάει τον Παρθενώνα»!
   Να θυμίσω όμως εδώ και το ωραίο, ειρωνικό κείμενο του Οδ. Ελύτη τότε : «ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ», όπου καταλήγει Κανένας Ηρώδης δεν θα τολμούσε να διατάξει τέτοια γενοκτονία, όπως αυτή του τελικού –Ν-, εκτός κι αν του έλειπε η οπτική του ήχου…» Ο Γ. Ρίτσος έγραψε επίσης: «Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει…».
   Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνομε σήμερα ότι μετά το Νι, έρχεται και η σειρά του τελικού Σίγμα (Σ).
Κάποιοι δημοσιογράφοι στα κανάλια λένε κιόλας: «η μέθοδο», η «οδό», «η πλήρη! ένταξη» (!) κ.τ.ο. Καλλιεργούν έτσι αυθαίρετα ένα αρνητικό γλωσσικό πρότυπο στους νέους μας με την τεράστια δύναμη των ΜΜΕ και το σχολείο ανήμπορο να αντιδράσει, αλλά και την κοινωνία παθητικά να δέχεται ως περίπου μοιραία την εξέλιξη αυτή.
   Μετά από όλα αυτά διατυπώνω την εξής άποψη και καταθέτω στο Συνέδριό σας την δική μου «Θεωρία» για το εν λόγω ζήτημα: Διεθνώς μελετάται η μοναδική μουσικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και ο αντίκτυπός της στην πνευματική διαύγεια του ανθρώπου. Το γράμμα «Ν» διεγείρει τον εγκέφαλο θετικά και ενεργοποιεί τον άνθρωπο να σκέφτεται σωστά. Το τελικό Σίγμα ηρεμεί τον άνθρωπο. Αυτό το δέχεται και η σύγχρονη Ψυχιατρική. Οι Αρχαίοι Έλληνες τα εγνώριζαν όλα αυτά και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνον εμείς οι Έλληνες λέμε «Τα είπα με το Νι και με το Σίγμα» και δεν λέμε με άλλα γράμματα, (παρ΄όλο που έχομε στις καταλήξεις των λέξεων και άλλα γράμματα), διότι το Νι ενεργοποιεί το μυαλό μας να σκεφθούμε σωστά και το Σίγμα ηρεμεί την ψυχή μας, αφού μιλήσουμε δημόσια ή ιδιωτικά. Η σύγχρονη Ψυχογλωσσολογία δέχεται ότι η Γλώσσα και η Σκέψη γεννιούνται ταυτόχρονα και εξελίσσονται παράλληλα και συνιστούν ανά πάσα στιγμή μία αξεχώριστη ενότητα. Η Γλώσσα ενσαρκώνει την Σκέψη και η Σκέψη ουσιώνεται σε Γλώσσα. Είναι ένα νόμισμα με τις δύο όψεις του. Δεν μπορεί να υπάρχει η μία πλευρά, χωρίς την άλλη. Δεν μπορούσε να υπάρξει Ελληνική Σκέψη χωρίς την Ελληνική Γλώσσα. Είναι γεγονός ότι η ποιότητα και ποσότητα «καταγραφών» στην Σκέψη προσδιορίζει και το νοητικό επίπεδο κάθε λαού. Επομένως και το νοητικό επίπεδο καθορίζει και την ικανότητα της δημιουργίας Πολιτισμού.
   Το Ελληνικόν Αλφάβητον, στην πορεία των χιλιάδων ετών του ήταν αρχικά : Ιδεογραφικό, στη συνέχεια επινοήθηκε το Εικονογραφικό, έπειτα φθάσαμε στο Γραμμογραφικό, κατόπιν στο Συλλαβογραφικό (Γραμμική Α και Β) και τέλος καθιερώθηκε το ισχύον σήμερα Φθογγογραφικό, που είναι αξεπέραστο και στο οποίο οφείλεται η δημιουργία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Οικουμενικού Πολιτισμού. Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, ως κόρη οφθαλμού, την Ελληνική Γλώσσα και να αντισταθούμε στην κακοποίησή της.
Σπύρος Μάρκου Διευθυντής 3ου Δημ. Σχολείου Λαρίσης
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ
8.Στον εισαγγελέα πρώην Νομάρχης και 2 αντινομάρχες για ατασθαλίες
   Η οικονομικός ελεγκτής της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ένα ογκώδες πόρισμα 350 σελίδων έστειλε στον εισαγγελέα τον πρώην γαλάζιο νομάρχη Καβάλας (1998-2010) Θόδωρο Καλλιοντζή, δυο πρώην αντινομάρχες, έναν ειδικό σύμβούλο του πρώην νομάρχη και δώδεκα υπηρεσιακούς παράγοντες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας για σοβαρές ευθύνες στη διαχείριση κονδυλίων που προκάλεσαν ζημιά στο δημόσιο ύψους 220.000. Η ελεγκτής διαπίστωσε σκόπιμη κατάτμηση πολλών ενιαίων έργων με αναθέσεις μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, χωρίς όμως να υλοποιηθούν τα έργα στο σύνολό τους. Ακόμη πλημμελείς ελέγχους από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων, με συνέπεια να παραλαμβάνονται τιμολόγια για συναυλίες που δεν έγιναν, για έντυπο και οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό που δεν τυπώθηκε, στοιχεία ενημερωτικών ημερίδων που δεν πραγματοποιήθηκαν, χωρίς για όλα αυτά να γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος.
   Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία του τότε νομαρχιακού συμβούλου Άγγελου Σμυρλόγλου, και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012. Επίσης από το πόρισμα προκύπτει ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες λάμβαναν οδηγίες τόσο από τον πρώην νομάρχη, όσο και τους συνεργάτες του. Από τις καταθέσεις διαφαίνεται μια προσπάθεια ν' αποποιηθούν τις ευθύνες που τους βαρύνουν και να τις καταλογίσουν σε τρίτα πρόσωπα..
   Το πόρισμα κατατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας και ήδη έχουν σταλεί οι πρώτες κλητεύσεις προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση. Με δηλώσεις του ο κ Καλλιοτζής αποδέχεται τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν αλλά αρνείται ότι εμπλέκεται προσωπικά στην υπόθεση.
9.Απολογείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση 51,4 εκατ. ευρώ
   Με την απολογία σήμερα του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης εισέρχεται στην τελική ευθεία η υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου 51,4 εκατομμύρια ευρώ.
   Ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογείται από το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την «τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά τη διοίκησή του.
   Τις προηγούμενες μέρες απολογήθηκαν οι 17 συγκατηγορούμενοι του πρώην δημάρχου, μεταξύ αυτών ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών, διευθυντές, προϊστάμενοι και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, ανάμεσά στους οποίους ο κεντρικός κατηγορούμενος για την υπόθεση, πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης.
   Μετά την απολογία τού Β. Παπαγεωργόπουλου, ο εισαγγελέας τής έδρας θα διατυπώσει την πρότασή του, και θα ακολουθήσει η διαδικασία των αγορεύσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
10.Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι φορολογούμενοι για να γλιτώσουν τον έξτρα φόρο

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
   Σε... κυνήγι αποδείξεων, με πολλές όμως «παγίδες», θα αποδυθούν και εντός του τρέχοντος έτους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αν δεν προσέξουν και δεν συλλέξουν τις αποδείξεις που «μετρούν» στην Εφορία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που τελικά συγκεντρώθηκαν.
   Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν έγινε μόνο πιο αυστηρό το μέτρο, αλλά επήλθαν και πολλές αλλαγές αναφορικά με το ποιες αποδείξεις δέχεται και ποιες όχι η Εφορία.
   Ετσι όπως φαίνεται και στην πλήρη λίστα με τις «χρήσιμες» και τις «άχρηστες» αποδείξεις φέτος δεν «μετρούν» οι αποδείξεις που αφορούν σε δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η Εφορία.
   Πρόκειται για δαπάνες που απορροφούν μεγάλο μέρος του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού.
   Εξάλλου δεν θα περνάνε στην Εφορία οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.
   Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν (όπως και πέρυσι) οι αποδείξεις για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση.
   Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν σε δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων. Προστέθηκαν επίσης και οι αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
   Πιο αναλυτικά, με τη νέα ρύθμιση για τη συλλογή αποδείξεων αλλάζουν τα ακόλουθα:
   Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος εξακολουθεί να ισχύει και το 2013, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) και δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ. Για τους πολίτες με ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ (ποσό δηλαδή ίσο με το 25% των 42.000 ευρώ).
   Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού, δηλαδή με τον κατώτατο συντελεστή της νέας κλίμακας φόρου για τους μισθούς και τις συντάξεις.
   Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 5.500 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 2.00 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%).
   Η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ανεβαίνει από το 10% για το 2012 στο 22%.
   Το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες, δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.
8+1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ «ΜΕΤΡΟΥΝ» ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ - ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ
11.Σικάγο: Φλεγόμενο κτίριο «πάγωσε» από το πολικό ψύχος!
Η ΦΩΤΙΑ ΟΜΩΣ ΕΣΒΥΣΕ
   Ένα ασυνήθιστο περιστατικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική υπηρεσία του Σικάγου. Ένα τεράστιο κτίριο, που είχε μετατραπεί σε αποθήκη ξυλείας, είχε παραδοθεί στις φλόγες.
   Περίπου το ένα τρίτο της πυροσβεστικής δύναμης έσπευσε στο σημείο και άρχισε να ρίχνει νερό. Σύντομα διαπίστωσαν ότι το νερό πάγωνε καθώς στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα το Σικάγο, επικρατεί πολικό ψύχος. Τη στιγμή που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά το θερμόμετρο έδειχνε μείον 23 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα το νερό που έριχναν οι πυροσβέστες να παγώνει!
   Οι πυροσβέστες σταμάτησαν την προσπάθειά τους όταν το κτίριο «πάγωσε» ολόκληρο και υπήρχε, πλέον, ο κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου.
   Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς στο κτίριο – αποθήκη ξυλείας.
Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
12.Σταχυολογήματα
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
Ο σταθερός άνθρωπος μοιάζει με αναμμένη λαμπάδα, όπως κι’αν τη γυρίσεις η φλόγα της προς τα πάνω θα στραφεί.
Ο πραγματικά ενάρετος άνθρωπος κάνει στα κρυφά αυτό που θα μπορούσε να κάνει μπροστά σ’όλο τον κόσμο, σε αντίθεση με τον υποκριτή. Μέγας Βασίλειος.
Ο σπουδαίος άνθρωπος παραδέχεται όταν έχει άδικο και ο σπουδαιότερος σιωπά όταν έχει δίκιο.
Ο σοφός άνθρωπος ξαγρυπνά διαπιστώνοντας πόσα λίγα κατάφερε να μάθει, ο ανόητος πλήττει γιατί πιστεύει ότι δεν του απομένει τίποτα πιά να μάθει στη ζωή. Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο σοφός άνθρωπος έχει απαιτήσεις μόνο από τον εαυτό του, ο άφρων από όλους τους άλλους. Κινέζικη παροιμία.
O σοφός άνθρωπος δεν αμφιβάλλει, ο τέλειος άνθρωπος δεν ανησυχεί και ο γενναίος δεν φοβάται. Κομφούκιος.
Ο ζηλιάρης άνθρωπος αδυνατίζει, γιατί ο γείτονας του είναι παχύς.
Όταν όλοι οι άνθρωποι σκέφτονται το ίδιο, κανένας δεν σκέφτεται πολύ. Ουόλτερ Λίπμαν.
Ο απαισιόδοξος άνθρωπος βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία και ο αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία. Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Όσο άθλιος κι’αν είναι ένας άνθρωπος, παραμένει πάντα συνάθρωπός μας.
Ο εγωιστής άνθρωπος συγκεντρώνει όλο τον κόσμο στον εαυτό του, ο αλτρουιστής δίνει τον εαυτό του σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος κυνηγά ο,τι του αρέσει και ο γέρος προσπαθεί να αποφύγει ότι δεν του αρέσει.
Ο θυμωμένος άνθρωπος ανοίγει το στόμα του και κλείνει τα μάτια του. Τερέντιος.
Ο υπερόπτης άνθρωπος δεν έχει Θεό. Ο φθονερός δεν έχει γείτονα και ο θυμώδης άνθρωπος δεν έχει τον εαυτό του.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος είναι ο οικονόμος και φτωχότερος ο φιλάργυρος.
Ο καλός άνθρωπος φοβάται το ψέμα, ο κακός την αλήθεια.
Οι καλύτεροι άνθρωποι πετυχαίνουν τη χαρά μέσα από τον πόνο. Κωνσταντίνος Μουρατίδης.
Οι κακοί άνθρωποι υπακούουν στα πάθη τους όπως οι δούλοι στα αφεντικά τους. Διογένης.
Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στον κόσμο, ο παράλογος επιμένει να προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στα μέτρα του. Συνεπώς όλη η πρόοδος εξαρτάται από τον παράλογο άνθρωπο. Σο Μπέρναρντ Τζόρτζ.
Ο υπερήφανος άνθρωπος μοιάζει με άκαρπο και άρριζο δέντρο που δεν μπορεί να αντισταθεί στο παραμικρό φύσημα του ανέμου. Αντίοχος.
Οι ωραίες σκέψεις καθορίζουν τις γενναίες πράξεις, οι γενναίες πράξεις σμιλεύουν το λαμπρό χαρακτήρα και ο λαμπρός χαρακτήρας καθορίζει την έξοχη προσωπικότητα.
Οκνηρός δεν είναι μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτα, αλλά και εκείνος που μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο και δεν το κάνει. Σωκράτης.
Ο οκνηρός άνθρωπος ποτέ δεν είναι εύκαιρος.
Ο δειλός άνθρωπος χαρακτηρίζει τον εαυτό του συνετό, όπως ο τσιγκούνης τον εαυτό του οικονόμο.
Ο άνθρωπος πρέπει να αρχίσει την αλλαγή απο τον εαυτό του. Αν όλοι περιμένουν να κάνει κάποιος άλλος την αρχή, τότε δεν θα συμβεί τίποτα. Βάτσλαβ Χάβελ.
Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου για να αναπληρώσουν την ελευθερία σκέψης την οποία αποφεύγουν. Σορίν Άαμπι Κίρκεγκααρντ.
Οι άνθρωποι είναι μοναχικοί, γιατί χτίζουν τοίχους αντί για γέφυρες. Τζόν Νιούτον.
Οι ανώτεροι άνθρωποι αντέχουν τις προσβολές των κατωτέρων. Ευριπίδης.
Οι άνθρωποι ονομάζουν πολιτισμό την τρέχουσα κατάσταση των ηθών. Ανατόλ Φράνς.
Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι προνόμιο των δυνατών. Μαχάτμα Γκάντι.
Όταν ένας άνθρωπος δεν είναι ικανός για τίποτα, τότε αρχίζει να νομίζει ότι είναι ικανός για όλα.
Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει.
Ο εγωιστής άνθρωπος είναι σαν κόκορας, που πιστεύει οτι ο ήλιος ανέτειλε, για να τον ακούσει να κράζει. Τζόρτζ Έλιοτ.
Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν το τι είπες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι τους έκανες να αισθανθούν. Κάρλ Μπούχνερ.
Οι άνθρωποι που έχουν θάρρος και κουράγιο, πάντοτε μοιάζουν να είναι απειλή για τους υπόλοιπους. Χέρμαν Έσε.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν ελαττώματα είναι σίγουρο ότι έχουν μερικές πολύ ενοχλητικές αρετές. Ελίζαμπεθ Τέϊλορ.
Οι άνθρωποι είναι τόσο απλοϊκοί και υποτάσσονται τόσο εύκολα στο νόμο της ανάγκης, ώστε αν κάποιος θέλει ν’απατήσει, βρίσκει σίγουρα, κάποιον άλλον που είναι πρόθυμος ν’απατηθεί. Νικολό Μακιαβέλι.
Οι άνθρωποι, που δρώντας προσωπικά διακρίνονται σαν απατεώνες, όταν βρεθούν μετά μέσα στο σύνολο, εμφανίζονται με πρόσωπο έντιμο και λίαν ευϋπόληπτο. Μοντεσκιέ ντε Σαρλ.
13.Όταν η cola γίνεται ελληνική υπόθεση

Το έστειλε ο Στράτος Ουζούνογλου
   Τα ράφια των σουπερμάρκετ ποτέ πριν δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον! Ο λόγος φυσικά για την GREEN COLA, την ελληνική cola που αυξάνει, με ταχύτατους ρυθμούς, την παρουσία της σ' αυτά και έχει βάλει στοίχημα σύντομα να μην ξεκολλάει από το χέρι του καταναλωτή...
Το αμιγώς ελληνικό προϊόν εμπλουτίζει τη γνωστή cola με καινοτόμες ιδιότητες όπως η παρουσία φυσικής πηγής καφεΐνης από πράσινους κόκκους καφέ και φυσικών αρωματικών υλών ενώ παράλληλα από τη λίστα... των συστατικών της λείπει η ζάχαρη, η ασπαρτάμη, το φωσφορικό οξύ και τα συντηρητικά.
   Σε ποιoν ανήκει όμως αυτή η πρωτοβουλία για την GREEN COLA; Πίσω από αυτή την δραστηριότητα βρίσκεται η ΕΠΑΠ ΑΕ (Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών) της ακριτικής Ορεστιάδας, που ιδρύθηκε το 1959 από μία ομάδα ντόπιων παραγωγών και δραστηριοποιείται εδώ και 53 χρόνια στην παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών.
   H GREEN COLA διατίθεται σε επώνυμα σούπερμάρκετ όλης της Ελλάδας!
   Ενδεικτική τιμή εξάδας: ?3
14.Το ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
   Το ΧΩΝΙ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους που δέχονται επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα
   Το θέμα αφορά ΟΛΟΥΣ γιατί - δυστυχώς - η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ήδη πάρα πολλοί Έλληνες έχουν υποστεί μειώσεις μισθών, μειώσεις ωρών ή και ημερών εργασίας, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση τριετιών και επιδομάτων.
   Κανείς, όμως, δεν πρέπει να νιώθει ανίσχυρος απέναντι στις πρακτικές της εξαθλίωσης. Η γνώση είναι δύναμη και Το ΧΩΝΙ προσφέρει αυτή τη γνώση.
   Ακόμη κι αν ήδη έχετε υποστεί ανάλογες τακτικές, οφείλετε να είστε ενημερωμένοι διότι ουδείς σας εγγυάται ότι δε θα δεχθείτε παρόμοιες "επιθέσεις" για δεύτερη ή και για τρίτη φορά...
   Μη χάσετε Το ΧΩΝΙ και αυτήν την Κυριακή:
- πώς πρέπει να χειριστείς την κατάσταση
- που μπορείς να καταφύγεις για στήριξη
- ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις ώστε να διασφαλίσεις τα δικαιώματα σου
- χρηστικές συμβουλές από το νομικό μας τμήμα για το πώς θα αποφύγεις τα χειρότερα
- ποιους όρους μπορείς να θέσεις ακόμη κι αν αποδεχθείς την ατομική σύμβαση ώστε να εξασφαλίσεις ότι δε θα γίνουν απολύσεις αλλά και ότι στο μέλλον, θα επανέλθουν τα εργασιακά κεκτημένα που τώρα στερείσαι
   Και όλα αυτά με σαφείς οδηγίες και συγκεκριμένα παραδείγματα. Γιατί κανείς δεν πρέπει να μένει μόνος του στην κρίση. Γιατί πρέπει όλοι να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.
    Μη χάσετε Το ΧΩΝΙ και αυτήν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου / στα περίπτερα όλης της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου