Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1014 ( 16 ΙΑΝ 2013 )

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.Οι στρατιωτικοί παίρνουν τη σκυτάλη των προσφυγών κατά του μνημονίου ΙΙΙ
4.ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
5.Να πληρώσουν και αυτοί. Και μάλιστα παραδειγματικά.
6.Ο "φούφουτος" συνταγογραφεί φάρμακα!
7.Τύποι…τύπου Γιάννου (στη Βουλή)
8.ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
9.Γράφονται σε τοίχους, κάδους, κλπ...
10.Έλληνες εφοπλιστές υιοθετούν 500 οικογένειες με ανήλικα παιδιά
11.Ένας σύγχρονος άγγελος δίπλα στις άπορες οικογένειες!
12.Διαγραφή χρέους άνεργης μητέρας σε ποσοστό 90%
13.«Πράσινες» ταράτσες εναντίον ρύπανσης
14.Ο Νίκος Γκάλης υποψήφιος για το αμερικάνικο Hall of Fame!
15.Πόλο Παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο για την εθνική ομάδα νεανίδων
16.Νόμος απαγορεύει την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στις οικίες.

1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Δανάη

2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ξενοδοχείο "Athénée Palace"
Περιοχή: οδός Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου
Έτος: 1907-1950
Περιγραφή:
Το ξενοδοχείο στη γωνία των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη οικοδομήθηκε, στην αρχική του μορφή, το 1907, βάσει σχεδίων Γάλλου αρχιτέκτονα, για λογαριασμό του Αλέξανδρου Αφεντούλη. Την κατασκευή ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Ηλίας Αγγελόπουλος, ενώ την πρόσοψη επιμελήθηκε ο επίσης πολιτικός μηχανικός Α. Μπαλάνος. Θεωρείται η πρώτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον ότι, ενώ με το νέο υλικό ήταν εφικτή η στήριξη των εξωστών, καθώς και η στέγαση με δώμα, η ιδιοκτησία απαίτησε μαρμάρινα φουρούσια και κεραμοσκεπή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κρατούσα νοοτροπία δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί τις αισθητικές συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων. Το ξενοδοχείο λειτούργησε αρχικά με την επωνυμία "Γεώργιος", σύντομα όμως μετονομάστηκε σε "Ίλιον Παλλάς" (μαρτυρείται μεταξύ των ετών 1912-1926) και αργότερα σε "Σπλέντιτ" (μαρτυρείται το 1933). Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ού αιώνα, στο ισόγειο επί της οδού Σταδίου στεγαζόταν η "Πανελλήνιος Αγορά". Μετά τον πόλεμο (1950), πραγματοποιήθηκε προσθήκη δύο ορόφων και ριζική εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση του υπάρχοντος μεγάρου (διατηρήθηκε μόνον ο φέρων οργανισμός), από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1992), με μια τεχνοτροπία που η καθηγήτρια Ελένη Φέσσα-Εμμανουήλ χαρακτηρίζει "κλασικομοντέρνα", και η οποία κυριαρχούσε στα "κτίρια γοήτρου" του ιδιωτικού τομέα κατά τη δεκαετία του 1950. Έκτοτε συνεχίζει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την νέα του επωνυμία "Αθήναιον Μέλαθρον" ("Athénée Palace").
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Η. Αγγελόπουλος, "Οικία Αλεξάνδρου Αφεντούλη", Αρχιμήδης 11/1907* Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ, Δοκίμια για τη Νέα Ελληνική Αρχιτεκτονική, Αθήνα 2001* Δ. Φιλιππίδης, Νεοελληνική Αρχιτεκτονική, Αθήνα 1984, σ. 148.

3.Οι στρατιωτικοί παίρνουν τη σκυτάλη των προσφυγών κατά του μνημονίου ΙΙΙ
http://dailynews24.gr/
   Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν, πλέον, οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012). Τα σκήπτρα μέχρι τώρα κατέχουν οι δικαστές, οι οποίοι, ενώ συνεχίζουν να καταθέτουν ομαδικά προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σήμερα ξεκίνησαν να καταθέτουν και αγωγές στο Μισθοδικείο.
    Παράλληλα, μετά την κατάθεση της προσφυγής της ΑΔΕΔΥ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, και πάλι κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, της διαθεσιμότητας και της αυτοδίκαιης αργίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη σκυτάλη πήραν οι ένστολοι όλων των κατηγοριών (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.), οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα ομαδικές αιτήσεις (προσφυγές).
   Ειδικότερα, σήμερα, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων έξι δικαστικών ενώσεων (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), προσέφυγαν στο Μισθοδικείο.
   Υπενθυμίζεται, ότι όλες οι δικαστικές ενώσεις, αλλά και 602 δικαστές και εισαγγελείς κατέθεσαν προσφυγές κατά του Μνημονίου ΙΙΙ, των μειώσεων των αποδοχών τους και της αναδρομικής (από 1.8.2012) τμηματικής επιστροφής που υποχρεώθηκαν των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο.
   Με το Μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπεται η τμηματική επιστροφή των επιπλέον αποδοχών που έλαβαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί από 1.8.2012 έως 31.12.2012, λόγω της αναδρομικής μείωσης των μισθών και συντάξεών τους.
Οι ενώσεις με τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο υποστηρίζουν, ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστών και εισαγγελέων παραβιάζουν τα άρθρα 17, 26, 87, 88 και 100Α του Συντάγματος, όπως και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
   Επιπρόσθετα, οι δικαστικές ενώσεις, τονίζουν ότι ανάλογες περικοπές (μικρότερης έκτασης) στις αποδοχές συναδέλφων τους άλλων χωρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τα συνταγματικά δικαστήρια της Ιταλίας (το 2012), της Σλοβενίας (το 2006), της Πολωνίας (το 2004), της Τσεχίας (το 2005), αλλά και από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το περασμένο έτος (2012). Την ίδια στιγμή 79 ειρηνοδίκες προσέφυγαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά και πάλι του Μνημονίου ΙΙΙ.
   Επίσης, ομοσπονδίες και ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής, από την 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέσεων αποδοχών τους.
Συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν:
1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος).
2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.
5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας.
7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, καθώς επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.
   Όλες οι ενώσεις και ομοσπονδίες των ένστολων υποστηρίζουν, με τη σειρά τους, την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.
   Τέλος, οι ένστολοι υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα νομοθετήματα αντιβαίνουν στην ΕΣΔΑ.
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΟΨΤΕ ΠΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΛ… ‘’ΕΝΣΤΟΛΟΙ’’


4.ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
ΤΙΤΛΟΣ:"Η ΗΓΕΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΕΩΣ"
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΛΑΣΙΔΗΣ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ.
"ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ" (ΠΑΣΑΛΙΔΗ 29-ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ-Κ.ΤΟΥΜΠΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 19.30-22.00.
ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ.
ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

5.Να πληρώσουν και αυτοί. Και μάλιστα παραδειγματικά.

Του Πέτρου Τρουπιώτη ptroupiotis@yahoo.gr
    Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η σύλληψη όλων όσων έχουν ¨μετάσχει» σε σκάνδαλα κάθε είδους , είναι εδώ και χρόνια το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία. Αυτό το ζήτημα καθώς και η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων είναι κάτι που απαιτούν πια όλοι οι έλληνες πολίτες, που εδώ και...........χρόνια κάθε λίγο και λιγάκι δέχονται «άλλη μια επίθεση» στην τσέπη τους.
    Και η αλήθεια είναι ότι το αίτημα αυτό θα έπρεπε να το ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ίσως ακόμα και αλλάζοντας σχετικούς νόμους , μια και ο μέσος πολίτης το εισόδημα του όποιου έχει υποστεί μείωση πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια , με όλες τις ρυθμίσεις και τους κάθε είδους φόρους, ενοχλείται και δικαίως όταν όλοι όσοι φυλακίζονται για καταχρήσεις στο δημόσιο, συνεχίζουν να έχουν τα περιουσιακά τους στοιχειά σχεδόν ανέπαφα.
    Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και αυτό έχει σχέση με την « χαμηλή διαφθορά» αν μπορεί να την χαρακτηρίσει έτσι, έστω και αν τελικά είναι μάλλον υψηλή , τόσο γιατί τα νούμερα είναι μεγάλα όσο και γιατί επεκτείνεται σε μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.
    Αναφέρομαι στο θέμα των συντάξεων μαϊμού, κάθε είδους. Τις όποιες το κράτος , μετά από χρόνια, αποφάσισε να σταματήσει. Έτσι, χιλιάδες φαίνεται να είναι όσοι έπαιρναν συντάξεις συγγενών του που είχαν πεθάνει, συντάξεις που δεν εδικαιούντο η ακόμα και συντάξεις αναπηρίας χωρίς να έχουν καμία αναπηρία…
    Και σωστά εδώ το κράτος θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχουν πάρει. Ελπίζω και με τόκους…
    Υπάρχει όμως ένα ακόμα ζήτημα. Τι γίνεται με αυτούς που έδιναν τα χαρτιά για να μπορούν να παίρνουν κάποιοι τις παράνομες συντάξεις. Τι γίνεται με όσους υπέγραφαν τις ψεύτικες αυτές βεβαιώσεις;
    Έχει λοιπόν πολύ μεγάλο δίκιο ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων , δικηγόρος κ Β Καπερνάρος, που με ερώτηση του ζητά να μάθει «Ποιες είναι οι ενέργειες των υπηρεσιών του αρμοδίου υπουργείου, για τον εντοπισμό των εμπλεκόμενων δημόσιων υπαλλήλων ανεξαρτήτως βαθμού, που ενδεχομένως συμμετείχαν στην έκδοση τέτοιων συντάξεων; Έχουν ελεγχθεί οι υπογραφές στα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις συντάξεις «μαϊμού», προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που τις ενέκριναν;»
    Και έχει δίκιο ο κ Καπερναρος, γιατί δεν μπορεί να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτούς , που προφανώς με το αζημίωτο, συνεργούσαν για να γίνει η παρανομία. Μια παρανομία που στοίχιζε και στοιχίζει ακόμα στο ελληνικό κράτος, δηλαδή σε όλους μας.
    Δεν είναι δυνατόν να μην κληθούν όλοι όσοι υπέγραφαν παράνομα πιστοποιητικά αναπηρίας (ή άλλα αντίστοιχα χαρτιά), είτε είναι γιατροί, είτε αλλού είδους δημόσιοι υπάλληλοι, να δώσουν εξηγήσεις στο εισαγγελέα και να τιμωρηθούν αυστηρότατα και διοικητικά, και ποινικά και να τους ζητηθούν πίσω τα «μαύρα» χρήματα που είναι βέβαιο ότι ελάμβαναν για να βάζουν τις σχετικές υπόγραφες.
    Μόνον έτσι θα υπάρξει ικανοποίηση του κοινού περί δίκαιου αισθήματος. Να τιμωρούνται όλοι.  Και παραδειγματικοτερα αυτοί που έχουν την δυνατότητα να «ανοίξουν την πόρτα» της παρανομίας.  Και το κάνουν αν και έχουν ορκίσει για το αντίθετο.

6.Ο "φούφουτος" συνταγογραφεί φάρμακα!
Να που ο "Φούφουτος" είναι ... υπαρκτό πρόσωπο!!! Τί λένε οι φίλοι γιατροί;;;
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ‘’ΦΟΥΦΟΥΤΟΥ’’ ΚΑΙ ΤΟΥ ‘’ΞΕΣΚΟΥΦΟΤΟΥ’’ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ…
     Τέσσερις φορές «έπεσε» σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, e- prescription, που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Υγείας με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την ΗΔΙΚΑ.
    Συγκεκριμένα, και όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως το απόγευμα της Δευτέρας, υπήρξαν τέσσερα χρονικά διαστήματα διάρκειας έως 25 λεπτών που η εφαρμογή e- prescription υπολειτουργούσε και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει ικανοποιητικά τους χρήστες.
    Σημειώνεται ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν πρόσβαση 41.000 γιατροί του ΕΣΥ και ιδιώτες και 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Κάθε μήνα εξυπηρετούνται περίπου 2,3 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
    Ωστόσο, οι αρμόδιοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενα τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, επισημαίνοντας ότι «τέτοια μεμονωμένα προβλήματα εμφανίζονται κατά κανόνα την πρώτη ημέρα σε εφαρμογές μεγέθους όπως αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», και ζητούν την κατανόηση των χρηστών.
    Από την πλευρά τους, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι εκτός των τεχνικών προβλημάτων που συναντούσαν κάθε φορά που έπρεπε να «μπουν» στο σύστημα για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, έρχονταν αντιμέτωποι με τον... Φούφουτο.
    Αυτή είναι η κωδική ονομασία που, όπως υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επιφύλαξαν για τους γιατρούς-χρήστες του συστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων οι ιθύνοντες.
    Με κατεπείγον έγγραφό του προς την ΗΔΙΚΑ, ο ΙΣΑ διαμαρτύρεται «για την απαράδεκτη καταχώριση στην Αρχική Σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ως στοιχεία ιατρού έχετε συμπληρώσει τη λέξη «foufoutos» και ζητά την άμεση επανόρθωση της «προσβλητικής καταχώρισης και της συκοφαντικής αναφοράς».

7.Τύποι…τύπου Γιάννου (στη Βουλή)
Του Θανάση Νικολαΐδη
    ΠΗΡΑΜΕ για δείγμα πολιτικού άντρα τον κ. Παπαντωνίου. Τον χαμογελαστό τ. Υπουργό του κ. Σημίτη πλήρη…εκσυγχρονισμού, μέχρι να βγουν στη φόρα τα «πεπραγμένα» των Μαντέληδων, Τσουκάτων Άκηδων. Για να σιωπά, σήμερα, ο τ. Πρωθυπουργός, τα παλικάρια του εξαφανισμένα, ένα απ’ τα «κληρονομημένα» του πρωτοπαλίκαρα στη στενή» και ο τελευταίος (Γιάννος) με ανεβασμένο τον…σφυγμό. Από αγωνία, και....... με το εξαφανισμένο χαμόγελο να κρύβει (την ωραία) οδοντοστοιχία του.
    ΑΠ’ το γενικό προς το μερικό, λοιπόν, κι απ’ τη μεγάλη «αποθήκη» των πολιτικών μας, στα καμώματα των επί μέρους. Τους, ξέρουμε (τους πολιτικούς μας), τους ζήσαμε, τεστάραμε τα αντανακλαστικά τους με βουκέντρα που βρήκε λίπος και χοντροπετσιά. Έτσι κάνουν όλοι, σκεφθήκαμε, και τους παρατήσαμε. Στο πολιτικό τους φιλότιμο που συνίσταται σε διεκδίκηση αναδρομικών και «δεδουλευμένων». Σε προνόμια λιγοστεμένα επιδεικτικά μέχρι να «κάνει ξαστεριά» και γεμίσουν τα ταμεία.
    ΚΑΙ τι είπε απ’ την πρώτη ώρα ο κ. Παπαντωνίου; Πώς αντέδρασε στο πρώτο άκουσμα για υπερβολικό χρήμα (της συζύγου του) φευγάτο στην αλλοδαπή; Τον περιμέναμε να καθαρίσει σαν άντρας και έντιμος πολίτης. Να μας πει την αλήθεια όπως μας την…έλεγε επί υπουργίας του. «Πρόκειται για συνωνυμία»(!!!), μας…ρίχνει και καθαρίζει. Έτσι νομίζει, νομίζοντας πως ακόμα βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα του «Τσάρου» και ασφαλής στο κάστρο του ακαταδίωκτου.
    ΩΣΤΟΣΟ, κάτι άλλαξε (από ανάγκη) στην Ελλάδα και η Δικαιοσύνη του ρίχνει ματιές πριν (ίσως) τον αρπάξει στη…θερμή αγκαλιά της και νιώσει(;), την ανάσα της. Κι αρχίζει ο χαμογελαστός μας Γιάννος να θυμίζει «το λουλούδι στο βάζο που χαμογελάει, αλλά δεν γελάει πια». Όφειλε να μας πει την αλήθεια, απ’ την πρώτη ώρα και την απέκρυψε. Να μας τη σερβίρει γαρνιρισμένη με την ηθική και την παλικαριά του και δεν το’ κανε. Εμείς περιμένουμε, κι αν πέσουμε έξω, είμαστε έτοιμοι να άρουμε την αμφισβήτηση και να χαμογελάσουμε μαζί του.
    ΦΕΥΓΟΥΜΕ απ’ το «ειδικό» περιμένοντας τη Δικαιοσύνη και ξαναπάμε στο ήθος των πολιτικών μας, θυμίζοντας πως «η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί». Το ξέρουν και πασκίζουν να τη θάψουν. Με λίστες σε στικάκια, παίκτες όλοι τους σε ρόλο ανταγωνιζομένων «παπατζήδων» και βαθιά διαπλεκομένων κι εμείς να περιμένουμε. Ονόματα και αποκαλύψεις.
    «ΔΕΝ θα βγει τίποτα» (το’ πε και ο κ. Κρεμαστινός), και το πόρισμα θα παραπέμπει σε Βατοπέδια και αθωωμένους, σε “Siemens” εξαφανισμένους Χριστοφοράκους, συμπληρώνουμε εμείς.
    ΑΝΑΜΕΣΑ στους…πατριώτες-εξαγωγείς συναλλάγματος είναι ΚΑΙ πολιτικοί. Γι αυτό και τρέχουν για το σινάφι τους, αλληλεπικαλυπτόμενοι μη σκάσει μύτη η πραγματική λίστα. Και η Βουλή; Γεμάτη …Γιάννους, έτοιμους να αρνηθούν, να συγκαλύψουν, να αποπροσανατολίσουν.

8.ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Χρήστου Γιανναρά
    Σε επανάληψη το ερώτημα, το κρίσιμο για τον ρεαλιστικό προσανατολισμό μας στο ελλαδικό σήμερα: Αν εξαφανιζόμασταν (και τυπικά) από τον ιστορικό ορίζοντα οι Eλληνώνυμοι, ποιος θα είχε να χάσει τι; Τι το ξεχωριστό δικό μας κομίζουμε σήμερα στο γίγνεσθαι του κόσμου (στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διεθνή κοινότητα) – κάτι που μόνο εμείς διασώζουμε ή κατ’ εξοχήν καλλιεργούμε, και οι άλλοι το εκτιμούν και το χρειάζονται;
    Για να χαριτολογήσουμε το μακάβριο: Mήπως θα νοσταλγήσει κανείς την αρχιτεκτονική νεωτερική μας καλαισθησία, τις τριτοκοσμικές μας πολυκατοικίες που ασέλγησαν βανδαλικά στο κάλλος της γης μας και στην ποιότητα της ζωής μας; Mήπως τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς που γέννησαν το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την απάνθρωπη αδικία, το ρεζιλίκι της αναξιοκρατίας; Θα υπάρξει κανείς που να αναπολήσει με συγκίνηση τον παραλυμένο, ατελέσφορο, τυραννικό για τον πολίτη κρατικό μας μηχανισμό; Mήπως τον συνδικαλισμό μας, βασανιστή ασύδοτο των αδύναμων και της φτωχολογιάς;
    Tι κομίζουμε στον ιστορικό βίο οι Eλληνώνυμοι σήμερα που να μην είναι ντροπή και άγος; Καταστρέψαμε την Αττική («γαίας ατίμωσις»), Αττική δεν υπάρχει πια στην Ιστορία και στην ιερή γεωγραφία. Tο απαρόμοιαστο κάλλος της, το φως, η αλαφράδα της ανάσας στα χώματά της, όλα τα εξαφάνισε το εργολαβικό κιτσαριό – σιχαμερή λέπρα στην πολυτραγουδισμένη γη της. H εκτρωματική (απολύτως τριτοκοσμική και αυτή) πρωτεύουσά μας, βλασφημία καθεαυτήν, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από τα πιο ειδεχθή. Tο αυτοκίνητο αποκλείει προγραμματικά τον άνθρωπο, δρόμοι και πεζοδρόμια προϋποθέτουν μόνο στάθμευση ή κίνηση αυτοκινήτων, όχι διαβάτες, όχι να παίζουν παιδιά, όχι ανθρώπινη αναστροφή και σχέση. H άλλοτε «πόλις» της Παλλάδος, σήμερα κρανίου τόπος, σκηνικό λατρείας της μηχανής και του σκουπιδοντενεκέ.
    H ίδια υστερία του λιμασμένου κέρδους, η ηροστράτεια «αξιοποίηση» της οικοδομήσιμης γης, αφάνισε τελεσίδικα και την κάποτε Συμβασιλεύουσα της «οικουμένης», τη Νύμφη του Θερμαϊκού. Tα άκρας ευαισθησίας αρχοντικά της (τρία απόμειναν στη Βασιλίσσης Όλγας να μετράνε το μέγεθος του συντελεσμένου κακουργήματος) έδωσαν τη θέση τους στο θρασύτερο δυνατό οικοδομικό ύψος και στην αθλιέστερη εκδοχή ανθρώπινης συγκατοίκησης. Ίδια καταστροφή και στην πανοραμική Kαβάλα, στο άλλοτε κόσμημα: την παραλίμνια Kαστοριά, στον Bόλο, στο Ρέθυμνο. O οικιστικός εφιάλτης γενικευμένος, όλες οι πόλεις στο χρηματολάγνο Eλλαδιστάν ολόιδιες: δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν βρίσκεσαι στο Αγρίνιο ή στη Σπάρτη, στην Αλεξανδρούπολη ή στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα ή στην Καλαμάτα.
    Καταστρέψαμε ολόκληρη τη βόρεια Kρήτη, από άκρη σε άκρη: Τερατώδη σε μέγεθος ξενοδοχειακά συγκροτήματα, διεθνοποιημένα, απρόσωπα, προορισμένα για ευτελέστατα «πακέτα» χύδην τουρισμού. Kι από κοντά, συνωστισμός αυτοσχέδιων Rooms to Let, πρωτόγονης καλαισθησίας που τη βαφτίζουμε «γραφικότητα». Iδια καταστροφή στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική. Kάθε στοιχειώδους καλλιέργειας άνθρωπος, οποιασδήποτε φυλής, εθνότητας, καταγωγής, σίγουρα θα προτιμούσε δεκαπέντε μέρες εγκλεισμού στον Κορυδαλλό παρά διακοπών στα Mάλια ή στη Χερσόνησο ή στο Φαληράκι ή στις Mπενίτσες.
    Τι κομίζουμε οι Eλληνώνυμοι στον σύγχρονο κόσμο και βίο, που να μην είναι ευτέλεια και ντροπή; Yπάρχει άλλη κοινωνία όπου ο βανδαλισμός, η καταστροφή της κοινωνικής περιουσίας, του δημόσιου (κοινού) κτήματος, να είναι αυτονόητο δεδομένο, να μην το συζητάει κανείς; O αριθμός των ψυχανώμαλων βανδάλων στη χώρα μας μοιάζει εφιαλτικά μεγάλος, αφού δεν υπάρχει γωνιά όπου να μην έχουν μεθοδικά αχρηστευθεί ή ολοκληρωτικά καταστραφεί τα σήματα – πινακίδες της τροχαίας κίνησης. Τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που ηδονίζονται βασανίζοντας εσκεμμένα τους συνανθρώπους τους να χάσουν τον προσανατολισμό τους, να μπουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, να συγκρουστούν σε σταυροδρόμια. Λυτός ειδικά ο βανδαλισμός ούτε διαμαρτυρία εκφράζει ούτε αντιεξουσιαστικά κίνητρα μπορεί να έχει. Είναι καθαρή ψυχανωμαλία, μίσος γενικό και αόριστο για την κοινωνία, τους συνανθρώπους, τη συμβίωση. O σαδισμός γίνεται ηδονική αυταξία.
    Kαι πρωτογεννιέται η ψυχανωμαλία στο ελλαδικό σχολειό. ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ. O, τι είναι δημόσιο, κοινωνική περιουσία, γίνεται για το Ελληνόπουλο μισητό, ξένο, εχθρικό. Tο δωρεάν βιβλίο, το κοινόχρηστο θρανίο, ο φρεσκοβαμμένος τοίχος, η ολοκαίνουργια πόρτα. Mε τον σουγιά, με τον μαρκαδόρο, με το σπρέι θα καταστραφούν, για να μεταβληθεί ο χώρος της κοινής ζωής, το πεδίο των σχέσεων κοινωνίας, σε σταύλο.
    Tο επόμενο βήμα είναι η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας σε κάθε σχεδόν διαδήλωση: Tα παιδιά που ετοίμασε το ελλαδικό σχολειό φοράνε τη στολή της ανωνυμίας, την κουκούλα, όπως ο εσκεμμένα εγκληματίας και ο ψυχανώμαλος, για να θρυμματίσουν κάθε μαρμάρινο γλυπτό κόσμημα του χώρου κοινωνίας των σχέσεων, να σπάσουν βιτρίνες, να κάψουν αυτοκίνητα και μαγαζιά, να λεηλατήσουν τον μόχθο των άλλων, να πυρπολήσουν ή να θανατώσουν με καδρόνια, λοστούς και απύθμενο, λυσσώδες μίσος τους φύλακες της ευνομίας στον κοινό βίο.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΩΝΥΜΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ.
    Παραμυθιαζόμαστε με το γελοίο πρόσχημα ότι τάχα το φαινόμενο είναι σήμερα παγκοσμιοποιημένο, ότι ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος επιβάλλουν υποχρεωτικά τον διεθνισμό, την ομοιομορφοποίηση. ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ. Δεν θέλουμε να δούμε το πάθος των Γάλλων για τη γλώσσα τους και τη θεσμική της θωράκιση, την εγρήγορση και την έμπρακτη έγνοια τους για την ιστορική τους αυτοσυνειδησία, την καύχηση για τη συμβολή τους στο παγκοσμιοποιημένο νεωτερικό «παράδειγμα». Δεν μας συμφέρει να διερωτηθούμε, γιατί το πείσμα των Bρεττανών να συντηρούν το παρελθόν στη σύμφυτη με την πολιτική, ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ζωή εθιμοτυπία – γιατί οι παραδοσιακές στολές και οι χρυσοστόλιστες μεσαιωνικές άμαξες, οι άψογα συντηρημένες ίλες διακοσμητικού και μόνο ιππικού. Ποια μέτρα αρχοντιάς και ήθους του δημόσιου βίου αντλεί η βρετανική κοινωνία από τη συντήρηση συμβόλων συλλογικής ιδιαιτερότητας.
    Δεν διδασκόμαστε ούτε από την εμμονή συμβατικών χωρίς ιστορικούς τίτλους κρατιδίων να κατασκευάσουν τεχνητή ή ψευδεπίγραφη «ιδιαιτερότητα» – τα Σκόπια λ. χ. Στο EΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, ο κάθε συμπλεγματικός, που από ξιπασιά ή αγραμματοσύνη πουλάει μηδενιστικό διεθνισμό, αναδείχνεται περιώνυμος στο επαρχιακό μας στερέωμα «προοδευτικός» και «εκσυγχρονιστής».
Ακόμα και η δραματική μετριότητα του κ. Σαμαρά θα μπορούσε να θαυματουργήσει, αν αντιλαμβανόταν ότι Η ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. Άκρως ρεαλιστική και γόνιμη πολιτική πρόκληση. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά.

9.Γράφονται σε τοίχους, κάδους, κλπ...
Από Γιάννη Κόντη
Όταν έχω ιδέες δεν έχω σπρέι.
Δεν είμαι εδώ για να διορθώνω τα λάθη σου, είμαι εδώ για να κάνω τα δικά μου.
Όσο λιγότερα θυμάμαι, τόσο πιο εύκολα κοιμάμαι.
Γίναμε δυο ξένοι που γνωρίζονται πολύ καλά.
Κάποτε είπες «εγώ κι εσύ είμαστε ένα» τώρα που έφυγες πάλι ένα είμαι.
Ο Χριστός δίδαξε και πέθανε. Οι καθηγητές τι περιμένουν;
Είναι καιρός για άμυνες πιο επιθετικές.
Ήπια όλο το μπουκάλι και τί να δω. Ο Γαλιλαίος είχε δίκιο.
Όλοι οι γείτονες περιμένουν πότε θα τα τινάξω. Βγαίνω μπαλκόνι τώρα με δυο φλοκάτες.
Λογικά πρέπει να υπάρχουν κάποια κουνούπια που φωνάζουν "μας ψεκάζουν" και τα άλλα τους θεωρούν μαλάκες
-Φίλε έχεις πιτυρίδα το ξέρεις;
-Άσε έχω δοκιμάσει τα πάντα.
-Να μην κουνάς το κεφάλι σου πάνω απ' το φαί μου δοκίμασες;
-Γιατί μου πιάνεις το βυζί ρε;
-Σου μιλάω με το χέρι στην καρδιά.
-Είχαμε εξέταση στο εργαστήριο Χειρουργική ΙΙ.
-Πώς πήγες;
-Κόπηκα.
-Λύνω τον κύβο του ρούμπικ σε 1 λεπτό
-Υψηλό IQ;
-Αχρωματοψία.
- Είστε γυναικολόγος;
- Όχι, αλλά μια ματιά μπορώ να τη ρίξω
- Μάνα πάω για πόκερ.
- Την ζακέτα μη σου πάρουν!!!
Σου είπα σε πέντε λεπτά θα είμαι εκεί.Τι παίρνεις κάθε μισή ώρα;
- Πόσα βγάζεις το χρόνο;
- Αχ, μου φοροδιαφεύγει τώρα.
Ο μέσος Έλληνας είναι τόσο ψωνισμένος που όταν ακούει φορολόγηση πλούτου νομίζει ότι μιλάνε γι' αυτόν.
Γιατί περισσεύει τόσος μήνας στο τέλος των χρημάτων;
Έχουν κλείσει τόσες επιχειρήσεις, που ο χρυσός οδηγός χωράει κάτω από την πόρτα...
Όλοι οι γνωστοί μου με έχουν σαν ΘΕΟ!!!
Αγνοούν την ύπαρξή μου, μέχρι τη στιγμή που θα θελήσουν να ζητήσουν κάτι...
Η χώρα διαλύεται από την αδιαφορία. Αλλά τι με νοιάζει εμένα;
Είμαι ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλουν!
Είμαστε η γενιά που πρόλαβε τα καλοριφέρ αναμμένα.
Μεγάλη γκαντεμιά να είσαι κρυόκωλος τώρα, με τέτοιες τιμές στο πετρέλαιο.
Μόλις άναψα το καλοριφέρ. Γενική είσοδος 10 ευρώ με ποτό!!!
Φέτος τα Χριστούγεννα τα μοναδικά λαμπάκια που θα αναβοσβήνουν θα είναι του router.
Το μόνο χιόνι που θα δούμε τα Χριστούγεννα είναι του Alter.
Είναι κρίμα που αυτοί που ξέρουν πώς πρέπει να κυβερνάται αυτή η χώρα είναι απασχολημένοι με το να οδηγούν ταξί και να κουρεύουν μαλλιά.
Κάθε πρωί που ο γείτονας πάει για δουλειά, βγαίνουμε όλη η γειτονιά, χειροκροτάμε και φωνάζουμε "άξιος".
Αν το κράτος είχε χιούμορ τα φυλλάδια του ΟΑΕΔ θα 'ταν από ανακυκλωμένα βιογραφικά.
Στην ζωή μου έχω μάθει να δίνω όχι γιατί έχω πολλά αλλά γιατί ξέρω τι είναι να μην έχεις τίποτα.
Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές.
- Που μένεις;
- Στα λόγια..

10.Έλληνες εφοπλιστές υιοθετούν 500 οικογένειες με ανήλικα παιδιά
Τυψεις ?????
     Σε μία σημαντική συμφωνία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την ενίσχυση οικογενειών με ανήλικα παιδιά, που πλήττονται από την οικονομική κρίση, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων.
     Η απόφαση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρο Βενιάμη στον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.
     Με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, σε πρώτη φάση 500, και άμεσα επιπλέον οικογένειες δημότες της Αθήνας, παραλαμβάνουν, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, κάθε μήνα δέμα βάρους 35 κιλών, που περιλαμβάνει βασικά είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης.
     «Η απόφαση αυτή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών έχει εξαιρετικό συμβολικόχαρακτήρα και καταδεικνύει την σημασία ύπαρξης ενός μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας την ανάγκη τέτοιου τύπου προσφορές να γίνουν οδηγός για όλους.
     Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που έχει σαφή προσανατολισμό να ενισχύσει την οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους και επικεντρώνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη δυσμενή συγκυρία.
     Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σημειώνει ότι έχει ήδη προγραμματίσει ένα πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής προσφοράς σε όλη τη χώρα συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση ευεργεσίας της ναυτιλιακής κοινότητας στον τόπο μας.
http://www.flowmagazine.gr

11.Ένας σύγχρονος άγγελος δίπλα στις άπορες οικογένειες!
http://www.kala-nea.gr
    Σύλλογοι, φιλανθρωπικά σωματεία, οργανώσεις έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αυτές τις μέρες προσφέροντας αγάπη και αλληλεγγύη! Αυτό που έκανε όμως ένας υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας κούριερ ξεπερνάει σε δύναμη και προσφορά όλους μας! Υπάλληλος κούριερ που μοιάζει περισσότερο με σύγχρονο άγγελο…
    Ο Δημήτρης Αποστολάκης που όλη μερα είναι με μια μηχανή και μεταφέρει δεματα για την DHL είχε την ιδέα να μαζέψει υλικό, τρόφιμα και παιγνίδια και τις ώρες που δεν εργαζόταν να τα μοιράσει σε ιδρύματα και άπορες οικογένειες!
    Ήταν τέτοια η ανταπόκριση που πήγε Δύο φορτηγά πράγματα στη στέγη Ανηλίκων Ηρακλείου και σε 25 οικογένειες! Μόνος του!
    «Η ιδέα ήταν δική μου και σκέφτηκα να το Κάνω. Αλλά βοήθησαν πολλοί συνάδελφοι και φίλοι και βεβαια η εταιρεία που μου έδωσε χώρο και μεσα για να τα μεταφέρω» είπε στο CRETALIVE ο Δημήτρης Αποστολάκης που λόγω σεμνότητας δεν θέλει να πάρει τους επαίνους που του αξίζουν!
    «Ο έπαινος ανήκει σε όλους αυτούς που προσέφεραν! Εγώ το μόνο που έκανα είναι να τα μαζέψω και την ώρα που δεν δούλευα να τα μεταφέρω σε Κάθε οικογένεια ξεχωριστά, στη στέγη Ανήλικων» αναφέρει ο Αποστολάκης που προσθέτει ότι ‘η εταιρεία του, οι συνάδελφοί του, το Ράδιο Κρήτη με τις εκπομπές του, αλλά και το BALOO βοηθησαν τα μέγιστα για να μαζευτεί τόσο υλικό.
    «Δεν υπάρχει κούραση. Κι ας καθόμασταν να χωρίζουμε πράγματα και να τα μεταφέρουμε. Ευχαρίστως θα το ξανάκανα. Το χαμόγελο των παιδιών που συνάντησα όταν τους πήγαινα τα πράγματα δεν πληρώνεται με τίποτα. Δεν το αλλάζω με τον κόσμο όλο» λέει ο Δημήτρης Αποστολάκης που πριν δύο χρόνια βραβεύτηκε ως ο καλύτερος υπάλληλος κούριερ στην Ελλάδα!

12.Διαγραφή χρέους άνεργης μητέρας σε ποσοστό 90%
    Το Ειρηνοδικείο Συκιωνίων στο Κιάτο μείωσε με απόφασή του, τα χρέη που είχε από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, μια 45χρονη άνεργη μητέρα δύο παιδιών, σε ποσοστό που φτάνει το 90%.
    Ειδικότερα, το δικαστήριο μείωσε τη συνολική οφειλή από τα 24.000 ευρώ σε 2.400 ευρώ και επέβαλε μηνιαία δόση ύψους 50 ευρώ για 48 μήνες, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος.
    Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαρακτηρίζει την απόφαση ανακουφιστική για την άνεργη μητέρα και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις Ενώσεις Καταναλωτών και στους Δικηγορικούς Συλλόγους για τη ρύθμιση των χρεών τους.
http://www.kathimerini.gr

13.«Πράσινες» ταράτσες εναντίον ρύπανσης
http://www.kala-nea.gr
    «Ανάσα ζωής» για τους κατοίκους του πυκνοδομημένων αστικών κέντρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα φυτεμένα δώματα στις ταράτσες των κτιρίων.
    Αν και η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, στην Ελλάδα τώρα γίνονται δειλά δειλά οι πρώτες απόπειρες, με πρωτοπόρους τους φοιτητές του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Οπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική, οι «πράσινες» ταράτσες, συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της επιφάνειας πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο των αστικών κέντρων αλλά και στη μείωση των εκλύσεων CO2, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας τις γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.
    Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, η οποία εκπόνησε το έργο με τίτλο «δώμαTHESS» με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης, προχώρησε στην προσομοίωση της εφαρμογής διαφόρων τύπων φυτεμένων δωμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης.  «Σκανάραμε, δηλαδή, τις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων, εμπλουτίσαμε αυτά τα στοιχεία με δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα καταφέραμε να δούμε πώς θα ήταν στην πραγματικότητα ο κεντρικός δήμος της πόλης αν στις ταράτσες των κτιρίων υπήρχαν φυτεμένα δώματα», εξηγεί ο δρ Εμμανουήλ Τσίρος, αγροπεριβαλλοντολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
 Περισσότερο οξυγόνο
    Οπως διαπιστώθηκε από το «σκανάρισμα» των κτιρίων, τα φυτεμένα δώματα μπορούν να καλύψουν περίπου το 55% των δωμάτων των πολυκατοικιών, αυξάνοντας μέχρι και επτά φορές την επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο.
    Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Τούμπας, όπου διαπιστώθηκε πως η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο από 1,4 τ.μ. που είναι τώρα, σε 9,4 τ.μ. Στο κέντρο της πόλης το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί από 4,6 σε 13,2 τ.μ., στην Ξηροκρήνη από 2,3 σε 11,2 τ.μ. και στην περιοχή του Ντεπώ, από 1,8 σε 8,5 τ.μ. Μία ακόμη σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι το γεγονός πως τα φυτεμένα δώματα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο του δήμου Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέσα σε ένα χρόνο όσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απορροφώνται το ίδιο διάστημα από 50 στρέμματα δάσους.
    Ακόμη, τα φυτεμένα δώματα θα μπορούσαν να κατακρατήσουν το 33% των όμβριων υδάτων στις περιοχές που παρουσιάζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και να μεγιστοποιήσουν τον ρυθμό συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.
    «Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πυκνής δόμησης στο αστικό περιβάλλον, καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μιας πόλης», εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Μιχάλης Καρτέρης, συμπληρώνοντας πως «εκτός από το περιβάλλον, σημαντικό είναι το όφελος και για τον πολίτη ο οποίος, λόγω της μόνωσης που προσφέρουν τα δώματα, θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση και ψύξη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και νέοι χώροι αναψυχής και συνάθροισης για τους κατοίκους των κτιρίων».
    Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε, η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων στις ταράτσες των κτιρίων θα μπορούσε να ωφελήσει και τις τσέπες των πολιτών, καθώς στα περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα του δήμου η μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων για θέρμανση και ψύξη θα μπορούσε να ανέρχεται ετησίως σε 5% και 16%, αντίστοιχα. Ακόμη, προσομοιώσεις κατέδειξαν ότι η εγκατάσταση αρωματικών φυτών στα δώματα οδηγεί στη μεγιστοποίηση του ρυθμού συσσώρευσης άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, τα αρωματικά φυτά στις ταράτσες απορροφούν και συσσωρεύουν ποσότητα CO2 που παράγεται ετησίως από 1.420 αυτοκίνητα. Η ίδια ποσότητα CO2 μπορεί να δεσμευτεί από περίπου 6.100 στρέμματα δάσους.
    Πέρα από τη θεωρία, βέβαια, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το κόστος της υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τοποθέτηση ενός χλοοτάπητα ξεκινά από 90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η τιμή αυξάνεται ανάλογα με τα είδη των φυτών, τον τύπο του δώματος κ.τ.λ. Στον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν λιγότερα από δέκα φυτεμένα δώματα.
Της Λαμπρινής Παπαδοπούλου για το http://www.real.gr

14.Ο Νίκος Γκάλης υποψήφιος για το αμερικάνικο Hall of Fame!
http://www.thestival.gr
    Ακόμη μια παγκόσμια διάκριση περιμένει το Νίκο Γκάλη, καθώς ο σημαντικότερος Έλληνας μπασκετμπολίστας είναι υποψήφιος να μπει στο αμερικάνικο Hall οf Fame.
    Πριν λίγες ώρες έγιναν γνωστές οι λίστες με τους υποψήφιους να μπουν στο Hall of Fame και ο Νίκος Γκάλης είναι μεταξύ των 13 που βρίσκονται στην λίστα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Έλληνας μπασκετμπολίστας είναι υποψήφιος για την τεράστια αυτή τιμή. Ο πρώτος ήταν ο Συμεών Μαυροσκούφης.
    Μέχρι στιγμής στην ψηφοφορία που διεξάγεται, ο Νίκος Γκάλης έρχεται πρώτος, με ποσοστό πάνω από 80%
    Στο Hall Of Fame θα μπει ένας από τους 13 αυτούς παίκτες και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.
    Μαζί με τον Νίκο Γκάλη, μεταξύ άλλων, στην ίδια λίστα είναι και οι Βλάντε Ντίβατς, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Όσκαρ Σμιντ.

15.Πόλο Παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο για την εθνική ομάδα νεανίδων
http://www.kala-nea.gr/
   Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των νεανίδων στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για παίκτριες ηλικίας κάτω των 18 ετών, που ολοκληρώθηκε στο Περθ της Αυστραλίας.
   Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση επιβλήθηκε 9-5 της Ουγγαρίας στον τελικό της διοργάνωσης και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων (το 1997 στην Πράγα, επικρατώντας 6-5 της Αυστραλίας), αλλά τότε στη διοργάνωση μετείχαν παίκτριες ηλικίας κάτω των 19 ετών.
   Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρωσία, που νίκησε τις ΗΠΑ στον «μικρό τελικό» με 13-12.


16.Νόμος απαγορεύει την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στις οικίες.
Γράφει η Φούλη (Γκόλφω) Κούρταλη
   Με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση Ελληνίδας να φωτογραφηθεί με την Ελληνική Σημαία στη Ακρόπολη και την ενημέρωσή μας ότι αυτό απαγορεύεται από σχετικό νόμο είπαμε να δούμε αν η απαγόρευση σταματά εκεί. Και όμως, μετα λύπης διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απαγόρευση ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας και στις οικίες μας.
   Πιο συγκεκριμένα με τον νόμο 851/1978 Αρ.2 παρ. 2α βλέπουμε ότι:
η Εθνική Σημαία δύναται να επαίρεται:
   α) Κατά την διάρκειαν Εθνικού ή Δημοσίου Πένθους υπό ιδιωτών εις οικείας, καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις και λοιπούς χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών.
   Στην παράγραφο ένα του ιδίου άρθρου βλέπουμε ότι βάση νόμου η Σημαία...παραμένει καθ' εκάστην ογδόης πρωινής μέχρι της δύσεως του ηλίου σε κυβερνητικά κτήρια, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτήρια και μονάδες στρατού.
   Το άρθρο 3 τέλος αναφέρει για το υποχρεωτικό της ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας σε δημόσια ή μη κτήρια κατά τας δημόσιας εορτάς και κατά τας επισήμους τελετάς.
   Από τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ένας πολίτης που θέλει να έχει σε ιστό στο μπαλκόνι του την Ελληνική Σημαία δε μπορεί γιατί αυτό βάση νόμου επιτρέπεται μόνο σε εθνικές εορτές σε εθνικό πένθος και σε επίσημες τελετές τις οποίες εκτάκτως αποφασίζει η Κυβέρνηση.
   Βέβαια υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες οι οποίες είναι, κράτηση μέχρι δύο μηνών, ή προστίμου ή και τα δύο προηγούμενα. Απορούμε βέβαια που τόσο καιρό δεν τον έχουν διυλίσει κάποιοι ανθέλληνες τον νόμο αυτόν για να κάνουν καταγγελίες σε όσους Έλληνες έχουν στο μπαλκόνι τους την Ελληνική Σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου