Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πώς θα διώξετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι και τον κήπο σας


ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
Πώς θα διώξετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι και τον κήπο σας
    Τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι πάντοτε αθώα. Το πρώτο βήμα για την προστασία από αυτά είναι να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους και τις ευκαιρίες που έχουν να εναποθέσουν τα αυγά τους
    Σαν να μην μας έφτανε ο κορωνοϊός Covid-19 και τα αλλεπάλληλα κρούσματά του, την εμφάνισή τους έκαναν πριν από λίγες ημέρες και τα πρώτα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια.
    Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά  και μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο, όταν τον τσιμπούν.  Υπαίτια για τη μόλυνση των ανθρώπων είναι συνήθως κουνούπια του γένους Culex (
κοινά κουνούπια). Αυτά τσιμπούν από το σούρουπο έως το χάραμα, καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας. Συνήθως αφήνουν τα αυγά τους σε νερό πλούσιο σε οργανικά υλικά.
    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αυτοπροστασία από τα κουνούπια ασφαλώς είναι σημαντική για να αποφύγουμε τη μόλυνση από αυτό ή άλλα παθογόνα που μπορεί να μεταφέρουν. Ωστόσο δεν αρκεί να καλύπτουμε το δέρμα μας ή να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στα ρούχα μας. Πρέπει να θωρακίζουμε το σπίτι και τον κήπο μας, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την συγκέντρωση κουνουπιών. Να τι συνιστά για να το επιτύχουμε αυτό.
Μέτρα πρόληψης στο σπίτι
Για να αποφύγετε τα κουνούπια στο σπίτι:
    Τοποθετήστε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.  Να τις ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τις συντηρείτε. Να τις αντικαθιστάτε όταν φθείρονται.
    Να χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά χώρου. Διατίθενται σε μορφή αερολύματος (αεροζόλ), ταμπλέτας, εξατμιζόμενων υγρών διαλυμάτων, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως.
    Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή/και κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών (δεν τα σκοτώνει). Η χρήση ανεμιστήρων, ιδίως οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Για λιγότερα αυγά στον κήπο και στο μπαλκόνι
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν:
Στο μπαλκόνι
Τις αυλές και τους κήπους
Τα χωράφια μας
    Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους, περιορίζοντας τα σημεία όπου μπορούν να εναποθέσουν τα αυγά τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
    Δεν θα αφήσετε πουθενά γύρω από το σπίτι σας στάσιμα νερά. Ούτε καν σε μικρές εστίες (π.χ., από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές κ.λπ.)
    Θα αδειάζετε κάθε εβδομάδα κάθε αντικείμενο που κατ' ανάγκη περιέχει νερό και θα βάζετε φρέσκο. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, πρέπει να το έχετε καλυμμένο
    Θα έχετε γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα τα δοχεία νερού (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια, ποτιστήρια) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε
    Θα αντικαθιστάτε αμέσως τους σπασμένους σωλήνες που έχουν διαρροή νερού
    Θα απομακρύνετε ή θα καλύψετε τα παλιά λάστιχα που μαζεύουν νερό
    Θα καθαρίζετε αμέσως τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές, στα φρεάτια, στα λούκια
Στους περιβάλλοντες χώρους
    Να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές. Είναι σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
    Να ποτίζετε τα λουλούδια στη βεράντα και στον κήπο τις πρωινές ώρες. Να θυμάστε ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα διαστήματα μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο όπου θα εναποθέσουν τα κουνούπια τα αυγά τους.
    Αν έχετε πισίνα ή συντριβάνι, να θέτετε καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, για να απομακρύνετε τα αυγά και τις προνύμφες των κουνουπιών
    Φροντίστε να έχει κλίση το χώμα στον κήπο, ώστε να απομακρύνονται τα νερά
    Αν έχετε βόθρο, φροντίστε να καλύψετε με σήτα τον αγωγό εξαερισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου