Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Το Φάντασμα της ΑΟΖ στοιχειώνει την Ελλάδα! Τι να μοιράσουμε; Η Τουρκία έχει μόνο …ψάρια!


ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ
Το Φάντασμα της ΑΟΖ στοιχειώνει την Ελλάδα! Τι να μοιράσουμε; Η Τουρκία έχει μόνο …ψάρια!
Το έστειλε ο Γιάννης Ζάχος
    Η Αμερική, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε χθες:
    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο
    Έχει απόλυτο δίκιο ο Μιχάλης Ιγνατίου όταν γράφει:
    Νευριάσαμε όλοι με τους Αμερικανούς… Αλλά μήπως λένε την αλήθεια με αυτές τις δύο λέξεις «αμφισβητούμενα ύδατα»; Διότι αν είχαμε οριοθετήσει ΑΟΖ, σίγουρα η ανακοίνωση των Αμερικανών πιστεύω ότι θα ήταν διαφορετική.”
    Ένα κράτος για να γνωρίζει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του πρέπει να τα οριοθετήσει! Τα χερσαία σύνορα οριοθετούνται με τοίχους και συρματοπλέγματα.
    Τα θαλάσσια σύνορα δεν οριοθετούνται με τοίχους και συρματοπλέγματα. Οριοθετούνται με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Πως θα πούμε στην Τουρκία ότι παραβίασε την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μας όταν δεν τις έχουμε οριοθετήσει;
    Προσπαθώ, από το 1982, να πείσω τις ελληνικές κυβερνήσεις από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη αξία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, γράφοντας και δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων.
    Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου:
    «Χρησιμοποιήθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και χαρακτήρισαν ειρωνικά ως «ΑΟΖολογούντες» τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ΑΟΖ, αλλά και απατεώνες, και προδότες! Αίφνης πληροφορηθήκαμε ότι «η υφαλοκρηπίδα, και όχι η ΑΟΖ, είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί», αν και πρόκειται για ξεκάθαρη τουρκική θέση».
    Κανείς δεν αμφισβητεί τέσσερις βασικές θέσεις σε σχέση με την ΑΟΖ:
    Η ΑΟΖ αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου από τότε που η UNCLOS τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994.
    Η ΑΟΖ, σε αντίθεση με την υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκει στο παράκτιο κράτος ipso jure, αλλά πρέπει σαφώς να ανακηρυχθεί από αυτό. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ΑΟΖ απλώς δεν υφίσταται. Η θαλάσσια περιοχή (η επιφάνεια και τα υπερκείμενα ύδατα) που δεν θα ανακηρυχθεί ως ΑΟΖ, αποτελεί νομικώς μέρος της ανοικτής θάλασσας.
    Το νομικό περιεχόμενο αυτού του νέου θεσμού του διεθνούς δικαίου, ορίζεται από το 5ο Μέρος της Σύμβασης. Τα παράκτια κράτη δεν μπορούν να υπερβαίνουν τους περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί από το 5ο Μέρος της Σύμβασης σχετικά με τα δικαιώματά, τις δικαιοδοσίες και τις υποχρεώσεις τους.
    Κανένα κράτος ή ομάδα κρατών δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρισθεί ότι κάποιο παράκτιο κράτος δεν μπορεί να ανακηρύξει την δική του ΑΟΖ. Αν και πότε ένα παράκτιο κράτος ανακηρύξει τη δική του ΑΟΖ ανήκει εντελώς στη δική του δικαιοδοσία.
    Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας που δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την ΑΟΖ της Ελλάδας. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε στους Τούρκους σε πιο σημείο έγινε η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων μας.
    Αν είχαμε οριοθετήσει την ΑΟΖ μας, ουδείς θα μιλούσε για “αμφισβητούμενα ύδατα”. Ο Ντόναλτ Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να είναι απών από την Ανατολική Μεσόγειο! Έχετε να πείτε κάτι κύριε Jeffrey Piatt;
    Για χρόνια τώρα γνωρίζουμε τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την Ανατολική Μεσόγειο και καθιστούν πολύ πιθανή την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου και  πετρελαίου.
    Αυτό εξηγεί την έντονη κινητικότητα στο Αιγαίο και ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβάλλει στην Ελλάδα να προβεί τώρα σε κινήσεις αναγκαίες για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που έχουν μεγάλη γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία.
    Οι Αμερικανοί γνωρίζουν για 40 χρόνια τώρα τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν ήθελαν να ταράξουν τα νερά και σιωπούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά τώρα ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον επιστήθιο φίλο του Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζεται για νέα Ίμια.
    Φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί το ίδιο σενάριο. Αλλά πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα είναι ο Μπιλ Κλίντον αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ που δεν θα μας πει ότι την σημαία την πήρε ο αέρας.
    Θα μας πει κάτι πιο τραγικό. Θα μας ζητήσει να μοιράσουμε τους δικούς μας υδρογονάνθρακες με τους Τούρκους μια και οι Τούρκοι δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε μαζί μας διότι η δική τους θάλασσα διαθέτει μόνο ψάρια.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ τό ΓΙΑΤΙ άραγε Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΗΡΎΣΣΕΙ επιτέλους ΤΗΝ ΑΟΖ τήν οποίαν ΜΠΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΑ μέ τήν ΚΥΠΡΟΝ μας....;;;
    Καί ΓΙΑΤΙ άραγε ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ, επί τόσο μεγάλο διάστημα μέ τήν ΙΤΑΛΙΑΝ, η αντίστοιχη ΣΥΜΦΩΝΙΑ μας γιά τήν ΑΟΖ...;;;
    ΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΟΥΜΕ επιτέλους, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ καί τήν ΚΎΠΡΟΝ...!!!
    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΩΡΙΣ προηγουμένην ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΑΥΘΑΊΡΕΤΑ ΑΟΖ καί μάλιστα ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗΝ, ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ τά ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ακόμη καί ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ απολύτως κανένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ καί επιπλέον ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ καί ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ στόν Ο.Η.Ε...!!!
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ άραγε ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ πρώτα ΜΕ ΟΛΟΥΣ κι ΕΠΕΙΤΑ νά ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ τήν νόμιμην Α.Ο.Ζ της όπως έχει τό κάθε δικαίωμα νά ΚΑΝΕΙ ακόμη μάλιστα καί ΜΟΝΟΜΕΡΏΣ ;;; Εμείς ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΗ Α.Ο.Ζ ΠΟΥ η Ελλάδα ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ νά κηρύξει από μόνη της, χωρίς τήν έγκριση τρίτων χωρών.
    ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΟΙ, ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ, ΑΚΟΥΜΕ καί ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ τής ΧΩΡΑΣ μας, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ έστω ΚΑΠΟΙΑΝ επίσημην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
    .!!!.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ άραγε Η ΩΡΑ γιά ΚΑΠΟΙΟ επίσημο ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ήδη πλέον πολύ ΑΡΓΑ...;;;
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΚΥΣΕΑ, ΟΠΟΥ ΠΡΟΗΔΡΕΥΣΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΛΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ τών ΤΟΎΡΚΩΝ ΤΟ 1987 καί τής ΙΔΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ τών ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ τής ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ...!!!
    ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,
    ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ούτε κάν ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ.
    ΚΙ ΟΜΩΣ ΜΕ τούς ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ εις ΒΑΡΟΣ της, χωρίς κάν νά απαιτήσει τήν παράλληλην Αμερικανικήν ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ από τήν Τουρκίαν και τήν τουρκικήν επιβουλή καί καθημερινήν επιθετικότητα....!!!
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ καί ΕΠΙΒΟΥΛΗΣ κατά τής Πατρίδος μας, ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ κατά τής Εθνικής μας Άμυνας, Ασφάλειας καί Εθνικής μας Κυριαρχίας...!!!
    Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως ΚΑΘΕΤΑΙ καί ΚΟΙΤΑΕΙ ΛΕΣ καί ΕΊΝΑΙ μήπως ΔΕΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΊΤΟΝ..!!! Μήπως άραγε, ΑΥΤΟΣ ο ΤΡΊΤΟΣ είναι η ίδια η ΑΜΕΡΙΚΉ, ή μήπως η ΓΕΡΜΑΝΊΑ, ή μήπως άραγε καί τελικά οι δύο μαζί αυτές Χώρες μάς επιβάλλουν τό νά ΜΗΝ αντιδρούμε αρκετά αποτελεσματικά...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή