Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ
    Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Π.Κ.Μ., που συγκροτείται από εκπροσώπους των μεγαλύτερων θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας και πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, με τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Περιφερειάρχη κου Απόστολου Τζιτζικώστα, υιοθέτησε ομόφωνα το παρόν ψήφισμα καταδίκης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.:

    “Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, αποτελεί ένα από τα κορυφαία μνημεία της Χριστιανοσύνης και της παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο και τιμώμενο ως τέτοιο και από την UNESCO.
Για πάνω από 1.000 χρόνια, λειτούργησε ως Ιερός Ναός της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και αποτελεί ένα θαύμα αρχιτεκτονικής τελειότητας που χαρακτηρίζει την χιλιόχρονη ελληνική βυζαντινή παράδοση.
    Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, με την απαράδεκτη μετατροπή της σε μουσουλμανικό Τζαμί, αναιρεί την λειτουργία της ως Παγκόσμιου Μνημείου και Μουσείου, που από το 1935 επιχειρούσε να αποτελέσει μια “ουδέτερη λύση” και να αποκρύψει την απαγόρευση λειτουργίας της ως Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που όφειλε να είναι.
    Με την απόφαση αυτή, ο Τούρκος Πρόεδρος, επανέρχεται στην αναχρονιστική και παράνομη σήμερα, λογική του κατακτητή του 1453, που έχει κάθε δικαίωμα επί των κατακτημένων εδαφών, του υποδουλωμένου λαού και των πολιτιστικών μνημείων της κατακτημένης χώρας! Ταυτόχρονα, επανέρχεται στη θρησκευτική μισαλλοδοξία, στην καταπάτηση του σύγχρονου νομικού πολιτισμού, που έχει βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η δειλή προσπάθεια της Τουρκίας λοιπόν, για προσέγγιση του Δυτικού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού ιδεώδους, φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν!
    Η νομιμόφρων και φιλειρηνική ανθρωπότητα πρέπει να συναισθανθεί τον κίνδυνο και την απειλή που εξελίσσεται από μια σοβινιστική, επεκτατική και μιλιταριστική Τουρκία, που κινείται στα βήματα των θρησκευτικών συγκρούσεων του παρελθόντος, αναβιώνοντας μνήμες των γενοκτονιών των Χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
    Καλούμε την οργανωμένη Διεθνή Κοινότητα και ιδίως την Ενωμένη Ευρώπη, να καταδικάσει την παράνομη και μισαλλόδοξη αυτή πράξη και να αντιδράσει έμπρακτα σε αυτήν, καθώς προοιωνίζεται δεινά για το μέλλον της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας των λαών και των πολιτισμών”.
Θεσσαλονίκη,   13 Ιουλίου 2020
Ο Πρόεδρος της
Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Π.Κ.Μ.

Δρ. Βενιαμίν Ισ. Καρακωστάνογλου
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.

1 σχόλιο:

  1. Πιστεύω ότι έπρεπε η Επιτροπή να προσθέσει ένα κομμάτι το οποίο να δίνει το δικαίωμα να υπογράφουν οι πολίτες το ψήφισμα για την επαίσχυντη απόφαση του ερντογάν.
    Παράλληλα προτείνω να δημιουργηθεί άλλο παράθυρο και να συλλέγονται υπογραφές για να γίνει παραπομπή του ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα ττης μετατροπής του διεθνούς αξία μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

    ΑπάντησηΔιαγραφή