Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΕΡΝΤΟΓΑΝ , ‘’ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ’’, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ



ΕΡΝΤΟΓΑΝ , ‘’ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ’’, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Εντάλματα σύλληψης για 47 δημοσιογράφους στην Τουρκία
    Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά 47 δημοσιογράφων, πρώην εργαζομένων της εφημερίδας Zaman, στο πλαίσιο του πογκρόμ που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
    Οι 47 δημοσιογράφοι εργάζονταν για την συνδεόμενη με το δίκτυο του Γκιουλέν εφημερίδα Zaman, η οποία κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο.
    Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι ενός από τους δημοσιογράφους, του Σαχίν Αλπάι, τα ξημερώματα στην Κωνσταντινούπολη και τον συνέλαβε έπειτα από δίωρη έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
    Τη Δευτέρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον 42 δημοσιογράφων, στους οποίους περιλαμβάνεται η επιφανής αρθρογράφος και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ.
Έτοιμο το «Νεκροταφείο Προδοτών της Πατρίδας»
top10news.gr/
    Έτοιμο είναι το  «Νεκροταφείο Προδοτών της Πατρίδας» από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Το καθεστώς του Ερντογάν έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα για να γνωρίζουν οι πραξικοπηματίες τι τους περιμένει.
    Με τη θανατική ποινή να θεωρείται αρκετά σίγουρη, ο παρανοϊκός Σουλτάνος ετοιμάζεται να τιμωρήσει με παραδειγματικό τρόπο τους πραξικοπηματίες.
    Τα tourkikanea.gr  μας πληροφορούν ότι μπήκε πλέον από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης η πινακίδα ¨Νεκροταφείο Προδοτών¨ στον χώρο που διαμορφώθηκε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, στην περιοχή Πέντικ.
    Χτες σε δήλωση που έκανε στο Αβτζιάρ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς είπε πως ¨Σήμερα ένας εξ αυτών (εκ των τρομοκρατών της FETÖ με στρατιωτική στολή) για τους οποίους μιλούσα θάφτηκε στο ¨Νεκροταφείο προδοτών της Πατρίδας¨. Ο ένας λοιπόν θάφτηκε εκεί. Η οικογένεια του δεν θέλησε την σωρό του και έτσι θάφτηκε στο ¨Νεκροταφείο προδοτών της Πατρίδας¨.
Γκιουλέν προς ΗΠΑ:”Μη με δώσετε στον Ερντογάν”
www.militaire.gr
    Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ) όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην πατρίδα του, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας The New York Times.
    Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι ήταν ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.
    Ο ιερωμένος στο άρθρο αυτό διαψεύδει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κι επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.
    Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για τη στρατηγική του τούρκου προέδρου ο οποίος «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».
    «Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», προσθέτει ο 75χρονος ιμάμης.
    «Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν.
    Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.
    Για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση», υποστηρίζει ο επικεφαλής του θρησκευτικού τάγματος ΧιζμέτΥπηρεσία», στα τουρκικά).
    Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και επίσημα από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιερωμένου. Την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επανήλθε στο θέμα: «Η Αμερική γνωρίζει ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πίσω από το πραξικόπημα», είπε, καλώντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοσή του.
Γιατί το  Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο Κρίσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι τόσο κρίσιμο
infognomonpolitics.blogspot.com/
    Σε περίεργο κλίμα και με διάθεση για αλλαγές εκ βάθρων συνέρχεται την Πέμπτη 28 Ιουλίου το πιο κρίσιμο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και όσα μέλη του συμβουλίου παραμένουν στη θέση τους καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. 
    Συγκεκριμένα θα αποφασίσουν ποιοι στρατιωτικοί εμπλέκονται στο πραξικόπημα, ποιοι θα απομακρυνθούν, ποιοι θα προαχθούν και ποια θα είναι η νέα ηγεσία των ΤΕΔ.
    Το τουρκικό Σύνταγμα προβλέπει ότι στο Συμβούλιο Κρίσεων προΐσταται ο πρωθυπουργός και συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υπουργός Άμυνας, οι αρχηγοί των κλάδων των ΤΕΔ, ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής, οι διοικητές των τεσσάρων στρατιών και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί των ΤΕΔ, ενώ γενικός γραμματέας είναι ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου η παραπάνω σύνθεση δεν είναι δυνατή.
    Για να γίνει αντιληπτό το πόσο κρίσιμο είναι το συγκεκριμένο συμβούλιο, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι θα εξεταστεί η κατάσταση των 358 ανωτάτων αξιωματικών των ΤΕΔ, για τους 133 από τους οποίους υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής τους στην οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν! Επίσης, για 135 από τους 140 συνταγματάρχες που είναι υπό προαγωγή, υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία στους φακέλους τους, γεγονός που τους καθιστά ύποπτους και άρα ακατάλληλους για να αναλάβουν διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ.
    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Κρίσεων θα βάλουν στο μικροσκόπιο όλους όσοι βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις όπως εκείνες των υπασπιστών και των διευθυντών γραφείων όλων των ανωτάτων αξιωματικών που κατέχουν κορυφαίες διοικητικές θέσεις στις ΤΕΔ και φέρονται να είναι πιστοί στον Γκιουλέν και τους πραξικοπηματίες.
    Όλα αυτά δείχνουν ότι στην κυριολεξία η «καρδιά» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαβρωμένη, όπως υποστηρίζει η κρατούσα λογική στην Τουρκία, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Βάζει «Χέρι» και στην Κύπρο μετά το Πραξικόπημα ο Ερντογάν …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο
    Ήταν θέμα χρόνου πότε θα ασχοληθεί και με το Κυπριακό ο Ερντογάν. Το πραξικόπημα, όπως άλλωστε το είχαμε προβλέψει, θα επηρέαζε και την στάση του απέναντι στο Κυπριακό. Νοιώθοντας πλέον απόλυτα κυρίαρχος στο εσωτερικό, σίγουρα θα θέλει να δείξει παρόμοια δυναμική και στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο και να μην αφήσει αμφιβολίες, ότι μπορεί κάπου να είναι ευάλωτος, είτε στην ασφάλεια είτε στην εξωτερική του πολιτική.
    Άμεσα λοιπόν βλέπουμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό να μιλάει για μη βιώσιμη κατάσταση στην Κύπρο, κατηγορώντας για αυτό την Ελληνική πλευρά, μάλιστα το πήγε και πολύ παλιά, στην εποχή της εισβολής, που άλλωστε έχουμε και την θλιβερή επέτειο αυτές τις ημέρες, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως προστάτη της Κύπρου
    Έτσι,  ως «μη βιώσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο Χουσείν Οζγκιουργκουν, στην Άγκυρα, δήλωσε πως η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαιωνιστεί. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «Για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν σε απομόνωση ενώ οι Έλληνες της Κύπρου απολάμβαναν τα προνόμια της Ε.Ε.   Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα», «η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει των αγώνα των Τουρκοκυπρίων», «ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η Τουρκία θα παρέχει όλες τις εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή, θέλουμε ειρήνη».
    Σε ότι αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δήλωσε ότι, «η Τουρκία από την πλευρά της υπήρξε πάντα συνεργάσιμη και κάλεσε την ελληνική πλευρά να αρπάξει αυτή την τελευταία ευκαιρία».
    Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος Χουσείν Οζγκιουργκουν, υπενθύμισε πως η 15η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και για τους Τουρκοκυπρίους και σχολίασε πως το «ελληνικό φασιστικό πραξικόπημα εκείνου του Ιουλίου ανατράπηκε από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».
    Θεωρούμε ότι η Τουρκία μετά το πραξικόπημα, θα θέλει να περάσει σε ένα νέο κύκλο απαιτήσεων, που θα την καθιστά απόλυτα κυρίαρχη στη Μεγαλόνησο. Τόσο από την Ελληνική όσο και την Κυπριακή πλευρά θα πρέπει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να τεθούν τουλάχιστον δύο προαπαιτούμενα πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Δηλαδή δεν μιλάμε για τίποτα     εάν προηγουμένως δεν απομακρυνθούν όλα τα στρατεύματα κατοχής και εάν δεν αναγνωρισθεί από την Τουρκία η Κυπριακή Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου