Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Απόταξη 1.684 αξιωματικών και υπαξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.Απόταξη 1.684 αξιωματικών και υπαξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπάρχουν και τα ονόματα, αλλά δεν νομίζω πως ενδιαφέρουν και πολύ.
    Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) της Τουρκίας συνεδριάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο προεδρικό μέγαρο Çankaya και όχι στην έδρα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
    Με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι σαρωτικές. Πριν την έναρξη του YAŞ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο Υπαρχηγός της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός İhsan Uyar και ο Δκτης της Διοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης Στρατηγός Kamil Başoğlu ως αντίδραση στη χθεσινή δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του προεδρικού διάταγματος, βάση του οποίου:
    Αναστέλλεται η λειτουργία 3 πρακτορείων ειδήσεων, 45 εφημερίδων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών σταθμών, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων.
    Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει πλήρως την επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροφυλακής (JGK) και της Ακτοφυλακής (SG).
    Αποτάσσονται ατιμωτικά 1.684 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της εμπλοκής τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
    Συγκεκριμένα αποτάσσονται 149 ανώτατοι αξιωματικοί (από σύνολο 358, δηλαδή το 42%), 1.099 αξιωματικοί και 436 υπαξιωματικοί όλων των Κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η e-Amyna έχει στην κατοχή της την πλήρη λίστα των ονομάτων και δημοσιεύει κατ΄αποκλειστικότητα τα ονόματα που παρουσιάζουν ξεχωριστό (ελληνικό) ενδιαφέρον.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
    Απομακρύντονται 87 ανώτατοι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων αρκετοί διοικητές Μονάδων και Σχηματισμών της 1ης Στρατιάς, 726 αξιωματικοί και 256 υπαξιωματικοί.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
    Αποτάσσονται 32 ανώτατοι αξιωματικοί, 59 αξιωματικοί και 63 υπαξιωματικοί. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το όνομα του διοικητή της Ακτοφυλακής, Υποναυάρχου HakanÜstem, ενώ περιλαμβάνονται επιτελείς και διοικητές μείζονων σχηματισμών/ναυστάθμων του TDK καθώς και οι Διοικητές της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (α/α 21), της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων (α/α 31) και της Διακλαδικής Δνσης με αντικείμενο τις αεροναυτικές επιχειρήσεις κατά Ελλάδας-Κύπρου (α/α 30). Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο των 63 υπαξιωματικών του TDK που αποτάσσονται είναι στελέχη των δυνάμεων υποβρυχίων καταστροφών (SAS/SAT). Το πλήγμα στη συγκεκριμένη Μονάδα είναι καίριο καθώς εκτιμάται ότι η συνολική της δύναμη δεν ξεπερνά τα 250 στελέχη.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
    Αναμφίβολα, το πλέον ενδιαφέρον σκέλος των αποτάξεων αφορά την Τουρκική Αεροπορία, όπου αποστρατεύονται 30 ανώτατοι αξιωματικοί, 314 αξιωματικοί και 117 υπαξιωματικοί. Ανάμεσα στους ανωτάτους αξιωματικούς που απομακρύνονται περιλαμβάνονται οι Διοικητές εννέα Κύριων Αεροπορικών Βάσεων (αντίστοιχων με τις Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ): 2ης (Çiğli Σμύρνης), 3ης (Ικονίου), 4ης (Akıncı), 5ης (Merzifon), 7ης (Μαλάτειας), 8ης (Diyarbakır), 9ης (Balikesir), 10ης (Incirlik) και 12ης Κύριας Βάσεως (Καισάρεια).
    Μεταξύ των 314 αξιωματικών περιλαμβάνονται 257 Ιπτάμενοι, εκ των οποίων η πλειοψηφία (150 χειριστές) είναι Σμηναγοί-Υποσμηναγοί-Ανθυποσμηναγοί σε μάχιμες Μοίρες (F-16 και F-4) της ΤΗΚ ενώ πλήγμα δέχεται και ο τομέας των αερομεταφορών (29 χειριστές μεταγωγικών αεροσκαφών).
    Σημειώνεται ότι η ΤΗΚ έχει ήδη υποστεί σημαντική αιμορρογία έμπειρων χειριστών την τελευταία πενταετία λόγω των αθρόων παραιτήσεων (2010: 103, 2011: 100, 2012: 106, 2013: 153, 2014: 101).
    Εντός των επόμενων ωρών θα δημοσιευθούν εδώ οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) για τη νέα Ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου