Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Φεύγουν και οι τελευταίοι κατασκηνωτές από το ΑΠΘ - Ο απολογισμός των ζημιών στη Νομική.Φεύγουν και οι τελευταίοι κατασκηνωτές από το ΑΠΘ - Ο απολογισμός των ζημιών στη Νομική.
Είναι γεγονός, ότι οι εγκαταστάσεις του ΑΠΘ χρειαζόταν ανακαίνιση, και τώρα δίνεται η μεγάλη ευκαιρία.
Χώρια που κάποια ‘’καλλιτεχνήματα’’ μπορούν να θεωρηθούν…. Διατηρητέα !
Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ( αλλοιώς το λένε μα δεν με νοιάζει ). Δεν ‘’άνοιξε μύτη’’ τόσες μέρες. Όμως τώρα πρέπει να πληρώσει τα έξοδα αποκαταστάσεως των ζημιών !
    Αναχωρούν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι τελευταίοι συμμετέχοντες στο “No Border Camp”, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει το τελευταίο δεκαήμερο στην Πανεπιστημιούπολη.
    Οι διοργανωτές του No Border Camp “άφησαν” χθες το απόγευμα το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο είχαν καταλάβει στις 15 Ιουλίου και λίγες ώρες αργότερα το κτίριο της Νομικής Σχολής και Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, που είχαν καταλάβει στις 14 Ιουλίου.
    Η κοσμητεία της Νομικής Σχολής ανακοίνωσε πως στην πρώτη καταγραφή ζημιών διαπίστωσε – μεταξύ άλλων- αρκετές παραβιάσεις και  μερικές ή ολικές καταστροφές θυρών και κλειδαριών, παρεμβολές στο σύστημα υδροδότησης, προκειμένου να διοχετεύεται νερό στο χώρο των μαγειρείων των κατασκηνωτών, αποσύνδεση μικροφωνικών εγκαταστάσεων, αναγραφή συνθημάτων σε πάρα πολλά σημεία, αναγραφή εκτεταμένων graffiti, ορισμένων με ασφαλτόπισσα που καθιστά ιδιαιτέρως δυσχερή και δαπανηρή τη διαγραφή τους.
    “Είναι φανερό ότι οι καταληψίες γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους του κτιρίου, εκτελούσαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι “κατά την αποχώρησή τους οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών”.
    Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της πόλης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δικούς του νόμους και κανόνες, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με δικές του δομές εξουσίας, με συνεχείς εκβιασμούς του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε»”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοσμητείας, με την επισήμανση ότι ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο περιουσιακό μέγεθος των φθορών και ζημιών που επήλθαν, το βέβαιο είναι ότι η ηθική βλάβη και η καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου Πανεπιστημίου, και των Σχολών Νομικής και ΟΠΕ ειδικότερα, ως δημόσιων ακαδημαϊκών δομών, είναι απροσμέτρητη.
    Η Πρυτανεία του ΑΠΘ και οι Κοσμητείες των Σχολών προγραμματίζουν την, από σήμερα, κανονική επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών και γραφείων που στεγάζονται στο κτίριο.

2 σχόλια: