Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

3.Ενενήντα ένα χρόνια από την ίδρυση της AHEPA

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Ενενήντα ένα χρόνια από την ίδρυση της AHEPA 
    Στις 26 Ιουλίου 1922, ενενήντα ένα χρόνια πριν, οκτώ οραματιστές Ελληναμερικανοί ένωσαν τις δυνάμεις τους, στην Ατλάντα, στην πολιτεία της Τζόρτζια, για να ιδρύσουν την Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση(American Hellenic Educational Progressive Association , AHEPA), μια οργάνωση βασισμένη στην αδελφότητα, που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους Έλληνες μετανάστες να αφομοιωθούν στην αμερικανική κοινωνία και να καταπολεμήσουν τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις.
    Το 1922 ήταν βίαιες και διαδεδομένες οι διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών από την Ελλάδα. Η αναγεννημένη Κου Κλουξ Κλαν, τους εκφόβιζε τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως γράφει ο πρώην ύπατος πρόεδρος της ΑHEPA, Τζέιμς Σκόφιλντ, σε παλαιότερο άρθρο του για τα 75 χρόνια της οργάνωσης, το κομμάτι αυτό της αμερικανικής ιστορίας είναι σχεδόν ξεχασμένο, ίσως γιατί οι απόγονοι εκείνων των μεταναστών γνώρισαν την επιτυχία και ανήλθαν οικονομικά. Τη δεκαετία του ’20 η δύναμη της Κου Κλουξ Κλαν σε ΗΠΑ και Καναδά ήταν τεράστια και οι ελληνικής καταγωγής ξένοι, ακόμα και όσοι επέλεξαν να γίνουν Αμερικάνοι πολίτες, υπέστησαν σφοδρούς διωγμούς.
    Μέλη της Κου Κλουξ Κλαν απειλούσαν ή έκαναν επιθέσεις σε βάρος πελατών ζαχαροπλαστείων και εστιατορίων ελληνικών συμφερόντων. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα μειώθηκαν δραματικά και οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα μαγαζιά τους σε μη Έλληνες, σε εξευτελιστικές τιμές.
    Ανώτερο στέλεχος της ρατσιστικής οργάνωσης, έλεγε ότι οι Μεξικανοί και οι Έλληνες, πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν, προκειμένου να διατηρηθεί η ανωτερότητα και η καθαρότητα του αμερικανικού λαού. Εν τω μεταξύ, στη Φλόριντα έδειραν Έλληνα μετανάστη γιατί έβγαινε ραντεβού με “λευκή” γυναίκα. Στην Ιντιάνα, την πολιτεία που ελέγχονταν περισσότερο από την Κου Κλουξ Κλαν, συχνά στις αυλές Ελλήνων, άναβαν σταυρούς. Οι απρόκλητοι ξυλοδαρμοί σε βάρος των Ελλήνων δεν αναφέρονταν στην Αστυνομία, από το φόβο μην ακολουθήσει νέα επίθεση.
    Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ανέβαλαν επ’ αόριστον τα σχέδια τους να οργανώσουν τις ενορίες. Τα μεγάλα και δύσκολα στην προφορά ελληνικά ονόματα, έγιναν πιο μικρά και “αμερικανοποιήθηκαν”, μετά και τις ψευδείς φήμες για φόνους Ελλήνων, που διέδωσε η Κου Κλουξ Κλαν.
    Οι ιδρυτές της ΑHEPA, επέλεξαν, όχι συμπτωματικά, να ιδρύσουν την οργάνωση στην Ατλάντα, την έδρα των γραφείων της Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ενωθούν, να οργανωθούν, να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους
    Ο πιο σημαντικός στόχος τους, ήταν να εδραιώσουν γρήγορα και σταθερά σχέσεις με τους μη Έλληνες, δίνοντας έμφαση στην ενσωμάτωση, τη συνεργασία και τη μη βία. Δημιούργησαν μια πατριωτική οργάνωση που ενστερνίστηκε την πίστη στις ΗΠΑ. Σημαντικό ήταν να αποκτήσει κανείς την αμερικανική υπηκοότητα, να ξέρει επαρκώς τα αγγλικά και να μορφωθεί για να μπορέσει να ανέλθει κοινωνικά.
    Το 1924 η έδρα της AHEPA μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και αργότερα ιδρύθηκαν άλλες τρεις οργανώσεις που ολοκλήρωσαν την Οικογένεια AHEPA. Οι “Θυγατέρες της Πηνελόπης” (Daughters of Penelope) ιδρύθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 1929 ως η Γυναικεία Οργάνωση της AHEPA. Η οργάνωση “Υιοί του Περικλέους” (Sons of Pericles) ιδρύθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1926 και αναγνωρίστηκε επισήμως ως η Νεολαία της AHEPA το 1928. Και τέλος, η οργάνωση “Κόρες της Αθηνάς” (Maids of Athena) ιδρύθηκε στις 5 Ιουλίου 1930 ως η Γυναικεία Νεολαία της AHEPA.
    Η ΑHEPA ενισχύει οικονομικά, υποτροφίες, δομές για τη στέγαση των ηλικιωμένων, την ιατρική έρευνα και κοινοτικά προγράμματα. Είναι η πολυπληθέστερη και αρχαιότερη οργάνωση προώθησης και διατήρησης της ελληνικής κληρονομιάς, με έδρα την Αμερική, έχοντας παραρτήματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, συνεργάζεται και με τις αδελφές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, υπό την αιγίδα της AHEPA Αυστραλίας-Ασίας.
    Η δέσμευση της ΑHEPA στον τομέα της εκπαίδευσης είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.  Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο υπό μορφή υποτροφιών, ενώ μισό εκατομμύριο δολάρια χορηγούνται ετησίως. Πρόσφατα, η οργάνωση ενίσχυσε οικονομικά ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη, καθώς και τα θύματα του Τυφώνα Σάντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου