Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ειδήσεις απο τη ΣΥΡΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟ


Ειδήσεις απο τη ΣΥΡΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟ
Τι θα σημάνει για την Τουρκία η συνεργασία μεταξύ Assad και Haftar
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
 ahvalnews.gr,
infognomonpolitics.gr,
triklopodia.gr 
Toυ Paul Iddon
          Η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένες προκλήσεις στην Συρία και την Λιβύη, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτών των δύο χωρών στα εμπόλεμα τουρκικά μέτωπα.
          Ενώ η Τουρκία βομβάρδιζε τα συριακά στρατεύματα στο Ιντλίμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία αντιπροσωπεία του Στρατάρχη Khalifa Haftar εκπροσωπώντας τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό LNA, που εδράζει στην Τρίπολη, επισκέφθηκε την Δαμασκό. Η αντιπροσωπεία του LNA ανακοίνωσε τα εγκαίνια Λιβυκής πρεσβείας στην Συρία, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Αυτό ήταν το τελευταίο χρονικά σημάδι το οποίο αποκαλύπτει ότι τα συμφέροντα Συρίας και Λιβύης είναι συνυφασμένα.
          Τον Ιανουάριο, η Τουρκία ξεκίνησε να αναπτύσσει συριακές παραστρατιωτικές Δυνάμεις στην Λιβύη (οι οποίες προηγουμένως είχαν λειτουργήσει ως Δυνάμεις μισθοφόρων του Τουρκικού Κράτους) με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA. Μερικές εκατοντάδες Συρίων μαχητών έχουν προσληφθεί από τον Συριακό Στρατό με σκοπό να σταλούν στην Λιβύη και να πολεμήσουν στο πλευρό του LNA. Τα στρατεύματα αυτά αποτελούνται από μαχητές πιστούς στον Bashar al-Assad.
          Σε αντίθεση με την Συρία, στο πεδίο μαχών της Λιβύης, ο κορωναϊός δεν έχει επηρεάσει το τουρκικό στράτευμα, το οποίο ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 24 Μαρτίου. Παράλληλα ο GNA εξαπέλυσε πρόσφατα αντεπίθεση έναντι του LNA, την οποία ονόμασε ”Επιχείρηση Καταιγίδα Ειρήνης”.
          Μαχητές και των δύο στρατοπέδων μάχονται με χρήση γαντιών και μασκών με σκοπό να μην προσληφθούν από την πανδημία.
          Οι στενές σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και του LNA, ο οποίος εδράζει επίσημα στην Βεγγάζη, δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια στρατιωτικής μορφής συνεργασία έναντι της Τουρκίας. Μπορούν παρ’ όλα αυτά να γίνουν ένα σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας τόσο στην Λιβύη όσο και στην Συρία.
          ”Με τις συμβουλές και την βοήθεια της Μόσχας, του Άμπου Ντάμπι και της Αιγύπτου, είναι πολύ πιθανό η Βεγγάζη και η Δαμασκός να ενισχύσουν την συνεργασία τους εναντίον της Τουρκίας”, ανέφερε ο Mohamed Eljarh στο Libya Outlook ένα ερευνητικό κέντρο που εδράζει στην ανατολική Λιβύη.
         Αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι η αρχή κοινών διπλωματικών προσπαθειών , αλλά και μία προσπάθεια ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσης”.
          Η Βεγγάζη και η Δαμασκός μπορούν να συντονίσουν ταυτόχρονες επιθέσεις έναντι των μισθοφόρων της Τουρκίας, και στις δύο χώρες, με σκοπό να τονώσουν την προσοχή της Τουρκίας.
          ”Επιπρόσθετα μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν αποστέλλοντας τα στρατεύματά τους η μία στην άλλη, δεδομένου ότι θεωρούν τον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους ως ένα ενιαίο μέτωπο”, ανέφερε ο Eljarh.
          Ο Joshua Landis ειδικός σε θέματα της Συρίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, δήλωσε πως ο Haftar και ο Bashar al-Asssad παρουσιάζονται ως σημαντική-κοσμική επιλογή για τις χώρες τους, απεικονίζοντας πάντα τους αντιπάλους τους  ως φανατικούς ισλαμιστές.
          Οι δύο ηγέτες παραμένουν σύμμαχοι της Ρωσίας και ”ελπίζουν να βρουν έναν καλύτερο τρόπο συνεργασίας στις σχέσεις τους με την Τουρκία”. Μέχρι στιγμής προσπαθεί να δημιουργηθεί ένα πρόπλασμα επίσημης εκπροσώπησης μεταξύ της Δαμασκού και του LNA, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες διπλωματικής, οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας.
          Ο LNA μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την Δαμασκό, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο μέρος πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Μπορεί επίσης να προσφέρει διεθνή υποστήριξη καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου οι οποίες έχουν συμφέροντα αντίθετα με της Τουρκίας. Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η εταιρεία Syrian Cham Wings Airlines ανέλαβε απευθείας δρομολόγια μεταξύ της Συριακής πρωτεύουσας και των περιοχών που έχει ισχυρή παρουσία ο LNA.
          Ο Jalel Harchaoui, ειδικός σε θέματα της Λιβύης και ερευνητής σε θέματα Διεθνών Κρίσεων στο Ινστιτούτο Clingendael, πιστεύει πως η αντιπροσωπεία του LNA επισκέφθηκε την Δαμασκό στις 3 Μαρτίου, δημιουργώντας στενούς δεσμούς μεταξύ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Συρίας.”Αυτή η δυναμική που δημιουργείται έχει τόσο διπλωματική όσο και οικονομικής ισχύ. Δεν εξαιρούμε το ενδεχόμενο να υπάρξει και στρατιωτική συνεργασία”.
          Το Άμπου Ντάμπι επίσης συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης καθώς εξοπλίζει με τα κινεζικά drone Wing Loong II τον LNA, μέσω των οποίων γίνονται συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη. Η Άγκυρα επίσης στέλνει στρατιωτικούς συμβούλους στον Στρατό του GNA στην Τρίπολη. Παρέχει στις πολιτοφυλακές τεθωρακισμένα οχήματα, ένοπλα Bayraktar TB2 drones, με σκοπό να αντισταθμιστεί η εξοπλιστική διαφορά με την κυβέρνηση του LNA στην Βεγγάζη.
          Ο Harchaoui πιστεύει πως η νέα συμφωνία του Μαρτίου, σήμανε μία ευχαριστήρια χειρονομία από μέρους του Abu Dhabi προς την Δαμασκό και τον Haftar για την επιτυχή συνεργασία τους έναντι της Τουρκίας.
         Ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μεταξύ Βεγγάζης και Δαμασκού δεν είναι τόσο ενισχυμένες καθώς ο Assad ανησυχεί για τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την πρόσφατη ένοπλη ανάφλεξη στο πεδίο της Ιντλίμπ. Παρ’ όλα αυτά ο Σύριος ηγέτης συμφώνησε να παρέχει τεχνικές συμβουλές στον LNA με σκοπό να καταπολεμήσει τα φιλοτουρκικά στρατεύματα.
          ”Καθώς ο Assad συνεχίζει περισσότερο τα οικονομικά ανοίγματα του Abu Dhabi, αναμφίβολα θα ξεκινήσει να γίνεται πιο άνετος σε μία περιφερειακή τάξη όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι απολύτως αποφασισμένα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολιτικό ρόλο και να μετουσιωθούν σε ηγέτες του Αραβικού Κόσμου”, ανέφερε ο Harchaoui.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
«Κλειδώνει» την Μεσόγειο η Μόσχα: »O Πούτιν σχεδιάζει την δημιουργία βάσεων σε Αίγυπτο-Λιβύη»
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
difernews.gr
          Αμερικανικό thin tank αποκάλυψε ότι η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος επεκτεινόμενη σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνοντας την επιρροή της συνεχώς.  
          Σήμερα η Μόσχα διαθέτει δύο Στρατιωτικές Βάσεις στη Συρία.
          Υπάρχουν υποψίες ότι η επομένη ρωσική Βάση θα είναι πιθανόν στην Λιβύη, το ανατολικό κομμάτι της οποίας ελέγχει ο Στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε Πρόεδρος ολόκληρης της χώρας.
          Το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν μερικές ημέρες, εντοπίστηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην Βεγγάζη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.
          Την ίδια στιγμή και η Αίγυπτος μπορεί να γίνει το επόμενο σημείο στο χάρτη στο οποίο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα δημιουργήσει μια νέα Στρατιωτική Βάση.
          Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Συμμαχίας, μεταξύ των κυρίων »απειλών» για την ΕΕ είναι η ενεργός επέκταση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
         Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτό δεν αφορά την Συρία, αλλά την Αίγυπτο ή την Λιβύη, όπου υποτίθεται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί η επόμενη ρωσική Στρατιωτική Βάση.
          Επισήμως, ούτε το Κάϊρο ούτε η Μόσχα αναφέρουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης δεν είναι απλοί άνθρωποι. 
          Είναι απίθανο τα συμπεράσματα των αναλυτών της Συμμαχίας να πέφτουν έξω, αναφέρουν πολλοί αναλυτές. 
Υποψήφιες περιοχές για ρωσικές στρατιωτικές βάσεις
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
difernews.gr
          Στην πόλη Sidi-Barrani στη βορειοδυτική Αίγυπτο, όχι μακριά από τα σύνορα της Λιβύης, υπάρχει μια πρώην Βάση του Σοβιετικού Ναυτικού και ένα Σημείο Παρατήρησης για τον αμερικανικό 6ο Στόλο. Το 2013, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Watan έγραψε περί διαπραγματεύσεων μεταξύ του Καΐρου και της Μόσχας για την επιστροφή της ρωσικής Στρατιωτικής Βάσης στη χώρα.
          Ωστόσο το ζήτημα αναβλήθηκε λόγω μιας σειράς πολιτικών γεγονότων στην Αίγυπτο και της πτώσης ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους με Ρώσους τουρίστες.
          Σήμερα όμως εν έτει 2020, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται συνεχώς εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του Καΐρου και της Ουάσιγκτον και αυτό δείχνει πολλά.
          Οι Αιγύπτιοι αγοράζουν ρωσικά Συστήματα Άμυνας Antei-2500, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29M / M2, ελικόπτερα Ka-52K σχεδιασμένα για τα ελικοπτεροφόρα Mistral και αυτό δεν είναι τυχαίο.
          Στην Λιβύη τώρα υπάρχει η Αεροπορική Βάση Σίντι Μπαράνι, στην οποία σύμφωνα με διάφορες ξένες πηγές, αναπτύχθηκαν αρκετές δεκάδες Ρώσοι κομάντος.
          Προφανώς, αυτή η βάση έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
          Η κατασκευή Ναυτικής ρωσικής Βάσης στην Αίγυπτο και μίας Αεροπορικής στο λιβυκό έδαφος θα αυξήσει δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ρωσικών ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών και υποβρυχίων.
          Γιατί όμως χρειάζεται το Κάιρο, εκτός από τα χρήματα την δημιουργία ρωσικής Βάσεως;
         Οι αιγυπτιακές αρχές δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν τη Ρωσία ως αποτρεπτικό παράγοντα κατά της δράσεως της Τουρκίας στην περιοχή.
          Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «πυριτιδαποθήκη» λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων πολλών και ισχυρών χωρών  στον τομέα της παραγωγής και μεταφοράς υδρογονανθράκων.
          Η Άγκυρα μετέφερε στρατεύματά της στη Λιβύη κοντά στην γειτονική Αίγυπτο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Αλ Σαράζ να υπογράψει μνημόνιο σχετικά με την ΑΟΖ, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής το απέρριψαν.
          Στη σύγκρουση της Λιβύης, Κάϊρο και Μόσχα βρίσκονται στην ίδια πλευρά, αυτής της υποστήριξης του LNA και του Στρατάρχη Χ.Χαφτάρ.
          Σε αυτό το πνεύμα, η πιθανότητα εμφάνισης στη Βόρεια Αφρική μιας νέας Αεροπορικής και Ναυτικής Βάσεως των ρωσικών δυνάμεων είναι πιο κοντά από ποτέ. Όσο για την Τουρκία δεν νομίζουμε ότι θα βρει την δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδια της για Βάσεις και αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου