Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η Τεχεράνη απειλεί τον Άσαντ με το «χρέος» του προς το Ιράν


Η Τεχεράνη απειλεί τον Άσαντ με το «χρέος» του προς το Ιράν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
viadiplomacy.gr
          Το Ιράν έχει ξοδέψει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του στη Συρία για να διατηρήσει τον Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εξουσία, αποκάλυψε Ιρανός αξιωματούχος, επιμένοντας ότι η Συρία θα πρέπει κάποια μέρα να αποπληρώσει τα χρέη της στην Τεχεράνη.
          «Επαναλαμβάνω, δώσαμε στη Συρία 20 δισεκατομμύρια έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πρέπει να το πάρουμε πίσω από τη Συρία. Τα χρήματα του έθνους μας έχουν ξοδευτεί εκεί », σημείωσε στις δηλώσεις του.
          Καθ 'όλη τη διάρκεια των εννέα ετών του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου της Συρίας, το Ιράν υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος του καθεστώτος του Άσαντ και παρείχε στρατιωτική υποστήριξη μέσω της ανάπτυξης μαχητών σιιτικής πολιτοφυλακής, Διοικητών, όπλων και εξοπλισμού, καθώς και χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.
          Σε σύγκριση με τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για τη στήριξη του συριακού καθεστώτος, ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ιράν πέρυσι ανήλθε σε περίπου 700 τρισεκατομμύρια rials (16,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
          Τα σχόλια του Ιρανού αξιωματούχου έρχονται μια εβδομάδα αφότου αναφέρθηκε ότι το Ιράν αποσύρει μερικές από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τα στοιχεία του από τη Συρία λόγω των οικονομικών δυσκολιών που προκλήθηκαν από κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τεχεράνη και τις επιπτώσεις της πανδημίας κοροναϊού στη χώρα
          Όμως αυτό που προκάλεσε κυρίως την δήλωση αυτή, είναι οι φωνές στην Δαμασκό που αναφέρουν ότι οι συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που στοχεύουν ιρανικές στρατιωτικές θέσεις και τοποθεσίες εντός της Συρίας , θα σταματήσουν με την απόσυρση των Ιρανών
          Εάν το Ιράν ζητήσει την πλήρη αποπληρωμή των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Συρία στο εγγύς μέλλον, θα άσκησε σημαντική πίεση στο συριακό καθεστώς λόγω της οικονομικής αστάθειας που αντιμετωπίζει, μαζί με την εθνική ανοικοδόμηση της Συρίας και την καταστροφή της μη στρατιωτικής υποδομής της μετά από χρόνια πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου