Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ειδήσεις από τη ΛΙΒΥΗ


Ειδήσεις από τη ΛΙΒΥΗ
Η Τουρκία έστειλε ακόμα 1.500 τζιχαντιστές μισθοφόρους στη Λιβύη ενισχύσεις στην Τρίπολη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
tribune.gr
          Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA μετέδωσε ότι η Τουρκία έστειλε ακόμα 1.500 τζιχαντιστές  μισθοφόρους ενισχύσεις στην ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.
           Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, ο τουρκικό κατοχικός Στρατός στρατολόγησε 1.500 άνδρες από χωριά της περιοχής της Αφρίν (Εφρίν) στη βορειοδυτική Συρία και τους έστειλε στη Λιβύη.
          Δεν δίνει στοιχεία πώς μεταφέρθηκε αυτός ο μεγάλος αριθμός ανδρών στη Βορειοαφρικανική χώρα.
          Σύμφωνα με το ANHA, που επικαλείται δημοσιεύματα και πληροφορίες από πηγές του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Τουρκία και Κατάρ, με την υποστήριξη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, έχουν στείλει συνολικά 5.000 άνδρες στη Λιβύη για να υποστηρίξουν το ισλαμικό καθεστώς του Φαγιέζ αλ Σαράτζ.
Τζιχαντιστές του Ερντογάν το σκάνε από τη Λιβύη και πάνε πρόσφυγες στην Ιταλία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
spoilers.gr
          Σχεδόν 2.000 τουρκόφιλους τζιχαντιστές έχει μεταφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Συρία στη Λιβύη τους τελευταίους πέντε μήνες, , για να πολεμήσουν στο πλευρό της υποστηριζομένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ενάντια στον ανταγωνιστή της Χαλίφα Χαφτάρ, μετέδωσε την Τετάρτη  το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).
          Ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ορισμένοι από αυτούς, λιποτάκτησαν  και διέφυγαν στην Ευρώπη,
          Η πρώτη φορά που μεταδόθηκε ότι Σύριοι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν τη Λιβύη για την Ιταλία ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις φιλότουρκων τζιχαντιστών μισθοφόρων που λιποτακτούν με στόχο να φθάσουν ως πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές ακτές.
Πανωλεθρία για τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας στη Λιβύη
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
defence-point.gr, mikrometoxos.gr
          Πανωλεθρία υπέστησαν τα τουρκικά Τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού που η Τουρκία έστειλε πριν από μερικούς μήνες στη Λιβύη προς υποστήριξη των Στρατιωτικών Δυνάμεων του GNA και των ισλαμιστών ανταρτών που ο Ερντογάν μετέφερε από τη Συρία στην αφρικανική χώρα.
          Πιο αναλυτικά, μετά από μήνες μαχών από τα 12 ΤΟΜΠ ACV 15 που οι Τούρκοι έστειλαν στην Τρίπολη της Λιβύης 5 καταστράφηκαν, 4 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA και τρία μόλις παραμένουν επιχειρησιακά στα χέρια του GNA.
          Ουσιαστικά από τα 12 οχήματα ACV 15  μόλις το 25% είναι επιχειρησιακό. Από την άλλη πλευρά από τα 55 οχήματα Kirpi MRAP της φιλικά προσκείμενης προς τον Ερντογάν τουρκο-καταριανής εταιρείας BMC τα 27 έχουν καταστραφεί σε μάχες 15 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA, τέσσερα βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ενώ μόλις 9 το 16% είναι ακόμη επιχειρησιακά.
          Εάν σε αυτά προστεθούν τα 30 αεροχήματα Bayraktar TB2 που καταρρίφθηκαν από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, και το αερόχημα Anka-S που πρόσφατα καταρρίφθηκε σε συνδυασμό με την φημολογούμενη καταστροφή μιας Πυροβολαρχίας Συστήματος MIM-23 I-HAWK τότε το κόστος της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη ανεβαίνει επικίνδυνα για μια οικονομία υπό χρεοκοπία με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.
O Xαφτάρ ακυρώνει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Ζήτησε εσπευσμένα Εθνικό Συμβούλιο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
eretikos.gr
          O Στρατάρχης Χαφτάρ ζήτησε εκτάκτως την έγκριση του Εθνικού  Συμβουλίου για τον έλεγχο της Λιβύης, με την δημιουργία μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τα σχέδια Ερντογάν και Δύσης.
          Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς τυχόν έλεγχος της Λιβύης από τον Στρατάρχη, «μπλοκάρει» αυτομάτως το «μνημόνιο» Άγκυρας-Τρίπολης.  Αναμένεται ότι τα μέλη του Στρατού και οι εκπρόσωποι των φυλών θα εγκρίνουν πανηγυρικά την πρόταση του Χαφτάρ και θα ακυρώσουν τα σχέδια Ερντογάν για διαχωρισμό της χώρας στα δύο.
          Σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, διεξάγει διαβουλεύσεις με αυτό τον σκοπό, ενώ ζήτησε την σύγκλιση του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου για την δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού από προσωπικότητες κατά τη μεταβατική περίοδο που θα ελέγχει ολόκληρη την Λιβύη, ανέφερε πηγή στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
           «Όσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να έχει 20 χαρτοφυλάκια υπουργών και δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς», πρόσθεσε η πηγή.
          Στις 27 Απριλίου, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανακοίνωσε ότι παίρνει τον έλεγχο της χώρας και απορρίπτει τη Συμφωνία Skhirat. Ο Χαφτάρ υποσχέθηκε να δώσει την λύση για τη δημιουργία μόνιμων πολιτικών κρατικών φορέων σύμφωνα με τη βούληση του λαού
          Ο Χίεχ αλ-Σενούσι αλ-Χέλικ Αλ-Ζάουι, αναπληρωτής Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου, δήλωσε ότι η λαϊκή εντολή δόθηκε στον Χαφτάρ από τις φυλές και τις λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από εκείνες στη δυτική περιοχή.
          Προσθέτει ότι η εντολή πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (HOR) και το Ανώτατο Συμβούλιο, προτού προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας ενοποιημένης εθνικής κυβέρνησης.
          Ο Πρόεδρος Aguila Saleh, ανακοίνωσε ότι ο οδικός χάρτης που θα δημιουργηθεί δεν έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή. Ο Al-Heliq πιστεύει ότι η υποστήριξη του σχεδίου Χαφτάρ θα γίνει από χώρες που επιδιώκουν σταθερότητα στη Λιβύη.
          Επιπλέον, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων  Al-Ain News, είπε ότι τον εξέπληξε η σιωπή της αραβικής και διεθνούς κοινότητας ως προς την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και την παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων.
          Κάλεσε την Αφρικανική Ένωση να παρέμβει και να σταματήσει την τουρκική εισβολή μέσω όλων των διεθνών οργανισμών, κυρίως των Ηνωμένων Εθνών, προτρέποντας το Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών να πραγματοποιήσει επείγουσα σύνοδο και να ανακοινώσει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτή η εισβολή.
          Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να δείξει υποστήριξη στις επιλογές του λαού της Λιβύης, που θέλουν να εξαλείψουν τις ένοπλες πολιτοφυλακές που κυριαρχούν στη χώρα του και ζητά να τερματιστεί η διεθνής αναγνώριση της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj.
          Περιγράφει τις δυνάμεις του GNA ως: «πολιτοφυλακές που φέρνουν Συρίους μισθοφόρους υπό άμεση υποστήριξη από το κράτος της Τουρκίας που υποστηρίζει την τρομοκρατία».
          Ο Al-Heliq υποστήριξε ότι ο λαός της Λιβύης έχει μείνει μόνος του για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους εισβολείς και τις τρομοκρατικές ομάδες στην επικράτειά του εν μέσω διεθνούς απαγόρευσης προμήθειας όπλων. Ο ίδιος τόνισε  ότι ο λαός της Λιβύης και οι Ένοπλες Δυνάμεις τους θα συνεχίσουν να αντιστέκονται έως ότου οι Τούρκοι εισβολείς και όλες οι πολιτοφυλακές ξεκουμπιστούν από τη Λιβύη.
          Τα πολιτικά τερτίπια της Τουρκίας στην Λιβύη θα βρουν απέναντι σχεδόν το σύνολο των λιβυκών φυλών και τον λαό της χώρας, ενώ η εκκωφαντική σιωπή της ΕΕ και της Δύσης στην τουρκική εισβολή στην χώρα είναι μνημειώδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου