Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Κινητά Τηλέφωνα και Καρκίνος


Κινητά Τηλέφωνα και Καρκίνος
Κωνσταντινος Παπανικολάου
    Ο FDA ([1]) ανέθεσε στο  NTP ([2])  να μελετήσει τις ραδιοσυχνότητες των κινητών τηλεφώνων λόγω της διαδεδομένης δημόσιας χρήσης κινητών τηλεφώνων και της περιορισμένης γνώσης σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την μακροχρόνια έκθεση στις ραδιοσυχνότητες.
    Τον Νοέμβριο του 2018, το NTP των Η.Π.Α. έδωσε στην δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης που διεξήχθη προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση των ραδιοσυχνοτήτων, που συχνά αλλά λανθασμένα αναφέρονται ως ακτινοβολία/ες, στην εμφάνιση καρκίνου στα πειραματόζωα ([3]). Επί ανθρώπων δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη έρευνα που να έχει γίνει ή να βρίσκεται σε εξέλιξη.
    Η έρευνα αυτή αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου που έχει γίνει μέχρι σήμερα διεθνώς, όσον αφορά τις επιπτώσεις των εν λόγω ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία των ζώων.
Τα στοιχεία της έρευνας
Διάρκεια:         Μεγαλύτερη των 10 ετών
Κόστος:           30 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (US$)
Υποκείμενα:    Αρουραίοι, Ποντίκια
Δραστικός παράγων: Ραδιοσυχνότητες χρησιμοποιούμενες στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τεχνολογίας 2G και 3G
Αξιολόγηση:   Η τελική έκθεση των αποτελεσμάτων αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε από ένα πάνελ του ΝΤΡ και ένα πάνελ εξωτερικών επιστημονικών εμπειρογνωμόνων.
Η Έρευνα
    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πειραματόζωα για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ραδιοσυχνότητας σε υψηλά επίπεδα στα υποκείμενα.
    Τα πειραματόζωα διέμεναν σε θαλάμους ειδικά σχεδιασμένους και κατασκευασμένους για την διεξαγωγή της έρευνας. Η έκθεση των αρουραίων άρχισε όσο ακόμα ήταν στη μήτρα της μητέρας τους και 5 έως 6 εβδομάδων για τα ποντίκια, συνεχίστηκε δε για έως δύο έτη, ή το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής ζωής τους.
    Η έκθεση στην ραδιοσυχνότητα (RF) ήταν διαλείπουσα, 10 λεπτά μετά από κάθε 10 λεπτά διακοπή, συνολικού χρόνου περίπου εννέα ωρών κάθε μέρα.
    Το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης των πειραματόζωων ήταν ανάλογο με την μέγιστη τοπική έκθεση των ιστών SAR που επιτρέπεται σήμερα για τους χρήστες κινητών, ένα επίπεδο που σπάνια συμβαίνει σε κάποιον που κάνει τυπική χρήση της συσκευής του.
    Το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης των ζώων ήταν τετραπλάσιο σε σχέση με το μέγιστο επιτρεπόμενο στους ανθρώπους.
    Τα επίπεδα SAR ([4])  κυμαίνονταν από 1,5 έως 6 W/kg (βατ/κιλό μάζας) στους αρουραίους και από 2,5 έως 10 W/kg (βατ/κιλό μάζας) στα ποντίκια.
    Το ΝΤΡ ταξινόμησε σε τέσσερις κατηγορίες τα στοιχεία της έρευνας, στη βάση του κατά πόσο κάποια ουσία ή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο:
σαφείς ενδείξεις (η υψηλότερη κατηγορία),
μερικές ενδείξεις,
διφορούμενες και
καθόλου ενδείξεις.
Τα Συμπεράσματα
    Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ) του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ συμπέρανε ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» πως ορισμένοι αρσενικοί αρουραίοι που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιοσυχνοτήτων (RF), όπως αυτή που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα δεύτερης (2G) και τρίτης γενιάς (3G), ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά τους.
    Ομοίως, συμπέρανε ότι υπάρχουν «μερικές ενδείξεις», όχι σαφείς, για όγκους στον εγκέφαλο και στο επινεφρίδιο των αρσενικών αρουραίων.
    Επίσης, αναφέρει ότι είναι «διφορούμενα», δηλ. ασαφή και αμφίσημα, τα στοιχεία για το κατά πόσο οι καρκίνοι που παρατηρήθηκαν στους θηλυκούς αρουραίους, καθώς επίσης στα αρσενικά και θηλυκά ποντίκια, σχετίζονταν με την ακτινοβολία των κινητών.
    Στην έρευνα δεν περιελήφθη η συχνότητα Wi-Fi, ούτε των δικτύων τέταρτης (4G) και πέμπτης γενιάς (5G).   Όπως ελέχθη, «το 5G είναι μια τεχνολογία τώρα αναδυόμενη και από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, πιθανώς διαφέρει δραματικά από αυτά που μελετήσαμε έως τώρα». Οι νεότερες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών, που χρησιμοποιούν υψηλότερες συχνότητες και οι οποίες διαπερνούν λιγότερο το σώμα, θα μελετηθούν σε μελλοντικές έρευνες. Η τελική μελέτη υπεβλήθη στην, την αρμόδια εποπτική αρχή FDA που ζήτησε τη διεξαγωγή της τοξικολογικής έρευνας, καθώς και στην FCC ([5]).
    Ένα απρόσμενο εύρημα ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των αρσενικών αρουραίων που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία, κάτι που οι επιστήμονες απέδωσαν πιθανώς στο ότι παρατηρήθηκε μείωση στα χρόνια νεφρικά προβλήματα των τρωκτικών, που συχνά αποτελούν την αιτία του θανάτου τους.
Συμπερασματικά
    Ο Michael Wyde ([6]) δήλωσε: «το ισχυρότερο σημείο της έρευνάς μας είναι ότι ήμασταν σε θέση να ελέγχουμε ακριβώς πόση ένταση ραδιοσυχνότητας τα ζώα ελάμβαναν, κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει όταν μελετάς την χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον άνθρωπο και η οποία μέχρι σήμερα έχει βασιστεί σε ερωτηματολόγια». 
    Ο John Bucher ([7]), επικεφαλής επιστήμων του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας δήλωσε: «Πιστεύουμε πως η σχέση ανάμεσα στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων και στους όγκους στους αρσενικούς αρουραίους είναι πραγματική και οι εξωτερικοί ειδικοί συμφώνησαν επ’ αυτού», πρόσθεσε όμως ότι: «η έκθεση στην ακτινοβολία, που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες μας, δεν μπορεί να συγκριθεί άμεσα με την έκθεση που έχουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους. Στις έρευνές μας τα τρωκτικά εκτέθηκαν σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε όλο το σώμα τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως σε συγκεκριμένους τοπικούς ιστούς, κοντά στους οποίους κρατούν το τηλέφωνό τους. Επιπροσθέτως, στις μελέτες μας, τα επίπεδα της έκθεσης και η διάρκειά τους ήσαν μεγαλύτερα από αυτά των ανθρώπων».
Το Μέλλον
    Για μελλοντικές έρευνες και μελέτες, ο NTP δημιουργεί κτίριο με αίθουσες μικρότερης έκθεσης στις ραδιοσυχνότητες (RF) κάτι, που θα καταστήσει ευκολότερη την αξιολόγηση των νεότερων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες για εβδομάδες ή και μήνες και όχι για χρόνια. Αυτές οι μελέτες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη μετρήσιμων σωματικών δεικτών ή «βιοδεικτών», των πιθανών επιπτώσεων των RF. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στις μετρήσεις, όπως βλάβες στο DNA σε εκτεθειμένα ιστούς, που θα μπορούν να εντοπιστούν πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του καρκίνου.


([1])       FDA. Food and Drug Administration (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ).
([2])       ΝΤΡ. National Toxicology Program (Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας) του NIEHS (The National Institute of Environmental Health Sciences – Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας) των Η.Π.Α.
([4])       SAR Specific Absorption Rate. Ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης αποτελεί μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ενέργειας των ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υπολογίζεται ως η ενέργεια που απορροφάται από ορισμένη μάζα ιστού (ειδική απορρόφηση) μέσα σε ορισμένο χρόνο και μετριέται σε μονάδες ισχύος ανά μάζα (W/kg). Εκτεταμένη χρήση του μεγέθους γίνεται στα κινητά τηλέφωνα και οι κατασκευαστές αναγράφουν τον αντίστοιχο ρυθμό ειδικής απορρόφησης στο συνοδευτικό εγχειρίδιο για τις συσκευές που παράγουν.
([5])       FCC. Federal Communications Commission (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ).
([6])       Michael Wyde. B.S. στη Βιοχημεία North Carolina State University). Ph.D. στην Τοξικολογία (Πανεπιστήμιο Hill της Βόρειας Καρολίνας). Μεταδιδακτορικό  στο CIIT Centers For Health Research in Research Triangle Park, North Carolina.
([7])       Dr. John Bucher.  Ανώτερος επιστήμονας στο ΝΤΡ. Κάτοχος διδακτορικού στη Φαρμακολογία (Πανεπιστήμιο της Iowa), M.S. στη Βιοχημεία (Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας), και B.A. στη Βιολογία Κολέγιο Νοξ). Μεταδιδακτορικός ερευνητής NIH (National Institutes of Health) στη Βιοχημεία και Περιβαλλοντική Τοξικολογία στην Πολιτεία του Michigan. Διπλωματούχος του Αμερικανικού Διοικητικού Συμβουλίου Τοξικολογίας. Συνεργάτης του Collegium Ramazzini. Βραβευμένος από το ίδρυμα Doerenkamp-Zbinden για την προστασία των ζώων στην επιστήμη, μαζί με πολυάριθμα βραβεία από το NIH.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου