Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Αναδρομικά: Πότε και πώς θα πληρωθούν - Τα ποσά - Τα σενάρια - Τα Δώρα


Αναδρομικά: Πότε και πώς θα πληρωθούν - Τα ποσά - Τα σενάρια - Τα Δώρα
    Αναδρομικά στις συντάξεις με δόσεις και επαναφορά Δώρων, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή από 1.1.2013 έως και το 2018, το ποσό εκτοξεύεται στα 24 δισ. ευρώ.
    Σήμανε η ώρα μηδέν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πως, πότε, σε ποιους και πόσα αναδρομικά θα επιστραφούν, σχετικά με τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
    Το πράσινο φως άναψε η τρόικα, που παρότρυνε το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών να βρουν λύση, η οποία να είναι συμβατή με τις δικαστικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να βρεθούν ισοδύναμα που θα αποσοβήσουν  ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
    Το κόστος των αναδρομικών έχει αποτυπωθεί σε οικονομική ανάλυση από το υπουργείο Εργασίας και εκτιμάται ότι για ένα έτος το ποσό είναι 4,4 δισ. ευρώ.
    Ωστόσο, για όλη την περίοδο των περικοπών, δηλαδή
από 1.1.2013 έως και το 2018, το ποσό εκτοξεύεται στα 24 δισ. ευρώ.
    Όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σχετικά με τα αναδρομικά και τους δημοσίους υπαλλήλους, στην κυβέρνηση συζητείται πολύ σοβαρά η επαναφορά Δώρων, ακόμη και με τη μορφή επιδόματος των 300 ευρώ ετησίως.
    Για τους δημοσίους υπαλλήλους, η απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του την
1.2.1019, δεν θα διαφέρει από την αντίστοιχη του ΣΤ’ Τμήματος (17.12.2018) και θα επισφραγίζει την αντισυνταγματικότητα της περικοπής των Δώρων στους μισθούς του Δημοσίου.
Αναδρομικά: Τα σενάρια
    Σε ό,τι αφορά στους
συνταξιούχους του ΙΚΑ με κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.250 ευρώ μικτά  δικαιούται να πάρει αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και από τις περικοπές του νόμου 4093 σε κύρια και επικουρική.
    Με δόσεις αναδρομικών σε 2 έτη θα έχει κατά μέσο όρο 33 ευρώ το μήνα από το Δώρο κύριας σύνταξης, 21 ευρώ από το Δώρο επικουρικής, 35 ευρώ από την επιστροφή της μείωσης του ν. 4093 στην κύρια και 13 ευρώ από την επιστροφή του ν. 4093 στην επικουρική.
    Συνολικά μαζεύει 102 ευρώ αναδρομικών κάθε μήνα για 24 μήνες.
    Αν όμως τα αναδρομικά αποφασιστεί να δοθούν σε 4 χρόνια, τότε το μηνιαίο ποσό που παίρνει θα είναι 51 ευρώ το μήνα.
    Και αν πάει σε δόσεις 7ετίας, θα παίρνει 30 ευρώ από όλες τις επιστροφές.
    Συνταξιούχος του Δημοσίου, τώρα, με κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.800 ευρώ μικτά δικαιούται να πάρει αναδρομικά από Δώρα κύριας και επικουρικής και από τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 καθώς και από την ΕΑΣ, που βγήκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου (
απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου 244/2017).
    Με δόσεις αναδρομικών σε 2 έτη, μαζεύει κατά μέσο όρο 161 ευρώ αναδρομικών κάθε μήνα για 24 μήνες.
    Με αναδρομικά σε μία 4ετία θα παίρνει 81 ευρώ κάθε μήνα για 48 μήνες, ενώ με δόσεις αναδρομικών σε μία 6ετία θα παίρνει 64 ευρώ το μήνα και με αναδρομικά σε μία 7ετία θα παίρνει 45 ευρώ μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου