Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Το πρώτο ποδήλατο στην Ελλάδα ήρθε το 1870


Το πρώτο ποδήλατο στην Ελλάδα ήρθε το 1870
https://perierga.gr
    Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» στις 29 Ιανουαρίου 1870, αναφέρει ότι το 1869 είναι το έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», δηλαδή ενός περίεργου και συνάμα δύσκολου είδους για παιχνίδι και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Όπως ανέφερε η εφημερίδα εισαγωγείς του ποδηλάτου ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο γιατρός και δήμαρχος Πειραιά, Παύλος Δαμαλάς.
    Στην Ελλάδα το 1890, ιδρύθηκε η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία και έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες. Το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας κατασκευάστηκε στην Αθήνα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Αυτό το ποδηλατοδρόμιο, έδωσε τη θέση του στο μετέπειτα ποδοσφαιρικό γήπεδο Καραϊσκάκη, που αποτελεί τη σημερινή έδρα του Ολυμπιακού.
    Σήμερα ο αριθμός των ποδηλάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως. Την εποχή εκείνη το ποδήλατο ήταν σε εξέλιξη κι αν υποθέσουμε ότι η εισαγωγή αφορούσε ένα «σύγχρονο» μοντέλο θα πρέπει να ήταν κάπως σαν αυτό της φωτογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου