Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Θα δώσουν ΜΟΝΟ ενημερωτικά αντί νέων αποφάσεων επανυπολογισμού των συντάξεων!


Με κάθε επιφύλαξη….
Το έστειλε ο Σπύρος Κουρκούμπας
staratalogia.blogspot.gr
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ  
ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ (ΑΚΟΜΑ) Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el), ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ
    Μόνο ενημερωτικά με τις νέες συντάξεις θα πάρουν οι συνταξιούχοι, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και κυρίως του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, αναφορικά με το Δημόσιο, ο κάθε συνταξιούχος, πέρα από ενημερωτικό, θα πρέπει να πάρει και μια νέα συνταξιοδοτική απόφαση που να αναλύει τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης που ελήφθησαν υπόψη για τον επανυπολογισμό της σύνταξής του.
    Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που γνωρίζουν ότι για κάθε τροποποίηση του ποσού σύνταξης έπαιρναν και νέα απόφαση είναι ανάστατοι από την πληροφορία ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα εκδώσει ατομική πράξη επανυπολογισμού της σύνταξής τους, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.
    Πρόκειται, λένε, για σκόπιμη μεθόδευση, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού δεν θα τους έχει κοινοποιηθεί καμία εκτελεστή διοικητική πράξη, την οποία να μπορούν να προσβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο.
    Η μόνη ενημέρωση για τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους είναι αυτή που θα μπορούν να αντλήσουν από το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα όταν αυτό αναρτηθεί στο Διαδίκτυο (https://www.efka.gov.gr/el).  Όμως, το σημείωμα αυτό θα περιέχει απλώς ποσά, θα έχει καθαρώς πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν θα αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη, σύμφωνα με τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, ως εκ τούτου, δεν προσβάλλεται ενώπιόν του (Ολομ. 161/2005).
    Με τη μη έκδοση ατομικής συνταξιοδοτικής πράξης από τον ΕΦΚΑ υποστηρίζουν ότι ο ΕΦΚΑ παρανομεί.  Αυτό, δε, γιατί δεν εφαρμόζει τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 66 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, σύμφωνα με την οποία ο κανονισμός της σύνταξης γίνεται με πράξη του προϊσταμένου της αρμόδιας Διεύθυνσης και η οποία εξακολουθεί να ισχύει και με το νόμο Κατρούγκαλου, αφού στο άρθρο 21 αυτού ορίζεται ότι για θέματα που δεν ρυθμίζονται από το νόμο αυτό εφαρμόζονται οι διατάξεις του Δημοσίου που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα.
    Επομένως, δεν πρέπει, τώρα που αλλάζουν όλα σχεδόν τα στοιχεία της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης, να εκδοθεί νέα, τροποποιητική, από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης; Το ότι πρόκειται, δε, για νέο κανονισμό σύνταξης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεδομένου ότι λαμβάνονται υπόψη νέες παράμετροι για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης κάθε συνταξιούχου. Στο ΓΛΚ πάντα εκδίδονταν σχετικές συνταξιοδοτικές πράξεις σε ήσσονος σημασίας συνταξιοδοτικές μεταβολές. Τι άλλαξε τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου