Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ουάσιγκτον σε Μαδούρο: «Μην τολμήσεις να αγγίξεις τον Γκουαϊδό ή τους διπλωμάτες μας»


Ουάσιγκτον σε Μαδούρο: «Μην τολμήσεις να αγγίξεις τον Γκουαϊδό ή τους διπλωμάτες μας»
Newsroom iefimerida.gr
    Αυστηρή προειδοποίηση στο Καράκας ότι τυχόν απειλές κατά Αμερικανών διπλωματών ή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό θα επιφέρουν «σημαντική απάντηση» απηύθυνε η Ουάσιγκτον.
    Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον προειδοποίησε μέσω Twitter ότι ένας τέτοιος «εκφοβισμός» θα συνιστούσε «βαρύτατη επίθεση στο κράτος δικαίου» χωρίς να διευκρινίσει ποιες μορφές μπορεί να λάβει η «σημαντική απάντηση» από μέρους των ΗΠΑ.
    Ενώ άφησε αιχμές για το ρόλο της Κούβας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά την στήριξη και τον έλεγχό της Αβάνας στις παραστρατιωτικές δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας του Μαδούρο, που εξασφαλίζουν την επιβίωση του καθεστώτος του.
OI HΠΑ αναγνώρισαν απεσταλμένο του Γκουαϊδό ως πρέσβη της Βενεζουέλας
    Και σε ένα ακόμη βήμα υποστήριξης προς τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες (Κυριακή) ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του και θα τον θεωρεί στο εξής αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Βέκιο είχε φύγει από τη Βενεζουέλα το 2014, μετά τη φυλάκιση του Λεοπόλδο Λόπες, άλλου ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
    Ο Γκουαϊδό εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ' όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Ο Γκουαϊδό καλεί σε νέες διαδηλώσεις
    Ο Χουάν Γκουαϊδό, απηύθυνε χθες (Κυριακή) έκκληση για δύο νέες διαδηλώσεις, την Τετάρτη και το Σάββατο, εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και υπέρ της προκήρυξης νέων, «ελεύθερων» εκλογών.
    Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε να γίνει μια «ειρηνική» διαδήλωση την Τετάρτη με σκοπό να παραλύσει η χώρα και κατόπιν μια «μεγάλη εθνική και διεθνής κινητοποίηση» το προσεχές Σάββατο.
Γκουαϊδό: Η Βενεζουέλα έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της το χάος
    Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που παραχώρησε αφότου αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ο Γκουαϊδό επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για μια πιθανή ένοπλη σύρραξη υποστηρίζοντας ότι η κατεστραμμένη οικονομικά χώρα ζει μια «σχεδόν μαγική στιγμή» καθώς αναζωογονήθηκε το αίτημα για δημοκρατία. Όπως είπε στον Guardian είναι αποφασισμένος να «τελειώσει τη δουλειά» και να αναγκάσει τον Μαδούρο να αποχωρήσει από την εξουσία, ώστε να μπει ένα τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε εκατομμύρια συμπατριώτες του να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
    Ο Γκουαϊδό είπε ότι η διεθνής στήριξη, το αρραγές μέτωπο της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη από πλατιές μάζες του λαού δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στη Βενεζουέλα «να αφήσει πίσω της το χάος».
    «Η απογοήτευση μετατράπηκε σε ελπίδα. Ο κόσμος τολμά ξανά να ονειρεύεται... ξυπνήσαμε από έναν εφιάλτη με νέα όνειρα για το μέλλον, για τη χώρα μας, γι’ αυτό που μπορούμε να γίνουμε κι όχι γι’ αυτό που είμαστε τώρα», είπε ο 35χρονος πολιτικός.
    Παρατηρητές ανησυχούν ότι η κλιμακούμενη πολιτική κρίση μπορεί να ανάψει τη σπίθα ενός εμφυλίου πολέμου. «Ανησυχώ για μια χώρα που μπορεί να διασπαστεί υπό διάφορους αρχηγίσκους, πολέμαρχους, στρατηγούς, εμπόρους ναρκωτικών [και ομάδες ανταρτών] και να αναδειχθούν διάφορα κέντρα εξουσίας στη Βενεζουέλα», είπε ο πρώην υπουργός εμπορίου της χώρας, Μοϊζες Ναϊμ.
    Αλλά ο Γκουαϊδό επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους αυτούς. «Δεν νομίζω ότι θα φθάσουμε σε τέτοιο σημείο. Το όλο θέμα είναι να εντείνουμε την πίεση», είπε.
Η Ρωσία διαψεύδει ότι έστειλε μισθοφόρους στο πλευρό του Μαδούρο
    Στο μεταξύ η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας ότι έστειλε δεκάδες ή και εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους, -που δραστηριοποιούνταν στην Ουκρανία και τη Συρία, για να προστατέψουν τον Νικολάς Μαδούρο σε ένα πιθανό πραξικόπημα.
    «Ο φόβος έχει εκατό μάτια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ σε τηλεοπτική εκπομπή χθες. Αλλά δεν διέψευσε ευθέως τις πληροφορίες αφού οι ιδιώτες μισθοφόροι δεν εργάζονται για λογαριασμό της κυβέρνησης.
    Η Μόσχα στηρίζει διπλωματικά με όλες της τις δυνάμεις τον αριστερό πρόεδρο κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας επειδή υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό. Έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια -πολλά εκ των οποίων υπό μορφήν δανείων- για να αυξήσει την επιρροή της στη Βενεζουέλα και υπάρχουν ανησυχίες ότι αν η εξουσία αλλάξει χέρια θα κινδυνέψουν αυτές οι επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου