Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΚΥΒΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


ΚΥΒΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
http://roykoymoykoy.blogspot.gr/
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
    Σε λίγο θα αρχίσει η προεκλογική κίνηση (αν δεν άρχισε ήδη!) και θα εμφανισθούν "δυναμικά" στο πολιτικό σκηνικό "πολιτικά" πρόσωπα που θα διεκδικούν θέσεις και... ρόλο. Θα περνούν από δίπλα μας με "σοβαρότητα" που επιβάλλει η "ενεργή καθημερινή παρουσία τους’’  στο δύσμοιρο παρόν μας. Θα μας βλέπουν με ιλαρότητα και ασκαρδαμυκτί (όχι ως χαζοχαρούμενοι) και θα προσπαθούν να μας πείσουν (βλέπε παραμυθιάσουν) για τις "αγνές" και σωτηριολογικές τους γνώσεις και προθέσεις!!
    Πριν μερικά χρόνια, εμφάνιζαν άλλη πολτική αντίληψη και πρακτική "ροκανίζοντες¨ τα καλά της κομματικής παράταξης που ανήκαν, όταν άλλοι ομοϊδεάτες τους ήταν "ασήμαντοι" και υφίσταντο και ζημιά, ακόμη και διώξεις και υπηρεσιακούς εξοβελισμούς, αυτοί απολάμβαναν πολιτικά αξιώματα και θέσεις και σταδιοδρομούσαν υπηρεσιακά, ενώ "βρισκόταν" εκτός υπηρεσίας σε "αλλότριες’’ ασχολίες. Τώρα, στο σύγχρονο παρόν, επιδίδονται σε αγώνες δρόμου, ξεκινώντας από αντίθετες πολιτικές αφετηρίες, συναντιούνται στη μέση της διαδρομής και συνεχίζουν χειροπιαστά στο τέρμα, όπου τους περιμένει η πολιτική ανταπόδοση και η ... υποσχεθεισα θέση.
    Γινόμαστε θεατές εμείς οι απλοί πολίτες μιας πράξης θεατρινίστικου δράματος, που μετατρέπεται σε φαρσοκωμωδία, που γεμίζει τα μάτια μας δάκρυα απ'τον κλαυσίγελο!!
    Άνθρωποι που "αγωνίσθηκαν" σε μιά ιδεολογική και πολιτική παράταξη, μεταπηδούν με μεγάλη ευκολία και ευλυγισία μέσης στην άλλη που προηγούμενα ήταν άσπονδος αντίπαλος, η απόλυτα  εχθρική, η μιαρή, χωρίς να κοκκινίσουν από απόλυτη ντροπή!! Μα θα μου πείτε "το κάνουν" για να σώσουν τον τόπο!! Ε τότε είναι δικαιολογημένοι και συγχωρημένοι χωρίς εξομολόγηση μετάνοια και επιτίμια.
    Εμείς οι παλαιότεροι, εκπαιδευόμασταν από τους γυμναστές μας να κάνουμε ΚΥΒΙΣΤΗΣΕΙΣ, για να απκτήσουμε γυμνασμένη και εύκαμπτη μέση. Κυβίστηση στην αρχαιότητα και στην κοινή μας πλέον γλώσσα σημαίνει την ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ!! Με πόση νοσταλγία αναπολώ εκείνες της προσπάθειες, που προσπαθούσαμε να πετύχουμε την τέλεια κυβίστηση. Εγώ δεν τα κατάφερνα σωματικά και ως εκ τούτου επεκτάθηκε και στο πνεύμα μου και δεν μπορώ τις κυβιστήσεις!!!
    Η παιδική εκείνη προσπάθεια και ενθύμηση είναι μπροστά μας, με ενεργούς εφαρμοστές της κυβίστησης, πολιτικές "οντότητες" που με άψογη κυβίστηση (
ενώ είναι πλαδαροί στο σώμα) πετυχαίνουν να μεταπηδήσουν στο εχθρικό στρατόπεδο που τώρα είναι κατάδικο τους. Προσπαθούν να μας πείσουν, ότι αυτό ήταν το σωστό, γιατί η νέα πολιτική τους φωλιά θα μας σκεπάσει στοργικά και θα μας σώσει. Η ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΨΟΓΑ.
   
Τα λεξικά μας λένε ότι , κυβίστηση είναι ένα ακροβατικό προς τέρψη των θεατών. Έτσι και μείς νιώθουμε ευφροσύνη και τέρψη για το γέλιο που μας προκαλούν. Δεν φτάνει όμως αυτό, προτρέπουν και τους παλιούς ψηφοφόρους τους να τους στην κυβίστηση, για να νιώσουν τα καλά της γυμναστικής. Αγνοούν ότι η... ηλικία και το αγύμναστο δεν μας επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες, γιατί προκαλούν διαρκές κλαυσόγελο και γιατί έχουμε προ οφθαλμών ότι, "όποιος πηδάει πολλά παλούκια......"
    Οι κυβιστές αυτοί εμφανίζονται σαν τους ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΥΣ του μεσαίωνα, τους υπαίθριους εκείνους γελωτοποιούς που εκτελώντας τις εντολές κάποιου προύχοντα είχαν καθήκον την διασκέδαση περιφερόμενοι από τραπέζι σε τραπέζι. Ήταν ταχυδακτυλουργοί, ακροβάτες, γελοίοι στην συμπεριφορά, όταν εκτελούσαν διάφορα κωμικά νούμερα. Από τον καιρό εκείνο είχε μειωτική σημασία, που παραπέμπει σε άνθρωπο χωρίς αρχές, σε κατεργάρη, σε αναξιοπρεπή. Συγχρόνως εμφανίζονται να ΑΓΥΡΤΑΖΟΥΝ και να συμπεριφέρονται ως ΑΓΥΡΤΕΣ.
Αγυρτάζω σημαίνει μαζεύω χρήματα, ζητώ ελεημοσύνη. ΑΓΥΡΤΗΣ σημαίνει αυτός που κινείται στην αγορά, σε συναθροίσεις, επαίτης, δόλιος, μηχανοράφος. Ντυμένος με πολύχρωμα κουρέλια, ζητιάνευαν, προέλεγαν το μέλλον. Κατάφερναν να καταφεύγουν σ'αυτούς όχι μόνο άτομα αλλά και πόλεις όταν ήταν σε δύσκολη θέση (Πλάτων-Πολιτεία)
    Δεν έχαιραν όμως και εκτίμησης. Ο Αντιφάνης τον αγύρτη τον προσδιορίζει ως εξαθλιωμένο γυρολόγο, ψευτομάγο, κομπογιαννίτη, τσαρλατάνο.
    Μήπως αντιλαμβανόμαστε ότι οι σύγχρονοι ΣΩΤΗΡΕΣ της πολιτικής έχουν πολλά στοιχεία και ιδιαιτερότητες των ΚΥΒΙΣΤΩΝ, ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΑΓΥΤΡΩΝ στην παρούσα πολιτική συγκυρία?? Πολλοί θα μου πείτε ναι και πολλοί όχι!!
    Άλλο είναι τα ανακυκλούμενα πολιτικά μπάζα, γιατί άν είσαι καλός "ρακοσυλλέκτης¨΄ ολο και κάτι θα βρείς για να το χρησιμοποιήσεις στην παρούσα οικονομική και πολιτική κρίση!!!!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου