Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

153 «ναι» πήρε η Συμφωνία των Πρεσπών - Ποιοι ψήφισαν


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
153 «ναι» πήρε η Συμφωνία των Πρεσπών - Ποιοι ψήφισαν
    Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους προστέθηκαν 8 βουλευτές από πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης , Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
    Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές από 6 κόμματα της αντιπολίτευσης: τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
    «Παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Ψαριανός.
Τσίπρας: Γεννήθηκε σήμερα η Βόρεια Μακεδονία -Είναι μία μέρα ιστορική
Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό του στο facebook δήλωση χαρακτηρίζοντας ιστορική την ημέρα που γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία. 
    Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Η Ελλάδα θωρακίζει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.
    Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια.
    Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία.
    Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς.
    Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή.
    «Στενάχωρη και δύσκολη μέρα. Η κυβέρνηση με μία ευκαιριακή  πλειοψηφία ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.   H κύρωση της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από Ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι.  Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος.  Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος.   Πριν από 4 χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελληνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση»,
τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του. 
Πανηγυρικό σχόλιο αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Ζόραν Ζάεφ.
    «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπα, μαζί με τους ανθρώπους μας φτάσαμε σε μια ιστορική νίκη. Ζήτω η συμφωνία των Πρεσπών! Για την αιώνια ειρήνη και πρόοδο των Βαλκανίων και της Ευρώπης!», έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Χαιρετίζει την κύρωση της Συμφωνίας ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
    Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω "tweeter" ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Κοινή δήλωση Γιούνκερ-Μογκερίνι-Χαν
    Tην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, από τη Βουλή των Ελλήνων, χαιρετίζουν με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
    «Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία , δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Σόου της Χρυσής Αυγής
    Για αρκετή ώρα η ψηφοφορία σταμάτησε γιατί ο Κώστας Μπαρμπαρούσης της Χρυσής Αυγής ψήφισε «Οχι στην προδοσία», όπως είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.
    Ο πρόεδρος της βουλής τον κάλεσε να επιστρέψει λέγοντας ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να καταγραφεί ψήφος «Οχι στην προδοσία». «Υπάρχει ναι, όχι, παρών, τίποτα άλλο» επέμεινε ο κ. Βούτσης.
Σήκωσε πανό ο Σαρίδης
    Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα που ήταν να ψηφίσει ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης σήκωσε πανό μέσα στην ολομέλεια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και φώναξε «Οχι».
Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία
    Ενας ένας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν Όχι στην Συμφωνία αποχωρούσαν από την αίθουσα της ολομέλειας, πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η αντιπολίτευση άφησε μόνο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τους «πρόθυμους» να πανηγυρίσουν.
Τουσκ: Αλέξη, Ζόραν μπράβο, δεν διστάσατε να θυσιάσετε τα συμφέροντά σας για το κοινό καλό
    Με tweets σε ελληνικά, σκοπιανά και αγγλικά συνεχάρη τη έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ντόναλντ Τουσκ.
«Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μοσκοβισί:  Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών
    «Καλώς ορίζω την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μόλις έγινε, για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, τη γύρω περιοχή και την Ευρώπη».
    Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Γιοχάνες Χαν: «Ιστορικό επίτευγμα η συμφωνία των Πρεσπών»
    Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή έστειλε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.
    «Η Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το ζήτημα του ονοματολογικού μεταξύ της Ελλάδας και της σύντομα Βόρειας Μακεδονίας είναι μια ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες, την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της. Συγχαίρω τους ηγέτες στις δύο πλευρές για το θάρρος και το όραμά τους», γράφει στην ανάρτησή του στο Τwitter o Αυστριακός επίτροπος.
Και συμπληρώνει:
«Αυτή η επιτυχία δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη σταθερή προοπτική ένταξης στην ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι η δύναμη έλξης που ασκεί η ΕΕ, που φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, σε μια περίοδο ανόδου αποσταθεροποιητικών δυνάμεων. Είμαι προσωπικά πολύ χαρούμενος που το μακρύ ταξίδι προς τις Πρέσπες άρχισε με τη συμφωνία του Πρζίνο του 2015, στην οποία μεσολάβησα και η οποία επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση. Έκτοτε η χώρα ξεκίνησε βαθιές μεταρρυθμίσεις και ρύθμισε τα θέματά της με τους γείτονες. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για ολόκληρη την περιοχή».
Τι προηγήθηκε: Υψηλοί τόνοι, δύο στρατόπεδα
    Πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές μοιράστηκαν επί τρεις ημέρες σε δύο στρατόπεδα, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της Συμφωνίας.
    Οπως ήταν φυσικό, ξεχώρισε η αντιπαράθεση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη και οι δύο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες για τα εθνικά συμφέροντα και την εξωτερική πολιτική.
    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάλεσε δε τους βουλευτές να σταθούν όρθιοι  και να πράξουν το εθνικό τους καθήκον χωρίς να τρομοκρατηθούν. 
    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «εθνική ήττα» καλώντας τους βουλευτές να πουν «όχι» στην εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου