Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ποιοι συνταξιουχοι γλύτωσαν το ψαλίδι


Ποιοι συνταξιουχοι γλύτωσαν το ψαλίδι
    Εντός του επόμενου 15ημέρου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από τον Γενάρη του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις θα καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 4472 που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.
    Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων. Για κάποιους, εφόσον γλιτώσουν και την περικοπή της εναπομείνασας προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις, το όφελος ενδέχεται να ξεπερνά και τα 300 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, περίπου 550.000 συνταξιούχοι, των οποίων οι προσωπικές διαφορές ήταν αρνητικές, ήτοι ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστημα από αυτήν που σήμερα λαμβάνουν, θα δουν κανονικά τις συντάξεις τους να αυξάνονται από την σύνταξη Ιανουαρίου. Στον αντίποδα, δεν προβλέπεται κατάργηση της διάταξης που προβλέπει το πάγωμα όλων των υπόλοιπων συντάξεων έως το 2022, ανεξάρτητα από την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
    Σύμφωνα με τους ειδικούς, 10 είναι οι κατηγορίες συνταξιούχων που ενώ με το ισχύον καθεστώς θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται (μεσοσταθμικά κατά 100 ευρώ), με την ακύρωση του μέτρου θα δουν τι συντάξεις τους να διασώζονται. Μεταξύ 35 και 155 ευρώ διασώζονται στους συνταξιούχους του δημοσίου, ενώ σε αυτούς που προέρχονται από το ΙΚΑ το “όφελος” κυμαίνεται από 24 έως και 450 ευρώ. “Κερδισμένοι” θεωρούνται και οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς γλιτώνουν το “μπόνους” των 220 ευρώ.
Ποιοι δεν θα υποστούν μειώσεις
    Αναλυτικά, οι 10 ομάδες των συνταξιούχων που βάσει των εκτιμήσεων δεν θα υποστούν περικοπές, είναι:
1. Συνταξιούχοι του δημοσίου πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκαν τουλάχιστον μετά από 25 έτη ασφάλισης.
2. Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.
3. Συνταξιούχοι του δημοσίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
4. Συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω.    Πρόκειται για συνταξιούχους που ο υπολογισμός της σύνταξής τους έγινε με συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω.
5. Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και πάνω και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και πάνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).
6. Συνταξιούχοι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.
7. Συνταξιούχοι δικηγόροι που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
8. Συνταξιούχοι γιατροί αλλά και γενικότερα ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΑΥ (νοσηλευτές, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί κλπ) που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.
9. Συνταξιούχοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργολήπτες κλπ (πρώην ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.
10. Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).
Ποιοι θα λάβουν αύξηση
    Στα 150 εκατ. ευρώ για το 2019 εκτιμάται η δαπάνη για την αύξηση των συντάξεων σε περίπου 550.000 συνταξιούχους, που ο επανυπολογισμός έδειξε αρνητική προσωπική διαφορά. Πρόκειται δηλαδή για τους συνταξιούχους που όταν η σύνταξή τους υπολογίστηκε σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, βγήκε υψηλότερη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα.
    Η διάταξη νόμου που θα ισχύσει είναι αυτή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι το 2019 θα δοθεί το 1/5 της διαφοράς. Στους τυχερούς που και πριν την ψήφιση του νόμου 4472 και βέβαια ακόμη και πριν από την πρόσφατη διαπραγμάτευση θα λάμβαναν αυξήσεις για το 2019, αφορούν συνταξιούχους ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές πέριξ των 1.000 ευρώ αλλά και συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα πρώην ευγενή Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών και καρπώνονται τώρα την υψηλή προσαύξηση επειδή κατέβαλλαν πολύ υψηλές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου