Χάνουμε τη μάχη της... τσιπούρας από την Τουρκία
Στα δίχτυα της
Τουρκίας έχουν μπλεχτεί οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες παρά την
αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών τους βλέπουν τη γειτονική χώρα να έχει
πάρει... κεφάλι στις αγορές που δραστηριοποιείται.
Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), "δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές", αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".
Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει το ένα ευρώ ανά κιλό γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών. Μάλιστα, το 2017 η Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ παραγωγής μεσογειακών ιχθύων και εισαγωγών στην Ε.Ε., ενώ την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της, ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 37,5% του συνολικού όγκου παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι. Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η Ελλάδα και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν μαζί το 64,4% της παραγωγής παγκοσμίως.
Στη χώρα μας, μετά από μια τετραετή περίοδο προσαρμογής, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2017 ανήλθε στους 112.000 τόνους, αξίας άνω των 546 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), "δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές", αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".
Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει το ένα ευρώ ανά κιλό γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών. Μάλιστα, το 2017 η Τουρκία κατέγραψε νέο ρεκόρ παραγωγής μεσογειακών ιχθύων και εισαγωγών στην Ε.Ε., ενώ την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιάσει σχεδόν την παραγωγή της, ξεπερνώντας τους 100.000 τόνους και αντιπροσωπεύοντας πλέον το 37,5% του συνολικού όγκου παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι. Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, η Ελλάδα και η Τουρκία αντιπροσωπεύουν μαζί το 64,4% της παραγωγής παγκοσμίως.
Στη χώρα μας, μετά από μια τετραετή περίοδο προσαρμογής, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2017 ανήλθε στους 112.000 τόνους, αξίας άνω των 546 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου