Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Αμαζόνιος: Σε ένα χρόνο εξαφανίστηκε δάσος 5 φορές όσο το Λονδίνο


Αμαζόνιος: Σε ένα χρόνο εξαφανίστηκε δάσος 5 φορές όσο το Λονδίνο
    Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
    Περίπου 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο καταστράφηκαν μεταξύ Αυγούστου 2017 και Ιουλίου 2018 – περιοχή περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Λονδίνου.
    Ο υπουργός περιβάλλοντος Edson Duarte δήλωσε ότι η παράνομη υλοτομία είναι η αιτία.   Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.
    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο πρόεδρος υποσχέθηκε να περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και να αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης σημειώθηκε στις πολιτείες Mato Grosso και Pará και σημείωσε αύξηση 13,7% σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.
    Το Mato Grosso είναι ο κορυφαίος παραγωγός σιτηρών στη Βραζιλία και οι επικριτές αναφέρουν ότι η επέκταση της γεωργίας καταπατά το τροπικό δάσος.
    Τα δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα παρακολούθησης της αποψίλωσης, γνωστό ως Prodes, ενημέρωσαν την ετήσια έρευνα.
    Αν και το ποσοστό σημείωσε σημαντική αύξηση από πέρυσι, όταν το ποσοστό αποψίλωσης μειώθηκε κατά 16% σε δωδεκάμηνη περίοδο, εξακολουθεί να σημειώνει πτώση κατά 72% από το 2004, καθώς τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας εφάρμοσε μέτρα για την προστασία των δασών.
    Η περιοχή του Αμαζονίου φιλοξενεί το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο με είδη φυτών και ζώων που ανακαλύπτονται ακόμη και σήμερα από επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου