Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


ΕΙΡΗΝΗ  ΣΤΗΝ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ  ΣΠΟΥΔΩΝ
    Ειρήνη, παρά τους αντίθετους οιωνούς, επικράτησε στην ιστορική Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία πήραν μέρος 240 εταίροι της. Η συνεδρίαση διήρκεσε έξη ολόκληρες ώρες από ώρα 11π.μ έως 4μ.μ. και εξελίχθηκε σε σφοδρές αντιπαραθέσεις με κύριο θέμα την Συμφωνία των Πρεσπών και τις βαρύτατες συκοφαντίες σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του τέως Προέδρου Ν. Ι. Μέρτζου τις οποίες είχαν περιλάβει 44 -αρχικά- μέλη σε προσφυγή τους στο Ειρηνοδικείο. Ωστόσο, 28 από τους 44 με γραπτή ατομική δήλωση ανέφεραν ότι είχαν υπογράψει απλώς πληρεξούσιο με μόνο αίτημα να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση αλλά άγνωστοι προσέθεσαν τις συκοφαντίες που οι ίδιοι αγνοούσαν και αποκηρύσσουν. Στην έντονη συζήτηση πήραν μέρος περισσότεροι από 15 ομιλητές.
    Την Συνέλευση άνοιξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βασίλης Πάππας αναφερόμενος στα πεπραγμένα του Δ.Σ., στις ενέργειες για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και στην αίτηση των 44. Ακολούθησε ο Ταμίας Αθανάσιος Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι το Δ.Σ. παρέλαβε έλλειμμα 500.000 ευρώ και το μηδένισε.
    Τρίτος ο καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, διευθυντής του Ηλεκτρονικού Ερευνητικού Κέντρου, ανέφερε στην Συνέλευση ότι υπό το προηγούμενο Δ.Σ. ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία δύο φορές την Εταιρεία το 2017, όπου τον υποδέχθηκε πανηγυρικά ο προηγούμενος Πρόεδρος καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης. Με αίτημά του συναντήθηκε με τον Ν. Ι. Μέρτζο, με τέσσερις καθηγητές ειδικούς στα Βαλκάνια και με τους υποτρόφους ερευνητές του Ηλεκτρονικού Ερευνητικού Κέντρου. Για τα Σκόπια ζήτησε και έλαβε πληροφορίες, εισηγήσεις και σύντομα ειδικές επιστημονικές μελέτες ώστε να διαχειρισθεί αποτελεσματικότερα τις υπό εξέλιξη τότε διαπραγματεύσεις του.
    Τέταρτος μίλησε επί ένα μόνον λεπτό ο Ν. Ι. Μέρτζος. Εξέφρασε την βαθειά λύπη του για τις πρωτοφανείς διενέξεις, κάλεσε σε ειρήνευση και τόνισε ότι η διαφορετική άποψη δεν είναι έγκλημα αλλά αντίθετα οδηγεί στην σύνθεση η οποία προάγει την επιστήμη στην Εταιρεία που είναι κατ’ εξοχήν επιστημονικό ίδρυμα.     Τέλος ρώτησε την Συνέλευση να απαντήσει αμέσως αν τον εμπιστεύεται ή όχι. Με σαρωτική πλειοψηφία και θερμά χειροκροτήματα οι εταίροι επιβεβαίωσαν κυρίαρχα ότι τον εμπιστεύονται και τον καλούν να συνεχίσει δια παντός να υπηρετεί αμισθί.
    Μετά τις τρείς επόμενες ώρες ομιλιών επήλθε η ειρήνευση. Οι τελευταίοι 18 από τους 44 δεσμεύθηκαν ότι αποσύρουν όλες τις ασύστατες κατηγορίες και το Δ.Σ. παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να τους εγκαλέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου