Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το πολιτικό θέατρο στην καθημερινότητά μας


Το πολιτικό θέατρο στην καθημερινότητά μας
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλη
    Η υποκριτική ως τέχνη, αναπτύχθηκε στην ελληνική αρχαιότητα, ως ιδιαίτερη, όπου οι ηθοποιοί υποκρινόταν στην θεατρική πραγματικότητα, πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με τους ίδιους.
    Χρησιμοποιούσαν την ΜΑΣΚΑ, που προκαλούσε το ΔΕΟΣ στους προγόνους μας και μέσα από την ανάπτυξη της μυθοπλασίας το ΕΛΕΟΣ. Τους ΚΟΘΟΡΝΟΥΣ ξύλινα παπούτσια με χοντρές σόλες που έδιναν ύψος ,χωρίς δεξιό και αριστερό, και έτσι φαντάζαν ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΣ. Τα ΨΙΜΥΘΙΑ ,διάφορες κρέμες προσώπου που άπλωναν στο πρόσωπο, για εντυπωσιασμό.
    Με τον τρόπο αυτό ο θεατρικός ήρωας, εμφανιζόταν ως κάτι το ξεχωριστό, πρωτότυπο, εκθαμβωτικό ή αποκρουστικό.!!
    Αναλογισμένος όλα αυτά, γνωστά για την θεατρική τους αποτελεσματικότητα, διαπίστωσα ότι η τέχνη αυτή από την αρχαιότητα, είναι υπαρκτή στην παρούσα πολιτική πραγματικότητα.!!
    Έτσι νέοι πολιτικοί η "ελπίδα" για το μέλλον (
μήπως βασικά το δικό τους??), την χρησιμοποιούν καθημερινά μέχρι.... καταχρήσεως, κατά περίπτωση και στιγμή, με την ανάλογη διάθεση και προβολή!!.
    Φορούν τα σύνεργα της τέχνης τους (
μήπως πρακτικής - επιστήμης???) ΜΑΣΚΑ, ΚΟΘΟΡΝΟΥΣ,, "πασπαλίζονται" με τα πολιτικά ψιμύθια, παραμόρφωσης της πραγματικότητας και.... ΝΑΤΟΙΙ  ΕΝΕΡΓΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!!!!
    Εμφανίζονται ως "θρησκευόμενοι", οι κατ' εξοχήν, εκ πεποιθήσεως και ιδεολογίας ΑΘΕΟΙ (
ως γεγονός δεν το θεωρώ επιλήψιμο γιατί ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει όταν δεν ενοχλεί).
    Μπαίνουν στον οίκο του Θεού με "απόλυτη ευλάβεια", παρακολουθούν με "ιερά" κατάνυξη, ιεροτελεστίες και θείες μυσταγωγίες ως "θεούσες" παλιάς κοπής και μετανοούσες Μαγδαληνές...  χωρίς βέβαια να πάρουν το ανάλογο επιτίμιο!!
    Παίρνουν το ΑΓΙΟ ΦΩΣ (
χωρίς φόβο μήπως τους "κάψει") από του παπά το χέρι!!
    Άλλοτε εμφανίζονται ως υπερπατριώτες που προωθούν δυναμικά το εθνικό συμφέρον, άλλοτε ως μεγάλοι οικονομικοί φωστήρες και σωτήρες της οικονομίας (
με συρρίκνωση στο ελάχιστο της οικονομικής μας ικμάδας. άλλοτε  "δημοκράτες" που πολεμούν τον φασισμό (που όμως δυστυχώς τον έχουν ενεργό-αθόρυβο μέσα τους), μη ανεχόμενοι κριτικής και κυρίως..... διαφωνίας!!
    "Εξομολογούνται¨ με την τηλεοπτική τους παρουσία, στον ευκολόπιστο και δύστυχο λαό και τον "κάνουν" ενεργό μέτοχο μίας "θείας" κωμωδίας και παρωδίας.
    Αυτή η προσωπική τους θρασύτητα (
και η κομματική τους "αυθεντία") τους κάνει να νιώθουν ότι μπορούν να βάλουν ΜΑΣΚΑ και στον Θεό( ο οποίος ως μεγάθυμος συγχωρά και εξαλείφει κάθε ανομία και βλασφημία).
    Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι έχουν την "εκπαίδευση" και την ικανότητα να μας "δουλεύουν" όχι μόνο εμάς τον "αμαθή" και ευκολόπιστο λαό, αλλά ακόμη και τον........ Θεό!!!!!. και τους επίγειους εκπροσώπους στην ....χώρα μας. Τις περισσότερες φορές ενεργούν σπασμωδικά πάνω σε υποτυπώδη σενάρια και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε όλα τα θέματα και κυρίως πάνω στα ΕΘΝΙΚΑ  μας θέματα χωρίς να ΤΟΛΜΩ  να πώ ότι υπακούουν σε εξωχώριες εντολές.
    Αρλεκίνοι της πολιτικής, της εξουσίας, μικροί διάβολοι (
ακριβής μετάφραση), αποδεικνύονται καθημερινά φτωχοδιάβολοι των ιδεών, "στολισμένοι" με πολύχρωμες μπαλωμένες πολιτικές φορεσιές παρωχημένων , ξεφτισμένων (και γιατί όχι ξευτελισμένων???), ιδεολογιών, που, όπου εφαρμόσθηκαν δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα έλυναν (και δεν έλυσαν).
Φορούν τα προσωπεία του ήρωα τους Αρλεκίνου και επιδίδονται στην απόδοση του κομματικού τους ρόλου.
    Βλέποντας τα "νέα" προσωπεία ξεχνούμε τα πραγματικά τους πρόσωπα και το προσωπικό τους ειδικό βάρος!!
    Δεν πρέπει όμως να διαφεύγει και στους ίδιους ότι όσοι φορούν προσωπεία, πλουμιστές μάσκες, πολυφορεμένες αυτοκαταστρέφονται τα ... υλικά τους και αποκαλύπτεται η αντικειμενική και προσωπική τους αλήθεια, χωρίς καμουφλάζ και με ...... ΟΛΑ ΤΑ ΨΕΓΑΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου