Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η αγανάκτηση μετατράπηκε σε θλίψη και το απόγευμα κύλησε ειρηνικά



Η αγανάκτηση μετατράπηκε σε θλίψη και το απόγευμα κύλησε ειρηνικά
http://parallaximag.gr
     Η αγανάκτηση μετατράπηκε σε θλίψη όπως παραδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των κινητοποιήσεων.   Απροσπέλαστο αναμενόμενα το κέντρο της πόλη με κλειστές την Εγνατία, τη Βενιζέλου, την Μητροπόλεως, την Αγγελάκη, την Λεωφόρο Στρατού και τη Λεωφόρο Νίκης. Οι Θεσσαλονικείς γνώστες πια της κατάστασης δεν επιχειρούν την κατάβαση προς το κέντρο. 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται περιμετρικά της Πλατείας ΧΑΝΘ για να ενισχύσουν τον κλοιό προστασίας του Βελλίδειου.
    Στο Άγαλμα του Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ) εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Δυναμική ήταν η παρουσία των εργαζομένων των λιπασμάτων Καβάλας που όπως και πέρυσι κρατούσαν πυρσούς και καπνογόνα.
    Μετά τις καθιερωμένες ομιλίες ξεκίνησε η πορεία, με καθυστέρηση αφού ο κόσμος άργησε να συγκεντρωθεί, που κινήθηκε στο κέντρο της πόλης (μέσω των οδών Εγνατίας, Βενιζέλου, Λ.Νίκης) για να καταλήξει στην πλατεία ΧΑΝΘ, κοντά στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου πραγματοποιεί την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έφτασε τελικά στο Βελλίδειο γύρω στις 8:20.
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως πραγματοποιήσαν και τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας. Μέλη της ΛΑΕ, της ΟΚΔΕ καθώς και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και αντιφασιστικών οργανώσεων έδωσαν  εκεί το ραντεβού τους για να ακολουθήσουν την πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς τη νότια πύλη της έκθεσης της ΔΕΘ.
    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους και μετά τις ομιλίες η πορεία ξεκίνησε επί της Λεωφόρου Νίκης για να καταλήξει κι εκείνη στην Πλατεία ΧΑΝΘ. Στη διάρκεια της πορείας μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ένα θεατρικό δρώμενο που εξελίσσεται πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού με συνδαιτημόνες γύρω από ένα τραπέζι τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πλουτοκρατία να ρίχνουν ψίχουλα από το πλουσιοπάροχο τραπέζι τους στο λαό. Η πορεία του ΠΑΜΕ αφού έφθασε στη νότια πύλη της ΔΕΘ συνέχισε στην Αγγελάκη προς την Εγνατία  για να διαλυθούν στη Βενιζέλου.  Σιδηρόφρακτα τα Πανεπιστήμια με μια σειρά καγκελα που για πρώτη φορά απαγορεύουν την είσοδο των διαδηλωτών στον χώρο του Πανεπιστημίου, ώστε να μην αποτελέσει τόπο καταφυγής των διαδηλωτών του αντεξουσιαστικού χώρου.
    Μία τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καμάρας, στις 18:00, από μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι περίπου 1200 συμμετέχοντες στην πορεία ξεκίνησαν λίγο μετά τις 7 προς δυτικά επί της οδού Εγνατία. Κατέβηκαν από την Αγίας Σοφίας και συνέχισαν μέσω Τσιμισκή μέχρι την Πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή σε όλο το μήκος της πορείας.
    Οι πρώτοι διαδηλωτές που έφθασαν στην πλατεία ΧΑΝΘ ήταν η Επιτροπή Αγώνα από την Ιερισσό που διαχώρισαν την πορεία τους από τα μέλη των Επιτροπών κατά της Εξόρυξης Χρυσού στη Χαλκιδική που προτίμησαν να ακολουθήσουν την πορεία των αντεξουσιαστών.
    Ένταση επικράτησε στην πορεία της ΔΕΘ, γύρω στις 8:30, όταν ομάδα νεαρών από την πορεία της Καμάρας προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο της Έκθεσης από την πύλη των εκδοτηρίων. Ομάδα των ΜΑΤ απώθησε τους διαδηλωτές κάνοντας ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα αυτοί να οπισθοχωρήσουν.
    Για πρώτη φορά στην ιστορία κάγκελα είχαν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, από τον ΕΥΑΘ μέχρι την Αγγελάκη με αποτέλεσμα η πορεία να οδηγηθεί υποχρεωτικά προς την Καμάρα και να μην υπάρξει διαφυγή προς το άσυλο και πετροπόλεμος ως συνήθως στο πάνω τμήμα της ΔΕΘ.
    Ήταν ένα από τα πιο ήσυχα απογεύματα εγκαινίων των τελευταίων δεκαετιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου