Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς τέσσερα χρόνια στη φυλακή μετέτρεψαν έναν 29χρονο σε εκατομμυριούχο



Πώς τέσσερα χρόνια στη φυλακή μετέτρεψαν έναν 29χρονο σε εκατομμυριούχο
    Ο Frederick Hutson βλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες στα πάντα. Κάτι που δεν λειτούργησε πάντα θετικά γι' αυτόν. Η “ευκαιρία” για διακίνηση ναρκωτικών, που φρόντισε να αρπάξει, τον έστειλε για τέσσερα χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
    Ο Hutson ξεκίνησε την ποινή των 51 μηνών το
2007 σε ηλικία 24 ετών. “Όταν ήμουν στη φυλακή, συνειδητοποίησα πόσο αναποτελεσματικό είναι το σωφρονιστικό σύστημα και πόσες ευκαιρίες υπάρχουν”, λέει ο ίδιος στο Forbes.
    Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των 2,3 εκατομμυρίων εγκλείστων στις αμερικανικές φυλακές είναι η δυσκολία της επικοινωνίας με τα προσφιλή τους πρόσωπα. Δεν υπάρχει ίντερνετ κι έτσι κάθε επαφή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω τηλεφώνου ή αλληλογραφίας. Τα τηλέφωνα είναι ακριβά και ειδικά όταν πρόκειται για κλήσεις μεγάλων αποστάσεων.
    Η ψηφιακή εποχή καθιστά όλο και δυσκολότερη την επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, καθώς οι περισσότεροι βαριούνται να γράψουν ή να τηλεφωνήσουν και προτιμούν να στείλουν ένα SMS ή ένα email.
   
Ηταν κάτι πολύ οδυνηρό. Ημουν πολύ κοντά στην οικογένειά μου και ήξερα πόσο με νοιάζονταν, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν ήταν πάντα εύκολο να μου γράψουν ή να στείλουν φωτογραφίες”, λέει ο Hutson..
    Tι πιο αποτελεσματικό από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, που τυπώνει emails και φωτογραφίες από το κομπιούτερ, το Facebook ή το Instagram και τα ταχυδρομεί για λογαριασμό των αποστολέων στα σωφρονιστικά ιδρύματα;
    Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα του
Pigeonly.
    Πρόκειται για μία πλατφόρμα, που συγκεντρώνει τα μυριάδες κρατικά δεδομένα, καθιστώντας δυνατή τον εντοπισμό του φυλακισμένου μέσα στο σύστημα. Για παράδειγμα ο Hutson είχε μεταφερθεί 8 φορές κατά τη διάρκεια της κράτησής του. “
Ο κόσμος χάνεται στο σύστημα συνεχώς. Οι δικηγόροι επικοινωνούν μαζί μας για να βρουν τους πελάτες τους”, εξηγεί ο ίδιος.
    Εκτός από από το
Pigeonly, ο Hutson δημιούρησε και το Fotopigeon, το οποίο στέλνει ψηφιακές εκτυπώσεις σε τροφίμους και το Telepigeon, το οποίο μειώνει το κόστος κλήσεων μέσω της VoIP.
    Η
Pigeonly είχε έσοδα ύψους 1 εκατομμυρίων τον πρώτο χρόνο, έχοντας ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 2 εκατ. δολ. από επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ. Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι που εργάζονται για την επιχείρηση, η οποία έχει την έδρα της στο Λας Βέγκας, αυξήθηκαν από 2 σε 12.
    Μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Alfonzo Brooks, ξεκίνησαν το χειμώνα του
2013, επικοινωνώντας απευθείας με 2.000 κρατούμενους στους οποίους προσπάθησαν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους.
   
“ Επιλέξαμε 500 άτομα και τους στείλαμε ευχετήριες κάρτες, παρουσιάζοντας το προϊόν μας. Τρεις με τέσσερις ημέρες μετά χρήστες άρχισαν να εμφανίζονται στην ιστοσελίδα μας, δημιουργώντας λογαριασμούς και στέλνοντας φωτογραφίες”, λέει ο ίδιος.
    Παραδέχεται, πάντως, ότι ήταν αρκετά δύσκολο να βρει το πρώτο εκατομμύριο για να ξεκινήσει την επιχείρησή του. “
Μπορεί να μίλησα και με 60 επενδυτές. Μόλις έξι από αυτούς ήταν θετικοί”.
    Ο Hutson πιστεύει ότι η φυλακή είναι μια φυσική “δεξαμενή” επιχειρηματιών. “
Εάν αφαιρέσουμε αυτό το 7%, που διέπραξε ένα βίαιο έγκλημα και πρέπει να βρίσκεται έγκλειστο, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βρίσκονται εκεί πούλησαν ναρκωτικά ή ενεπλάκησαν σε κάποια απάτη ή κάποιο οικονομικό έγκλημα”, λέει. “Μπορεί να ακολούθησε ένα λάθος επιχειρηματικό μοντέλο, να παρήγαγες ένα λάθος προϊόν, ο στόχος να ήταν λάθος. Ωστόσο, εάν μπορείς να εφαρμόσεις τις ίδιες αρχές σε κάτι θετικό, τότε μπορεί να έχεις μία βιώσιμη επιχείρηση”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου