Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Νέες δωρεές 200 εκατ. ευρώ στην Υγεία από το Ιδρυμα Νιάρχου



Νέες δωρεές 200 εκατ. ευρώ στην Υγεία από το Ιδρυμα Νιάρχου
    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το ΙΣΝ ανακοινώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα, αρχικού προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια.
    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, το Υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και το ΙΣΝ προτίθεται να αναλάβει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα παρακάτω έργα.
    Οι νέες δωρεές περιλαμβάνουν κατ' αρχάς τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, οι κυρίως δράσεις που αναφέρονται παρακάτω αναμένεται να πλαισιωθούν από επιπλέον έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης, πάντοτε στον τομέα της Υγείας, κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο.
Τα κυρίως έργα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
    • Ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.
    • Ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες, θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
    • Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.
    • Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει κατ' αρχάς στην αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων. Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που ήδη υλοποιείται, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων.
    Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε:
    «Με πρόσφατη την ολοκλήρωση και παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική κοινωνία, που το έχει ήδη αγκαλιάσει, και ενώ δεν διακόψαμε ούτε στιγμή τις υπόλοιπες δωρεές μας στην Ελλάδα και διεθνώς όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα δωρεών, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας μας και θεμελιώδη αξία.
    Όπως έχει ήδη δείξει η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, έτσι και τώρα, με τη νέα πρωτοβουλία δωρεάς για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και την κοινότητα μία διαφανής και χωρίς ιδιοτέλεια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή αφορά έναν ευρύτερα κοινωφελή σκοπό. Η ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή είναι έργο εθνικής σημασίας από μόνο του. Η δημιουργία Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη έχει αυταπόδεικτη σπουδαιότητα. Υγεία και εκπαίδευση, με τη δημιουργία της Έδρας Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής στον Ευαγγελισμό, αποτελούν θεμέλιο για κάθε προηγμένη κοινωνία.
    Η ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με νέα και αναβαθμισμένα ελικόπτερα θα καλύπτει πλέον άμεσα και γρήγορα όλη την επικράτεια. Πιστεύουμε πως, με την ολοκλήρωση των παραπάνω δωρεών, καθώς και με άλλα έργα υποδομών και εκπαίδευσης στον τομέα της Υγείας που θα συμπληρώσουν εν καιρώ την πρωτοβουλία που ξεκινάει σήμερα, αλλά και με τις ήδη εκατοντάδες δωρεές που το ΙΣΝ έχει κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες και επισκέπτες θα αισθάνονται ακόμη περισσότερο μέρος μίας πραγματικής Κοινωνίας Πρόνοιας».
    Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, το ΙΣΝ έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους €125 εκατομμυρίων για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση και παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική κοινωνία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά και των οργανισμών που μετεγκαθίστανται σε αυτό (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), με μία δωρεά συνολικού ύψους σχεδόν €680 εκατομμυρίων, η οποία αναπτύχθηκε στον πυρήνα του τομέα του Πολιτισμού, η νέα πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την αναβάθμιση της Υγείας στην Ελλάδα, που αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα.
    Στην Ελλάδα, άλλες ιδιαίτερα σημαντικές δωρεές του ΙΣΝ αποτελούν και οι δύο Πρωτοβουλίες Ενάντια στην Κρίση (ύψους €200 εκατομμυρίων συνολικά) καθώς και η Πρωτοβουλία για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων (ύψους €100 εκατομμυρίων), οι οποίες έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί, συμβάλλοντας καθοριστικά στο κρίσιμο έργο αξιόλογων οργανισμών.
    Παράλληλα, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει με δωρεές του έργα και προγράμματα σε όλη την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δίδοντας έμφαση εξίσου στις πρωτοβουλίες μικρών ομάδων ανθρώπων, με τοπικό αντίκτυπο, όσο και σε μεγαλύτερες προσπάθειες καταξιωμένων εθνικά και διεθνώς οργανισμών που επιδιώκουν να επιφέρουν διαχρονικές, θετικές αλλαγές στην κοινωνία συνολικά.
    Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και υλοποίησης και αυτών, των νέων δωρεών, το ΙΣΝ θα βρίσκεται, όπως συνηθίζει να κάνει με όλες τις δράσεις του, σε συνεχή διάλογο και ανοιχτή επικοινωνία με το ευρύ κοινό, μέσω του ιστότοπού του, www.SNF.org, και της σελίδας του στο Facebook και στο Twitter, καταλήγει η ανακοίνωση.
Κοινή δήλωση Πολάκη - Ξάνθου
    «Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει εδώ και 2 χρόνια μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αντιστρέψει την πορεία αποδιοργάνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο είχε πολλαπλά «τραύματα» λόγω της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης των δημόσιων δομών» δηλώνουν υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
    «Η «επούλωση» των πληγών προχωρά, η σταθεροποίηση και σταδιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των μονάδων της ΠΦΥ είναι ήδη ορατή, η ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων σταμάτησε την επί 5ετία τάση συνεχών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους από τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό είναι πλέον αδιαμφισβήτητη .
    Σήμερα είναι η ώρα να οργανώσουμε το επόμενο βήμα που είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του συστήματος υγείας. Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων, των ιατρικών μηχανημάτων και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού των νοσοκομείων έχουν υπερβεί « το προσδόκιμο ζωής» τους και χρειάζεται αντικατάσταση και αναβάθμιση.
    Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (κρατικός προϋπολογισμός, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) έχουμε ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή ανανέωση και λειτουργική αναβάθμιση του εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα. Από το 2016 έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ή προμήθειες ΝΕΟΥ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, το κόστος των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ περίπου. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται έργα κόστους 120 εκατ. ευρώ, μεταφερόμενα από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα υλοποιηθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο.
    Σημαντικότατος αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή αποδεικνύεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ήδη έχει συμβάλει σημαντικά με τις συμφωνίες για την αγορά 10 γραμμικών επιταχυντών, αλλά και την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 143 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα. Είναι αλήθεια πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική, αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την στήριξη και ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
    Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ιδρύματος για δωρεές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ και της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, στο επόμενο διάστημα θα ανεγερθεί και θα εξοπλιστεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, θα ανακαινιστεί πλήρως το κτήριο Αδελφών Νοσοκόμων του Γ.Ν. Ευαγγελισμός προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, ενώ τέλος θα καλυφθούν πανελλαδικά οι αεροδιακομιδές με την αγορά 2 καινούριων ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ και την επισκευή των ήδη υπαρχόντων, τα οποία έχουν καθηλωθεί σταδιακά από το 2008 έως το 2015.
    Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη , στην κοινωνία και στη χώρα, και να επισημάνουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, υπό όρους πλήρους διαφάνειας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση της Πολιτείας στην ανάγκη καθολικής, ισότιμης, υψηλής ποιότητας, δωρεάν και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου