Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1094

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1094
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΟΚΤΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1. Η τρόικα ανέλαβε τον έλεγχο του τραπεζικού σύστηματος της χώρας
2.Κατάσχεση καταθέσεων φέρνει το ναυάγιο συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank;
3.Γάλλοι θέλουν τη Eurobank
4.Ο πολίτης Γιώργος Π.
5.Η αρπαγή της Ευρώπης
6.ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
7.Είμαστε πάλι μόνοι σε μια Ευρώπη των Γερμανών
8.Άβδηρα: Έκλεβαν επί χρόνια νερό με παράνομες συνδέσεις!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Η τρόικα ανέλαβε τον έλεγχο του τραπεζικού σύστηματος της χώρας
ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ, ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ????

defencenet.gr
    Σε εθνικό ζήτημα διατήρησης στοιχειώδεις ελέγχου της χώρας εξελίσσεται πλέον η υπόθεση της απαγορευμένης συγχώνευσης των τραπεζών Εθνική και Eurobank.
    Το γεγονός ότι η τρόικα κατάφερε και επέβαλε την άποψή της και άλωσε τις δύο τράπεζες σημαίνει ότι έχουμε κρατικοποίησή τους με προσφυγή στο Ταμείο Σταθερότητας, αλλά και αναχαίτιση της τελευταίας προσπάθειας κάποιων ελάχιστων πατριωτικών κυβερνητικών κέντρων να δημιουργήσουν μια μεγάλη τράπεζα που δεν θα μπορούσε να αγοράστει εύκολα από τους ξένους και να υπάρχει ένα τελευταίο εθνικό οχυρό μη ελεγχόμενο από τους ξένους που ίσως καποτε σήκωνε το βάρος της εθνικής ανάτασης.  Ποιές ? Οι τράπεζες ? Γιά αλλάξτε πλευρό, καλύτερα...
    Τώρα, τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank θα αγοραστούν αντί πινακίου φακής από ξένους οίκους, οι οποιοι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα ρευστού και θα στερεύουν την ελληνική οικονομία και από τα τελευταία αποθέματα δανειοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, ελέγχοντας 100% την ελληνική τραπεζική αγορά, αφού και οι άλλοι δύο όμλοι Πειραιώς και Alpha Bank επιβιώνουν καθαρά λόγω μηχανισμού ELA.
    Με λίγα λόγια η Ελλάδα παύει να υπάρχει ως κράτος στον τραπεζικό τομέα και αυτό έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια να το αποφύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν τα κατάφερε. Η τρόικα απαγόρευσε την συγχώνευση και εδώ αναδεικνύεται ανάγλυφα η έλλειψη εθνικής κυριαρχίας.
    Και αυτό είναι το πρώτο, πριν απ'όλα τ'αλλα, που πρέπει να ανακτηθεί πριν το έθνος συζητήσει με τον εαυτό του, ποιο και που βρίσκεται το μέλλον του.
    Για το πως ανακτάται η εθνική κυριαρχία, την απάντηση την δίνει η Ιστορία για τα έθνη που είναι διατεθειμένα νε επιβιώσουν. Τα λοιπά έθνη απλά περνάνε ως τίτλοι στα διάφορα κεφάλαια της Ιστορίας. . Από σήμερα το βραδυ η χωρα μπαίνει σε διαδικασία κατάργησης, επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση κάθεται ακόμα εκεί που είναι και δεν κηρύσσει εκλογές άμεσα....
    H άλωση της καρδιάς της ελληνικής οικονομίας και η Μέχρι την Τετάρτη θα κριθούν οι εξελίξεις.
    Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται τι θα γίνει από αύριο στις δύο τράπεζες που είναι πρακτικά χρεοκοπημένες και κρατικοποιημένες. Από την συμπεριφορά των καταθετών θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Αν η κατάσταση ξεφύγει στα γκισέ των καταστημάτων, ο Θεός να βάλει το χέρι του...
    Πλέον η τρόικα έχει τον πλήρη έλεγχό τους, βάσει των Μνημονίων που έχουν υπογραφεί και αυτή θα αποφασίσει για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το οποίο το έχει ήδη παρουσιάσει το defencenet.gr, η Εθνική θα συγχωνευθεί με τις τράπεζες Proton Bank και Αττικής, ενώ η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή αντί ισχυρού βιώσουμου σχήματος η Εθνική και η Eurobank θα απορροφήσουν τα ρετάλια της τραπεζικής αγοράς.
    Η αφορμή για να περάσουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ ήταν το γεγονός ότι περιέργως δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτείτο για την συγχώνευσή τους.
    Ως γνωστόν, εαν η αύξηση κεφαλαίου δεν καλυφθεί με 10% από ιδιωτικά κεφάλαια περνάμε αυτομάτως στο ΤΧΣ. Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha έχουν ήδη εξασφαλίσει το 10%.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% και επομένως περνάνε στο ΤΧΣ.
    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων, αλλά ειδικά για τις καταθέσεις ποιος τον πιστεύει πλέον όταν η ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικα λάνε ότι πλεόν δεν θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, αλλά οι καταθέτες την διάσωσή τους".Το άλλο, με τον Τοτό, το ξέρετε ????
    Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το μέλλον του deal, καθώς το ΤΧΣ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του κριτήρια ως νέος βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών είπε:
«Σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση και για αυτή υπάρχουν επαρκείς πόροι και αυτό είναι το βασικό». Απίστευτη θέση: Η ανακεφαλαιοποίηση είναι σημαντική, ότι το γεγονός ότι δεν ελέγχει τίποτα σε αυτή την χώρα, ούτε καν το γραφείο του!
    Τέλος ερωτηθείς αν μπορεί το ΤΧΣ να πωλήσει στο μέλλον κάθε τράπεζα χωριστά απάντησε ότι το ΤΧΣ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.
    Η απόφαση για Εθνική και Eurobank ελήφθη μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
    Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα αντιλαμβανόμενη ότι το μέγεθος του ενιαίου σχήματος που θα δημιουργούσε η συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, καθώς στα 170 δισ. ευρώ, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ήταν ίσο σχεδόν με το ΑΕΠ της χώρας και θα δυσκόλευαν εξαιρετικά τον ολικό έλεγχο του τραπεζοπιστωτικού συστήματος.
    Η κατάσταση στην χώρα βαίνει όλο και πιο κρίσιμη καθημερινά. Η επίπλαστη ηρεμία που επικράτησε από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα τελειώνει. Η χώρα έχει καταληφθεί από ξένες δυνάμεις και πρέπει ο κάθε ένας από τους Έλληνες κατέχοντες την εξουσία να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταθέσει σχέδιο εξόδου από εδώ που βρισκόμαστε...
2.Κατάσχεση καταθέσεων φέρνει το ναυάγιο συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Eurobank;
ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ! ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑ...ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ!
defencenet.gr
    Η αντίδραση της τρόικα στην συγχώνευση Εθνικής-Eurobank φέρνει στην επιφάνεια ένα τρομακτικό σενάριο: Τη κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων στην Eurobank μετά την αναπόφευκτη κρατικοποίησή της!
    Αυτή την στιγμή το πιθανοτερο σενάριο είναι να κρατικοποιηθεί η Eurobank και να  πάει σε κρατικοποίηση με τους καταθέτες να πληρώνουν το κόστος της νέας προσπάθειας.
    Εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή η "ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης" που αποφασίστηκε για την Εθνική και την Eurobank μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
    Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την προώθηση δύο σχημάτων, βάσει των οποίων θα γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των περί ων ο λόγος τραπεζών: στο πρώτο σχήμα η Εθνική θα απορροφήσει την Proton Bank και την Τράπεζα Αττικής και Eurobank γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα προχωρήσει στην εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ελέγχεται ήδη από το ΤΧΣ και την τρόικα.
    Έτσι φαίνεται ότι τα χειρότερα έρχονται για Εθνική-Eurobank και το deal που είχε ολοκληρωθεί κατά 80% για την ώρα ναυαγεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ. Στην συνέχεια η Eurobank θα ενωθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ετσι δημιουργείται ο τέταρτος τραπεζικός πυλώνας. Αλλά χρειάζονται 16,5 δισ. για να γίνουν όλα αυτά.
    Πρόκειται ακριβώς για ότι έχει γίνει στην Κύπρο, απλά δεν έχουν πει ακόμα την λέξη "κούρεμα"...
    Ήδη η φημολογία που κυριαρχεί σε όλους τους οικονομικούς κύκλους είναι ότι πάμε για το πρώτο "κλάδεμα" καταθέσεων στην Ελλάδα αφού αλλιώς δεν διασώζεται το τραπεζικό σύστημα.
    Για το θέμα η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει:«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
    Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος». "Μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ", αλλά αυτό δεν το λέει...
    Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και ανακοίνωση από τη Eurobank.
    Πηγές της τρόικας ανέφεραν μετά την απογευματινή συνάντηση ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και τις επόμενες ημέρες.

3.Γάλλοι θέλουν τη Eurobank
Η τρόικα κομίζει την πρόταση στην Ελλάδα. Σπεύδουν να το μπλοκάρουν από το ΥΠΟΙΚ
http://www.inews.gr/
    Ραγδαίες αλλά παρασκηνιακές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς και απορρόφησης της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα. Η σκιώδης ξιφομαχία με την τρόικα για τις ενστάσεις που σκοπεύει να εγείρει επί του θέματος φαίνεται ότι αποτελεί προπέτασμα καπνού για πολύ μεγαλύτερες εξελίξεις. Όπως αποκαλύπτουν πηγές του Sofokleousin.gr δυο μεγάλες ξένες τράπεζες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank, αυτόνομα όμως. Στην περίπτωση της Εθνικής πρόκειται για τη Deutsche Bank, ενώ για τη Eurobank υπάρχει ενδιαφέρον από γαλλικό τραπεζικό όμιλο.
    Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για τις δυο τράπεζες ως αυτόνομα σχήματα. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επενδυτής που βολιδοσκοπεί τη Eurobank επιθυμεί να αποκτήσει συμμετοχή μέσω της αύξησης κεφαλαίου και να γίνει συνιδιοκτήτης της τράπεζας με την Εθνική.
    Παράλληλα η Deutsche Bank που ετοιμάζεται από καιρό για την Εθνική Τράπεζα θα προτιμήσει μια μικρότερη αμκ (απ’ ό,τι αν οι τράπεζες είχαν συγχωνευθεί), ώστε να διαθέσει λιγότερα κεφάλαια και να συνδιοικήσει με το κράτος, καθώς έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες.
    Υπ’ αυτό το πρίσμα η τρόικα δεν ζητά ανάκληση της εξαγοράς, αλλά πάγωμα της διαδικασίας συγχώνευσης, ώστε να παραμείνει η Eurobank ως θυγατρική της Εθνικής με λειτουργική αυτονομία.
    Αν υιοθετηθεί η πρόταση που κομίζει η τρόικα, θα χρειασθεί μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις αυξήσεις κεφαλαίου μέσω του ΤΧΣ, που συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και άρα ταχύτερη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
    Παράλληλα επιτυγχάνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων με τη μορφή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και υλοποιείται η δέσμευση των εταίρων για έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια αναδόμησης της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με την τρόικα, η συμμετοχή γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε δυο συστημικές τράπεζες αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εγγύηση για τις καταθέσεις και δέλεαρ για την επιστροφή κεφαλαίων που εκπατρίσθηκαν.
    Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας μέρος του τραπεζικού κατεστημένου επιθυμεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζών. Στην πολιτική αυτή εντάσσεται και η προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος για επίσπευση των διαδικασιών αύξησης κεφαλαίου και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
    Όπως επισημαίνουν πηγές από τις Βρυξέλλες, το θέμα θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Όλι Ρεν, την Πέμπτη.
    Με άλλα λόγια, τα ευρωλάγνα τοκογλυφικά κοράκια θα μας τρελάνουν ( και κλέψουν, βεβαίως, βεβαίως..) εντελώς!
    Παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις επισημαίνουν ότι εκτός από το καταγεγραμμένο γαλλικό ενδιαφέρον για τη Eurobank, υπάρχει και άλλη μια πρόταση από consortium τραπεζών και funds, που ζητούν από την Εθνική να αγοράσουν «πακέτο» τη Eurobank και την Finansbank, έναντι €4,5 δισ. Η πρόταση έχει αξιολογηθεί αρνητικά από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν διασφαλίζει διατήρηση των θέσεων εργασίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Ο πολίτης Γιώργος Π.

Του Γεώργιου Π. Μαλούχου από Το Βήμα
defencenet.gr
    Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος. Σήμερα κάνει διεθνή επαγγελματική καριέρα σε ένα παράξενο ρόλο μεταξύ ομιλητή και άνκορμαν, μιλώντας ανά τον κόσμο για την κρίση στην Ελλάδα που επί των ημερών του πέρασε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.
    Κι έτσι, τώρα, ως «απλός βουλευτής» πια, δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ στα έδρανα του κοινοβουλίου: ούτε κι όταν αυτό τον καλεί να καταθέσει σε μία μείζονος σημασίας επιτροπή του, για ένα πολύ μεγάλο θέμα που συνέβη επί των ημερών του, δεν ξέρει αν μπορεί να βρει το χρόνο να έρθει στην Αθήνα – εξαρτάται από τις «υποχρεώσεις του στην Αμερική», λέει. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι, αν δεν έρθει, θα στείλει υπόμνημα…
    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε ο μόνος πρωθυπουργός της Ελλάδος με παππού και πατέρα πρωθυπουργό.
    Υπήρξε για πολλά έτη υπουργός του πατρός του αλλά υπήρξε και δεύτερος διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος που εκείνος είχε ιδρύσει.
    Θέλησε να ταυτιστεί με μία σειρά «καινοτομίες», όπως το opengov, ή, τα «ευέλικτα» εκλογικά σώματα με τους «φίλους» και τα «μέλη».    
    Φιλοδόξησε να αλλάξει τα εμβλήματα και το όνομα της παράταξης που κληρονόμησε.
    Χόρεψε παρόλα αυτά ζειμπέκικο, αλλά, με τον Τούρκο ομόλογό του, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Και η «ομάδα» αμοιβόμενων από το κράτος συμβούλων του ξεπερνούσε τους εκατό – πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν την καριέρα τους και σήμερα δίπλα σε άλλους…
    Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε εξ ονόματος της παράταξής του και του λαού του την εξουσία με δέκα μονάδες διαφορά, λέγοντας «λεφτά υπάρχουνε». Είναι όμως ερώτημα υπέρ ποίων την άσκησε όσο έμεινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
    Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ξέρει αν προλαβαίνει να «πεταχτεί» στην Αθήνα να καταθέσει στο κοινοβούλιο. Θα δει. Μπορεί και να προλάβει, ανάμεσα σε κάποιο από τα πλανητικά ταξίδια του στα οποία «διδάσκει» την εμπειρία του πώς καταστρέφεται μία χώρα.
    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπήρξε πολλά. Ένα όμως ίσως δεν υπήρξε, όπως αποδεικνύει όχι τόσο η πρωθυπουργική θητεία του, όσο η μετέπειτα στάση του, ιδίως με αυτή του την απάντηση στη Βουλή.    
    Τελικά, δεν υπήρξε αυτό που περισσότερο από όλα διαφήμισε: πολίτης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Η αρπαγή της Ευρώπης
ellinikoarxeio.com
defencenet.gr
    Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ευρώπη είναι γνωστή κυρίως η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα). Ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά: τον βασιλιά Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. «Ευρ-ώπη» σημαίνει αυτή που έχει πλατύ, στρογγυλό πρόσωπο.
Η Αρπαγή της Ευρώπης
    Σύμφωνα με τον μύθο, η Ευρώπη ήταν αδελφή του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας και κόρη του Αγήνορα και της Τηλεφάσσας, ηγεμόνων της Φοινίκης. Όταν μεγάλωσε, μια μέρα πήγε στα λιβάδια της παραλία, για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία.   Εκείνον αμέσως τον χτύπησε ο Έρωτας και για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει. Τότε αυτός άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Η Ευρώπη έκλαιγε, μα δεν μπορούσε να πηδήσει, γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί.
    Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον Άντρο. Καρπός των ερωτικών ενώσεων του Δία και της Ευρώπης στην Κρήτη ήταν ο Μίνωας, ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.
    Υπάρχουν όμως και άλλες παραλλαγές του μύθου της Ευρώπης: Μία αναφέρει ότι ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος ή της Παρθενόπης, αδελφή της Θράκης και ετεροθαλής αδελφή της Ασίας και της Λιβύης. Δηλαδή η Ευρώπη υπήρξε επώνυμη της ηπειρωτικής Ελλάδας και μετά τους Περσικούς Πολέμους του τρίτου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου, της Ευρώπης.
    Στην Ήπειρο έλεγαν ότι ο Δώδων, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Δωδώνη, ήταν επίσης γιος του Δία και της Ευρώπης, όπως και ο Αιακός, γενάρχης των Αιακιδών. Παιδί της Ευρώπης λέγεται ότι ήταν και ο Κάρνος, αγαπημένος του θεού Απόλλωνα.
    Η λατρεία της Ευρώπης διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο Πήλιο υπήρχε το «Λουτρόν της Ευρώπης». Η θεσσαλική πόλη Γυρτώνη ή Γυρτών είναι παραλλαγή της Γόρτυνος, του κέντρου της λατρείας της Ευρώπης στην Κρήτη.
    Από τον Όλυμπο πήγαζε ομώνυμό της ποτάμι, ο Εύρωπος.
    Ο Θάσος ήταν αδελφός της Ευρώπης, όπως και οι Κάδμος, Ρινέας, Σύρος και άλλοι. Γενικώς, οι ελληνικές πόλεις ήθελαν να έχουν κάποια σχέση με την Ευρώπη, της οποίας ο μύθος ήταν διαδεδομένος παντού, με παραλλαγές από πόλη σε πόλη.
    Εκτός Ελλάδας, ο Λουκιανός (2ος αι. μ.Χ.) πληροφορήθηκε ότι ο ναός της Αστάρτης στη Σιδώνα ήταν αφιερωμένος στην πραγματικότητα στην Ευρώπη:
«Υπάρχει παρομοίως στη Φοινίκη μέγας ναός των Σιδωνίων. Τον αποκαλούν ναό της Αστάρτης.  Πιστεύω ότι αυτή η Αστάρτη είναι η σεληνιακή θεότητα. Αλλά σύμφωνα με ένα εκ των ιερέων, αυτός ο ναός είναι αφιερωμένος στην πραγματικότητα στην Ευρώπη, την αδελφή του Κάδμου. ..., όταν έφυγε από τη Γη οι Φοίνικες την τίμησαν με ναό και διηγούνταν ένα ιερό θρύλο γι' αυτή, πώς ο Δίας την ερωτεύθηκε για την ομορφιά της και μεταμορφωμένος σε ταύρο την μετέφερε στην Κρήτη. Αυτό τον μύθο τον άκουσα και από άλλους Φοίνικες. Και το νόμισμα των Σιδωνίων φέρει επάνω του την Ευρώπη καθήμενη επί ταύρου...»
    Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο τον Λουκιανό, η πρώτη ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στο Δικταίο Άντρο, το σπήλαιο δηλαδή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Δίας. («επεί δε επέβη τη νήσω (Κρήτη) ο μεν ταύρος ουκέτι εφαίνετο, επιλαβόμενος δε της χειρός o Ζεύς απήγε την Ευρώπην εις το Δικταίον άντρον ερυθριώσαν και κάτω ορώσαν…», Λουκιανός Σαμωσατέας, Ενάλιοι Διάλογοι, 15, 4)
    Αντίθετα σύμφωνα με την παράδοση των Γορτυνίων, η ερωτική ένωση του Δία και της Ευρώπης έγινε στην περιοχή της Γόρτυνας, στη σκιά ενός πλατάνου που από τότε παρέμεινε αειθαλής, κάτι που αποτυπώνεται σε πάρα πολλά νομίσματά της πόλης αυτής.
    Παιδιά του Δία και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Όμηρο, ήταν μόνο ο Μίνωας και ο Ραδάμανθυς (και οι δυο φέρονται ως κριτές στον Άδη των Ελλήνων): «μηδέ του κοσμολόητου Φοίνικα την κόρη ως αγαπούσα, που το Ραδάμανθυ μου γέννησε και τον ισόθεο Μίνω» (Iλιάδα Ξ 310-322).
    Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (Α 2 και Α 170 - 173), ο Μίνωας ήταν γιος ενός Έλληνα, μάλλον Κρητικού, που δεν αναφέρει το όνομά του (υπονοεί τον βασιλιά Αστέριο) και της Ευρώπης, πριγκίπισσας της Φοινίκης και αδελφός όχι του Ραδάμανθυ, αλλά του Σαρπηδόνα, ο οποίος συνεπλάκη με το Μίνωα για το ποιος θα πάρει τη βασιλεία και ηττηθείς πήρε τους στασιαστές του και πήγαν στη Μίλητο της Μ. Ασίας.
    Σύμφωνα όμως πάλι με τον Όμηρο, ο Σαρπηδόνας ήταν γιος του Δία και της Λαοδάμειας, κόρης του Βελλεροφόντη, του ήρωα και ηγεμόνα της Λυκίας: «Τρία παιδιά απ' αυτήν ανάστησε μετά ο Βελλεροφόντης, τον Ίσαντρο και τον Ιππόλοχο, στερνά τη Λαοδάμεια. Μαζί της πλάγιασε ο βαθύγνωμος ο Δίας, κι η Λαοδάμεια το χαλκαρματωμένο γέννησε ισόθεο Σαρπηδόνα» (Ιλιάδα Ζ 199-200).

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
6.ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗΣ
    Πατέρας με 3 γιούς, σπουδάζει τον ένα γιατρό, το δεύτερο μηχανικό και τον τρίτο δικηγόρο.
    Βάζει τους γιους του να δώσουν όρκο ως εξής:  όταν αυτός πεθάνει,ο κάθε γιος του πρέπει να του αφησει στο μνήμα του από 10.000 ευρώ,ως συμβολική προσφορά του καθενός για τις παροχές που αυτός έδωσε στους γιους του για να γίνουν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας..
    Πεθαίνει ο πατέρας, πάει ο γιατρός στο μνήμα με 10.000 ευρώ μετρητά και ένα γράμμα "Πατέρα, εκπληρώνω τον όρκο που έδωσα, εγώ ο γιος σου ο γιατρός και σου επιστρέφω τα 10.000 ευρώ ως συμβολική ανταπόδωση των προσφορών σου για να γίνω αυτό που είμαι."
    Πάει ο μηχανικός με επίσης 10.000 ευρώ μετρητά, τα αφήνει δίπλα στα 10.000 ευρώ του αδερφού του του γιατρού και αφήνει το γράμμα "Πατέρα, εκπληρώνω τον όρκο που έδωσα, εγώ ο γιος σου ο μηχανικός και σου επιστρέφω τα 10.000 ευρώ ως συμβολική ανταπόδωση των προσφορών σου για να γίνω αυτό που είμαι."
    Πάει ο τρίτος γιος στο μνήμα, ο δικηγόρος, βγάζει το μπλοκάκι των επιταγών του, κόβει μια επιταγή και αφήνει το γράμμα "Πατέρα, εκπληρώνω τον όρκο που σου έδωσα, εγώ ο γιος σου ο δικηγόρος.
    Σου αφήνω *ονομαστική *επιταγή 30.000 ευρώ και παίρνω ρέστα 20.000 ευρώ από αυτά τα μετρητά που βρήκα πάνω στο μνήμα σου".

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
7.Είμαστε πάλι μόνοι σε μια Ευρώπη των Γερμανών
Του Θανάση Μαυρίδη από capital.gr
defencenet.gr
    Αν κάτι προκαλεί εντύπωση στην περίπτωση της Κύπρου είναι η ευκολία με την οποία οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους τράβηξαν την σκανδάλη. Απλά την πάτησαν. Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης, απαλλαγμένοι από το συναισθηματικό βάρος...
    Οι πληροφορίες είναι σαφείς: Η Κύπρος στο Eurogroup είχε δίπλα της μόνο την Ελλάδα. Όλοι οι άλλοι ήταν απέναντί της. Κι αυτό συνέβη για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν ότι η Κύπρος δεν είχε ανταποκριθεί σε τόσες και τόσες … προειδοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα του μαύρου χρήματος. Στα μάτια της Ευρώπης η Κύπρος ήταν ένας φορολογικός παράδεισος που ξέπλενε χρήματα από παράνομες συναλλαγές. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η Ευρώπη της κρίσης πιστεύει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος είναι πράγματι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
    Θα μπορούσε η Κύπρος να έχει συμμάχους αν στο προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι οι Κύπριοι είχαν αντιμετωπίσει την αναμενόμενη κρίση με μεγαλύτερη σύνεση. Όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου, φροντίζεις, τουλάχιστον, να βρεις ένα ασφαλές καταφύγιο. Δεν αρχίζεις τους λεονταρισμούς σαν να αγνοείς επιδεικτικά όλους τους πιθανούς κινδύνους. Στο κάτω – κάτω της γραφής τόσα χρόνια η Κύπρος έκανε με επιτυχία μία δουλειά: Αυτή που την κατηγορούν!
    Το να σε έχουν βρει, λοιπόν, στην γωνία και να σε κτυπούν κι εσύ αντί να προσπαθείς να προστατευτείς από τα σκληρά και αντιαθλητικά κτυπήματα του αντιπάλου να κουνάς το δάκτυλο στην κερκίδα με τους θεατές, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανόητο. Θα πει κανείς ότι υπάρχουν κι αλλού φορολογικοί παράδεισοι που κάνουν την ίδια δουλειά με εκείνη των Κυπρίων. Έχει δίκιο.   Με μία διαφορά! Εκείνοι οι άλλοι είναι πιο προσεκτικοί. Δεν δίνουν την ίδια ώρα μαθήματα...
    Στο ερώτημα αν η Ευρώπη είχε άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών, η απάντηση είναι πως ναι. Αλλά δεν θέλησε. Κι εδώ αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει μία Ευρώπη των θεσμών, αλλά μία Ευρώπη των Γερμανών. Το κούρεμα των καταθέσεων είναι έτσι κι αλλιώς άδικο, λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα του. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να ελέγξουν την νομιμότητα των καταθέσεων. Αλλά δεν ήθελαν αυτό. Αυτό ήταν το πρόσχημα. Ο πραγματικός τους σκοπός ήταν ότι θέλησαν να βάλουν λουκέτο στον φορολογικό παράδεισο.
    Το πρόβλημα είναι ότι ανοίγουν με τον τρόπο αυτόν ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Προσωπικά δεν πίστευα πριν το κούρεμα των καταθέσεων ότι θα έκαναν κάτι τέτοιο. Πίστευα ότι απλά και μόνο απειλούσαν. Έκανα λάθος. Το εννοούσαν. Κι από ό,τι φαίνεται δεν υπολογίζουν τις συνέπειες. Είναι απόλυτα σίγουροι ότι τα πάντα θα γίνουν όπως τα έχουν στο μυαλό τους. Κι αυτό μπορεί να συμβεί με την περίπτωση της Κύπρου. Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να πείσουν για την ανάγκη να τηρήσουμε τους κανόνες των χρηστών ηθών, σε περίπτωση που κάποιος άλλος αποφασίσει με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον ότι δεν θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του...
    Η Κύπρος θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της. Το έχει κάνει κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Μην κάνουν όμως το λάθος που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε έθνος ανάδελφον, που έλεγε και ο πρόεδρος. Δεν υπάρχουν ούτε αδέλφια, ούτε ξαδέλφια για να βοηθήσουν. Μόνοι μας θα βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά. Ας μην ελπίζουμε στο ξανθό ή στο πορφυρό γένος. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε αυτή την πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα σταθούμε και πάλι στα πόδια μας.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Άβδηρα: Έκλεβαν επί χρόνια νερό με παράνομες συνδέσεις!
defencenet.gr
    Στο φως της δημοσιότητας ήρθε μετά από σχετικούς ελέγχους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, όργιο παράνομων παροχών ύδρευσης κατά μήκος του Καλλικρατικού πλέον δήμου Αβδήρων στην Ξάνθη.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου από ελέγχους της υπηρεσίας εντοπίστηκαν περισσότερες από 600 περιπτώσεις παράνομων συνδέσεων παροχής ύδρευσης κυρίως στους πρώην δήμους Αβδήρων και Σελέρου.
    Με αυτοσχέδιες παρεμβάσεις επιτήδειοι έκλεβαν νερό επί χρόνια, χωρίς φυσικά να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ καθώς δεν είχε τοποθετηθεί το ανάλογο υδρόμετρο στις συνδέσεις τους.
    Μετά το αποτέλεσμα αυτό των ελέγχων η ΔΕΥΑ Αβδήρων προχώρησε στην άμεση τοποθέτηση 662 υδρομέτρων στις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε παρανομία, ενώ αναμένεται να υπάρξει κινητοποίηση για την επιβολή προστίμων, καθώς και έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτές οι παράνομες συνδέσεις λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια με την ανοχή της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ο έλεγχος για τον εντοπισμό παρόμοιων περιπτώσεων παρανομίας συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου