Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1091

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1091
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.Προσευχήθηκαν στο Γενί τζαμί της Θεσσαλονίκης μαθητές από το Μειονοτικό Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής
2.προσυνεδριακή συγκέντρωση
3.Το ανέκδοτο με τον Γερμανό καπετάνιο, το ξέρεις;
4.Θεωρία συνωμοσίας, ή στημένο το ΟΧΙ και η δήθεν αποτυχία της συμφωνίας με τους Ρώσους;
5.Η γιαγιά
6.Η πρίζα του Βασίλη
7."Δεκάρα δεν δίνω για σένα. Τσακίσου φύγε"!
8.Καταβολή Οικονομικής Ενίσχυσης ΕΚΟΕΜΣ Α΄ Τριμήνου 2013
9.Τα «έχασαν» οι αστυνομικοί με όσα αντίκρισαν σε μπαρ στα Χανιά
10.ΛΑΚΩΝΙΚΑ

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Η ΦΑΤΜΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ? Ο ΤΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΑΔΑ ΣΤΟ ΑΛΩΝΙ ?
www.dailynews24.gr/
    Χώρος προσευχής έγινε, μετά από 90 χρόνια, το "Γενί Τζαμί", μοναδικό μνημείο της χαρακτηριστικής για τη Θεσσαλονίκη, λατρευτικής παράδοσης των εξισλαμισθέντων Εβραίων (Ντολμέδων). Τον χώρο επισκέφθηκαν περίπου 50 μαθητές του Μειονοτικού Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, μαζί με τους καθηγητές τους και τους υποδέχθηκε ( ποιος άλλος ? ) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο και στην συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.
    Ο κ. Μπουτάρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους επισκέπτες και να επιβεβαιώσει την πολιτική προβολής της Θεσσαλονίκης διεθνώς, μέσα και από την ανάδειξη του πλήρους φάσματος της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει την εμπειρία του από παρόμοιες εκδηλώσεις σε θρησκευτικά μνημεία της Ορθοδοξίας στην Τουρκία, πρωτοστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
    Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, τον Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα. Το "Γενί Τζαμί" ήταν χώρος λατρείας των εξισλαμισθέντων Εβραίων της πόλης (Ντολμέδων) και χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Μετά την ανταλλαγή (1922), στέγασε, για μικρό διάστημα, πρόσφυγες και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ήταν διαδεδομένα εκείνη την εποχή (εκλεκτιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).
    Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
   Και βέβαια, πάρα πολύ καλά έκανε ο Δήμαρχός μας που επέτρεψε την προσευχή των μουσουλμανοπαίδων στο ‘Γενί τζαμί’’.
   Πρόκειται για ανταπόδοση φιλοξενείας, όταν πέρσι επισκεφθήκαμε την Κωνσταντινούπολη, 43 άτομα.
   Κατά την επίσκεψή μας στην Αγία Σοφία, μας επετράπη η μικρή θρησκευτική λειτουργία από ιερωμένο που μας συνόδευε ( ο Παπά-Δημήτρης) και όχι μόνο δεν μας ενόχλησε κανένας, αλλα οι Τούρκοι αστυνομικοί φρόντισαν ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία με κάθε σεβασμό και ησυχία.
Στο τέλος ψάλλαμε και όλοι μαζί το ‘’ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ…’’ και καταχειροκροτηθήκαμε από όλους τους παρισταμένους.
   Στην έξοδο, ο Δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, μας προσέφερε χαλβά, τσάι και ‘’τσουτσού μπαρούτ’’, και μας ενημέρωσε ότι εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να κάνουμε και καμία βάπτιση ή και γάμο, αρκεί να τον ενημερώσουμε προηγουμένως με e-mail για να μεριμνήσει για ανθοστολισμό και φωτισμό. Α.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
2.προσυνεδριακή συγκέντρωση

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    Την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 10:30, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «ΕΝΩ» (Ερμού 11 & Ίωνος Δραγούμη γωνία) προσυνεδριακή συγκέντρωση για την προπαρασκευή του εκτάκτου συνεδρίου της 26ηςΜαΐου, το οποίο θα εκλέξει νέο ΑΠΣ και θα ψηφίσει τις τροποποιήσεις του καταστατικού του κόμματος.
    Στη συγκέντρωση καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ από την Κεντρική Μακεδονία. Καλούμε κάθε Μακεδόνα, ο οποίος αισθάνεται ότι το πολιτικό σύστημα που κυβερνά τον τόπο μας έχασε πλέον και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας του και συνειδητοποιεί την εθνική αναγκαιότητα να αντικατασταθούν τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα με νέες πολιτικές δυνάμεις.
    Καλούμε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που αναζητά να δραστηριοποιηθεί πολιτικά μακριά από τα ένοχα επαγγελματικά κόμματα και να ενωθεί με τις δημιουργικές δυνάμεις της Πατρίδος μας. Να έλθουν κοντά μας και να μας ακούσουν. Να διατυπώσουν την άποψή τους και να συμμετάσχουν στις εργασίες της προσυνεδριακής συγκέντρωσης.
    Η αληθινή Δημοκρατία απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η αδιαφορία, η απάθεια, η εσωστρέφεια, η ατολμία και ο φόβος των πολιτών οδηγούν στον αυταρχισμό, στην εθνική συρρίκνωση και στη διάλυση των ελπίδων των νέων μας. Η κάθε γενιά στον τόπο μας κάτι έκανε όταν τη χρειάσθηκε η Πατρίδα . Σας περιμένουμε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦ. ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ
    Την Κυριακή 31 Μαρ. 2013 στο ξενοδοχείο STANLEY στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα με θέμα «Αξιοποίηση του εθνικού πλούτου στην Ελλάδα της κρίσης» Διοργανώθηκε από την κίνηση πολιτών «Ενωμένη Ελλάδα» με τη συμμετοχή του κόμματος μας, της «Κοινωνίας Αξιών», του ομίλου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής «Ένωση για την Ελλάδα». Συμμετείχαν αξιόλογοι, γνωστού κύρους ομιλητές. Είχα την τιμή να είμαι ο συντονιστής του δευτέρου μέρους της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και αρκετά μέλη του κόμματος «Δημιουργία Ξανά».
    Τον τελευταίο καιρό ήρθαμε σε επαφή με φορείς και κινήσεις πολιτών, στα πλαίσια της προσπάθειας ανοίγματος-διεύρυνσης του κόμματός μας και προς άλλες κινήσεις που εμφορούνται από τις ίδιες πατριωτικές ιδέες, αξίες και προβληματισμούς, με στόχο μια κοινή προσπάθεια για μια Πατρίδα που όλοι ονειρευόμαστε. Ο δρόμος ανοίγει σιγά σιγά.
    Αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν η πρόσκληση του κόμματος μας για ενεργό συμμετοχή στην εκδήλωση.
    Η συμμετοχή, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά, με στελέχη και μέλη των παραπάνω κινήσεων για δράση στην κοινή προσπάθεια.
    Ο αγώνας συνεχίζεται, είναι δύσκολος, όμως οι εκδηλώσεις αγάπης των ανθρώπων που γνωστοποιούμε την ύπαρξη του κόμματος, οι γεμάτες αίθουσες των χώρων που κάνουμε τις ομιλίες μας, μας γεμίζουν ενθουσιασμό και δύναμη να συνεχίσουμε πιο δυνατά. Συνεχίζεται με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποτελεσματικότητα.
    Εύχομαι νίκες σε όλα τα επίπεδα. Μας αξίζουν νίκες, για μια περήφανη Ελλάδα με χαμογελαστούς Έλληνες.
    Το όραμά μας για τη Νέα Ελλάδα θα γίνει πραγματικότητα. Εσείς, εμείς, όλοι μαζί. ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
 Γιώργος Τσακίρης
Μέλος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου & πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Το ανέκδοτο με τον Γερμανό καπετάνιο, το ξέρεις;
Tης Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
Το έστειλε ο Φραγκούλης Φράγκος
Ο Σόιμπλε υπήρξε σαφής.
    «Oι καταθέτες πρέπει να πηγαίνουν τα χρήματά τους σε σίγουρες τράπεζες και όχι στο ρίσκο των υψηλών επιτοκίων».
    Μετά τη δήλωση αυτή 50.000 επιστολές στάλθηκαν στην Κύπρο από Γερμανικές τράπεζες, προτείνοντας στους καταθέτες άμεση μεταφορά των χρημάτων τους στο ασφαλή Γερμανικό οικονομικό παράδεισο! Μου φάνηκε αρκετά παράδοξο οι ισχυροί τραπεζίτες της Γερμανίας να «ζητιανεύουν» καταθέσεις στον τραπεζικό «σκουπιδότοπο» του… λεηλατημένου τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και αναρωτήθηκα, αν έχουν τόσο… ανάγκη, μήπως δεν είναι τόσο… ισχυροί; Έκανα μία έρευνα και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα της, γιατί τελικά οι Γερμανικές τράπεζες μπορεί να ειναι πολλά, όμως μόνο για υγιείς κι ασφαλείς δεν φημίζονται! Οι περισσότερες τράπεζες τους είναι ουσιαστικά… υπό κατάρρευση!Η ναυαρχίδα του Γερμανικού συστήματος η Deutsche Bank, χρειάζεται άμεσα 10 δις για να ανακεφαλαιοποιήσει τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Έχει χορηγήσει τεράστια ποσά σε ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία είναι «σε καθυστέρηση» και η μόνη λύση – που έχει βρει- είναι να μεταθέτει την εξόφληση του κεφαλαίου και να κεφαλαιοποιεί τους τόκους εως ότου «σκάσουν» (Roll over)!Ενώ λοιπόν είναι σε δυσμενή φάση - περισσότερο και από τη Lehman Brothers – η έκθεσή της σε ναυτιλιακά δάνεια είναι περίπου όσο το κούρεμα της Κύπρου 6 δις ευρώ! Μάλιστα εβγαλε στο σφυρί θυγατρικές της αλλά κανείς δεν τις αγοράζει! Όσο για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Commerz Bank, καταρρέει σταθερά, όπως μου εξηγούσε χρηματιστής και φαίνεται από την πορεία της μετοχης της.Ολα ξεκίνησαν από τη ναυτιλία.
    Κάποιοι φωστήρες Γερμανοί οικονομολόγοι, σκέφτηκαν ότι επειδή η χώρα τους κατασκευάζει αυτοκίνητα (και έχει βαριά βιομηχανία), μπορεί να ανταγωνιστεί τους Ελληνες και Κύπριους εφοπλιστές. Γιγάντωσαν λοιπόν ένα στόλο κοντέινερ και βγήκαν στη διεθνή αγορά μεταφοράς εμπορευμάτων.
    Αυτά τη δεκαετία του 90 βρήκαν πρόθυμους τραπεζίτες να τους χορηγήσουν τεράστια δάνεια, με τα οποία τιτλοποίησαν και «μόλυναν» όλο το τραπεζικό τους σύστημα!Ο οίκος Moodys εκτιμά ότι η έκθεση των 10 μεγαλύτερων τραπεζών στη ναυτιλία ανέρχεται στα 98 δις, γεγονός το οποίο εδώ και μερικούς μήνες έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό τόσο στη Bundesbank, όσο και στην ομοσπονδιακή αρχή οικονομικής εποπτείας BaFin.
    Tο ποσό αυτό είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο αξιολόγησης αθροιστικά υπερδιπλάσιο σε σχέση με την έκθεση που υπάρχει στα ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, και της Ισπανίας.
    Ο Andreas Dombret μέλος του Δ. Σ. της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας προειδοποίησε τόν Φεβρουάριο ότι η κρίση στη ναυτιλία θα τινάξει το τραπεζικό σύστημα στον αέρα.
    Ηδη οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στη ναυτιλία η HSH Nordbank και η Commerzbank, έχουν τεθεί κάτω από τη στενή εποπτεία τόσο της Bundesbank όσο και του BaFin. H Commerzbank το 2012 απορρόφησε την άλλη μεγάλη Γερμανική τράπεζα τη Deutsche Shiffsbank και στη συνέχεια έκλεισε το ναυτιλιακό της κομμάτι, το οποίο αγωνίζεται μάταια να πουλήσει.Και ενώ λοιπόν η Μέργκελ με θράσος, εξαγγέλλει πώς οι επενδυτές μέτοχοι, ομολογιούχοι και καταθέτες πρέπει να χάνουν τα χρήματά τους -όταν οι τράπεζες πτωχεύουν- η HSH Nordbank που παραμένει στη ναυτιλία, αναγκάστηκε να ζητήσει και να λάβει κρατική βοήθεια ύψους 1,3 δις ευρώ, από το κρατίδιο Schleswing Holstein το οποίο είναι μέτοχός της, για να μην πτωχεύσει από τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα επισφαλή δάνεια. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι το KG Funds που διογκώθηκε την δεκαετία του 90 με τη ναυτιλία.Οι αυστηροί Γερμανοί που διαφημίζουν παντού τη δίκαιη φορολογική μεταχείρισή τους, πρόσφεραν σε αυτά τα Funds… αφορολόγητες επενδύσεις. Τις μέρες της ναυτιλιακής άνθησης εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί με οικονομική επιφάνεια, γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, μηχανικοί, έσπευσαν να τοποθετήσουν εκεί χρήματα έχοντας το πλεονέκτημα της μη φορολόγησης και των υψηλών αποδόσεων. Τα Funds αυτά αγόρασαν και ναυπήγησαν εκατοντάδες πλοία σε υψηλές τιμές, λαμβάνοντας παράλληλα άφθονα δάνεια από τις Γερμανικές τράπεζες.
    Όμως το 2008 η φούσκα των αξιών των πλοίων έσπασε ξαφνικά και από το 2009 η ναυτιλία μπήκε στην περιπέτεια της κρίσης.Όλα αυτά τα πλοία σήμερα έχουν χάσει και το 70% της αξίας τους και έχουν αποδομήσει κάθε πρόβλεψη των δανειακών τους συμβάσεων. Είναι μία άνευ προηγουμένου καταστροφή την οποία τα KG Funds αδυνατούν να διαχειριστούν διότι δεν έχουν την τεχνογνωσία του εφοπλιστή. Τα πλοία τους βγήκαν στην αγορά για να πωληθούν, ώστε να συμμαζέψουν μέρος της ζημιάς τους.Οι Ελληνες εφοπλιστές έκαναν πάρτι αγοράζοντας για ένα κομμάτι ψωμί πολλά από τα πλοία που έβγαλαν στο σφυρί οι Γερμανικές τράπεζες.Έτσι εξηγείται λοιπόν η κίνηση «του πνιγμένου που κρέμεται από τα μαλλιά του», και το ζητιάνεμα προς τους πελάτες των Κυπριακών τραπεζών.
    Εξηγείται και το μίσος εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου και η άρνηση αλληλεγγύης.Η ναυτιλία της Γερμανίας βούλιαξε από τον ανταγωνισμό των Ελλήνων και Κύπριων εφοπλιστών πού μετά την καταστροφή, αγοράζουν πάμφθηνα τα καράβια τους.Μπορεί εμείς να διδαχθήκαμε πικρά τι σημαίνει δημοσιονομική σπατάλη (και που μας οδήγησε), οι Κύπριοι τι σημαίνει έκθεση και πιστωτική σύνδεση (σε χώρα με επισφαλή ομόλογα), αλλά πιο πριν οι Γερμανοί πήραν το δικό τους μάθημα.Έμαθαν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι επειδή φτιάχνεις καλά αυτοκίνητα και ηλεκτρικές σκούπες, δεν μπορείς να ανταγωνισθείς τους Ελληνες και Κύπριους εφοπλιστές που κυριαρχούν στις παγκόσμιες θάλασσες 3000 χρόνια!Το σύντομο ανέκδοτο με δύο λέξεις που προκαλεί γέλιο στους ναυτιλιακούς κύκλους είναι «Γερμανός… καπετάνιος»!

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Θεωρία συνωμοσίας, ή στημένο το ΟΧΙ και η δήθεν αποτυχία της συμφωνίας με τους Ρώσους;
Του Λιακόπουλου Δημοσθένη
Το έστειλε ο Κώστας Μίντζολης
    Το ρεζουμέ αυτών που ακούμε στα ευρωπαϊκά κανάλια είναι ότι παρά τον "ηρωισμό" της κυπριακής βουλής και το ΟΧΙ στην τρόϊκα, οι Ρώσοι πούλησαν τους Κύπριους και τους έριξαν στο στόμα του λύκου, αφού δεν υπάρχει τελικά άλλη λύση παρά μόνο αυτό που λέει η τρόϊκα.
    Τα ρωσικά κανάλια λένε ότι οι Κύπριοι που πήγανε στη Μόσχα κορόϊδευαν και δεν έκαναν καμία ουσιαστική πρόταση και δεν δέχτηκαν καμία πρόταση των Ρώσων, που ήθελαν να δώσουν λύση πακέτο χωρίς την ανάγκη της τρόϊκας, και πήγανε στη Μόσχα με σκοπό να αποτύχουν οι συνομιλίες, ώστε να γυρίσουν πίσω και να πουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτά που λέει η τρόϊκα, με αποτέλεσμα να απογοητεύσουν τους Κυπρίους που ενθουσιάστηκαν μετά το πρώτο ΟΧΙ.
    Επειδή όμως όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται, σκεφτείτε και το παρακάτω σενάριο.
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ
    1. Θέλουν να διώξουν τους Ρώσους από την Κύπρο και την Μεσόγειο.
    2. Θέλουν να πάρουν όσα μπορούν περισσότερα από τα ρωσικά χρήματα από τις ρωσικές εταιρείες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Κύπρου
    3. Θέλουν να πάρουν όλο το φυσικό αέριο της Κύπρου και να μην έχουν ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται ολόκληρη η Ευρώπη.
    4. Θέλουν να πάρουν ένα μεγάλο μέρος από τις οικονομίες του κυπριακού λαού και των κυπριακών επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν προηγούμενο κατάσχεσης καταθέσεων.
    5. Θέλουν να διαλύσουν την βαριά βιομηχανία της Κύπρου που είναι το πολύ καλά ανεπτυγμένο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να γίνει η Κύπρος απόλυτο υποχείριό τους, πράγμα αυτονόητο μετά την αποχώρηση των Ρώσων.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
    1. Έβαλαν το EUROGROUP να κάνει την γνωστή πρόταση κουρέματος που κατέστρεφε ακαριαία την κυπριακή οικονομία.
    2. Η κυπριακή βουλή είπε ΟΧΙ στο σχέδιο.
    3. Αντί να πάει ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Μόσχα, που θα έβρισκε την μόνη διαφαινόμενη λύση, πήγε ο υπουργός οικονομικών που έλεγε μάλιστα ότι μπορεί και να παραιτηθεί.
    4. Οι προτάσεις των Κυπρίων στη Μόσχα ήταν ασαφείς και έλεγαν ότι για να πάρουν λεφτά δεν μπορούσαν να δώσουν τίποτε και ήθελαν απλά δάνειο, χωρίς να δίνουν ΤΙΠΟΤΕ.
    5. Οι Ρώσοι που είναι επαγγελματίες έζησαν για μία ακόμη φορά το σήριαλ με την επίσκεψη Παπανδρέου, που πήγε όταν η Ελλάδα ήτανε με το πιστρόλι στον κρόταφο και μιλούσε για....πράσινη ανάπτυξη στον Πούτιν.
    6. Οι Ρώσοι ζήτησαν να μην δώσουν δάνειο αλλά να πληρώσουν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ με συγκεκριμένα ανταλλάγματα (εξαγωγή φυσικού αερίου, ναυτική βάση κτλ)
    7. Οι Κύπριοι είπαν ΟΧΙ στους Ρώσους, διότι έχουν άλλες δεσμεύσεις και έστησαν την αποτυχία της συνεννόησης.
    8. Οι συνομιλίες πάγωσαν και ο Μεντβέντεφ είπε "ξεκαθαρίστε το τι μπορείτε να κάνετε και ξαναελάτε". Οι Κύπριοι όμως είχαν προθεσμία που "σκοτώνει" και η δουλειά χάλασε.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
    1. Με το πρώτο ΟΧΙ να δίνει άλλοθι, ψηφίζουν ακόμη μεγαλύτερη κατάσχεση καταθέσεων.
    2. Η Κύπρος γίνεται έρμαιο του EUROGROUP και της Γερμανίας, που βρίσκει πηγή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο για να μην εξαρτάται μόνο από την Ρωσία, πράγμα που ισχύει σήμερα.
    3. Οι Ρώσοι φεύγουν και απομονώνονται πλεόν από την Μεσόγειο.
    4. Οι Ισραηλινοί ξαφνικά ζητούν συγγνώμη από τουςΤούρκους και οι απόγονοι των νομάδων της Τάκλα Μακάν εμφανίζονται ενωμένοι και αγαπημένοι (άραγε μάλωσαν ποτέ;) και η Μεσόγειος φράσσεται για τους Ρώσους.
    5. Δημιουργείται προηγγούμενο για κατάσχεση καταθέσεων ότι ώρα γουστάρουν.
    6. Τα κανάλια και τα παπαγαλάκια προπαγανδίζουν ότι οι Ρώσοι είναι κακοί και δεν έσωσαν την Κύπρο.
    7. Προωθείται η προπαγάνδα της ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΛΛΗΣ ΛΥΣΗΣ
    8. Aυτό είναι και το ανέκδοτο, κάποιοι λένε ότι δεν επαληθεύτηκαν οι προφητείες της Ορθοδοξίας που είχε παρουσιάσει ο Λιακόπουλος, αφού οι Ρώσοι δεν έσωσαν την Κύπρο, δίνοντάς της το κατάλληλο δάνειο :)
Ξέρετε εσείς φίλοι μου να αναφέρθηκα εγώ ποτέ σε κάποια προφητεία που να λέει ότι το ΞΑΝΘΟΝ ΓΕΝΟΣ θα δώσει δάνειο στους Κύπριους;;;; Η προπαγανδιστική δύναμη μερικών, συμβαδίζει με τις δυνατότητες του ...εγκεφάλου τους.
ΤΕΛΙΚΑ
    1. Οι Ρώσοι μένουν στη γωνία και η ρώσικη αρκούδα στριμωγμένη βγάζει νύχια
    2. Όλοι οι πολίτες-υπήκοοι-δούλοι συνειδητοποιούν ότι
        α. Τα σπίτια τους δεν είναι δικά τους, αφού πληρώνπουν φόρο-ενοίκιο στο όποιο κράτος
        β. Τα αυτοκίνητά τους δεν είναι δικά τους, αφού πληρώνουν για αυτά φόρους κάθε χρόνο στο κράτος
        γ. Οι οικονομίες τους στις τράπεζες δεν είναι δικές τους αφού ανά πάσα στιγμή γίνεται ένα μπαμ και τους τα παίρνουν όλα
Για δουλέψτε το λίγο στο μυαλό σας.....

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
5.Η γιαγιά

Το έστειλε ο Γιάννης Κόντης
Αντιγραφή από ένα σύγχρονο Αναγνωστικό που επιδιώκει να μας μάθει όχι μόνο ανάγνωση, αλλά και σύγχρονο τρόπο επιβίωσης !!!!
    Όταν ο μπαμπάς έκλεισε το μαγαζί (γιατί κανείς δεν έμπαινε πια να ψωνίσει κι έτσι δεν μπορούσε να πληρώνει νοίκι και ΤΕΒΕ) κι η μαμά απολύθηκε, ήρθε να...μείνει μαζί μας η γιαγιά απ’ το χωριό.

    Η γιαγιά είναι πολύ καλή και πολύ πλούσια. Παίρνει 300 ευρώ σύνταξη απ’ τον ΟΓΑ και τώρα που μένει μαζί μας μάς τα δίνει κι είμαστε κι εμείς πολύ πλούσιοι.
Χτες φάγαμε ψάρια, που είναι καλό και ακριβό φαί. Είμαστε όλοι χαρούμενοι και δεν καταλάβαμε γιατί η Μαμά είπε στον Μπαμπά θυμωμένη :
«Μα για όνομα! Χρυσόψαρα θα φάμε, βρε Σταμάτη;».
    Κι ο Μπαμπάς (που η Μαμά τον λέει Σταμάτη) είπε :
«όλα τα κινέζικα είναι πιο φτηνά, ακόμα και τα ψάρια. Με τη σύνταξη της μάνας μου τι ήθελες να φάμε; Μπαρμπούνια;»
Και μετά η Μαμά δεν είπε τίποτα και καθήσαμε όλοι στο τραπέζι να φάμε τα χρυσόψαρα.
    Μετά η γιαγιά πέθανε. Δεν ξέρω αν έφταιγε το χρυσόψαρο που έφαγε ή αν πέθανε από μόνη της, ξέρω μονάχα πως ο Μπαμπάς και η Μαμά πολύ λυπηθήκανε και κλαίγανε και λέγανε «τι θα κάνουμε, τώρα, χωρίς την σύνταξη, Παναγία μου;» και η Παναγία τους λυπήθηκε και τους είπε να βαλσαμώσουμε τη γιαγιά, όπως ο θείος Λεωνίδας είχε βαλσαμώσει εκείνο το κεφάλι από το γουρούνι το άγριο που είχε σκοτώσει στο κυνήγι και το είχε βάλει στον τοίχο της σάλας, στο σπίτι του στο χωριό.
    Εμείς της γιαγιάς δεν της βαλσαμώσαμε μόνο το κεφάλι. Ολόκληρη τη βαλσαμώσαμε γιατί, όπως είπε κι ο Μπαμπάς «δική μας είναι η γιαγιά κι ό,τι θέλουμε την κάνουμε».
    Έτσι τώρα έχουμε τη γιαγιά συνέχεια μαζί μας και παίρνουμε και τη σύνταξη του ΟΓΑ και είμαστε πάντα πλούσιοι.
    Μόνο που τα βράδυα, όταν μαζευόμαστε τα παιδιά κοντά στο τζάκι, η γιαγιά δεν μας λέει παραμύθια, παρά κάθεται ακούνητη, αμίλητη κι αγέλαστη, όπως ο Μπέρνυ στην ταινία «Τρελλό γουηκέντ στου Μπέρνυ», που είχα δει στην τηλεόραση, όταν έπαιζε. Τώρα δεν παίζει γιατί μας έχουνε κόψει το ρεύμα.
    Όμως τον Μπέρνυ δεν τον είχανε βαλσαμώσει καλά και μάζευε μύγες, ενώ εμείς τη γιαγιά τέλεια την κάναμε!
    Καμιά φορά, για να την βλέπει η γειτονιά (έτσι λέει ο Μπαμπάς), την βγάζουμε έξω και την στήνουμε όρθια δίπλα στην αυλόπορτα. Μοιάζει, τότε, η γιαγιά μ’ εκείνον τον ξύλινο ινδιάνο που στήνουν έξω από τα καπνοπωλεία στην Αμερική.
    Και μια φορά ξεχάσαμε να τη μαζέψουμε κι έβρεξε πολύ κι έγινε μούσκεμα.
    Και ύστερα τη βάλαμε κοντά στο τζάκι να στεγνώσει, αλλά μάλλον τη βάλαμε πολύ κοντά κι άρπαξε φωτιά.
    Ευτυχώς ο Μπαμπάς πρόλαβε και την έσβησε γρήγορα, αλλά μας μάλωσε γιατί «κοντέψαμε να αφανίσουμε το μοναδικό μας εισόδημα».

6.Η πρίζα του Βασίλη:

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
7."Δεκάρα δεν δίνω για σένα. Τσακίσου φύγε"!
Γ.NΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΠΡΟΣ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ EUROGROUP
defencenet.gr
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Όπως αξίζει σε έναν πρόεδρο που ξεπουλά εν ψυχρώ μια ολόκληρη χώρα, συμπεριφέρθηκαν οι νεοαποικιοκράτες της ΕΕ στον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη κατά το γεύμα όπου δήθεν "απείλησε" με παραίτηση: "Δεν δίνω δεκάρα για το πολιτικό σου μέλλον. Τσακίσου και φύγε αν θέλεις. Μόνο το ευρώ με ενδιαφέρει" του απάντησε ο χοιροτρόφος, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάϊσελμπλουμ, μη σεβόμενος καν την ηλικία του Κύπριου προέδρου.
    Αυτό αποκαλύπτει η WSJ η οποία συμπλήρωσε ότι ανάλογη συμπεριφορά είχε και ο Β.Σόιμπλε.
Εν συνεχεία του επέβαλαν ότι δεν θα περάσει καν την συμφωνία από την Βουλή (και η νέα συμφωνία ήταν βέβαιο ότι θα απορριπτόταν και η Κύπρος θα έσπαγε τα δεσμά της ευρωζώνης).
Τους συνεργάτες του εχθρού δεν τους σέβεται ούτε ο εχθρός...

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Καταβολή Οικονομικής Ενίσχυσης ΕΚΟΕΜΣ Α΄ Τριμήνου 2013
    1. Με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφούμενη οικονομική κατάσταση του ΕΚΟΕΜΣ και έχοντας πάντα ως γνώμονα τη διασφάλιση, τόσο της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του Ταμείου, όσο και των συμφερόντων των σημερινών και μελλοντικών δικαιούχων του, το ΓΕΣ αποφάσισε:
         α. Τον καθορισμό, από 1-1-2013, της τιμής μεριδίου του ΕΚΟΕΜΣ από 6,795 € σε 6,1155 € (ποσοστό μείωσης 10%).
         β. Την συνεχή παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Ειδικού Κλάδου ως προς το σκέλος των εσόδων και την επανεξέταση, εφόσον απαιτείται, της ως άνω καθορισθείσας τιμής μεριδίου.
    2. Η παραπάνω μείωση κρίνεται ως επιβεβλημένη λόγω:
         α. Των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων που έχουν θεσμοθετηθεί, σύμφωνα με τους οποίους, από την οικονομική χρήση 2013, επιτάσσονται η ισοσκέλιση των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ και η μη δημιουργία ελλειμμάτων.
         β Της αναγκαιότητας εξισορρόπησης των ισοζυγίων χρηματορροών και εξασφάλισης επαρκούς ρευστότητας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων ένεκα των ζημιών που προκλήθηκαν στον ΕΚΟΕΜΣ από την εφαρμογή του Προγράμματος Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) και της δεδομένης απώλειας εσόδων, ως επακόλουθο της εν γένει δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της χώρας.
    3. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του Α΄ Τριμήνου 2013 θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απρ. 2013.
Εκ του ΕΚΟΕΜΣ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Τα «έχασαν» οι αστυνομικοί με όσα αντίκρισαν σε μπαρ στα Χανιά
Για να μην υπάρχουν απορίες, ΠΩΣ Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ .
newsbomb.gr
    Σκηνές από «ροζ ταινίες» είδαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Χανίων, όταν έκαναν έφοδο σε ένα μπαρ στην περιοχή Γεράνι του δήμου Πλατανιά.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν θαμώνα να απολαμβάνει τις ερωτικές υπηρεσίες δυο γυναικών ταυτόχρονα.
    Ο Έλληνας πελάτης βρισκόταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μπαρ, μαζί με μια 28χρονη από τη Σομαλία και μια 23χρονη από την Γκάνα.
    Για τη συντροφιά τους, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, είχε πληρώσει 20 ευρώ στον 36χρονο Έλληνα συνιδιοκτήτη του μπαρ και μια Ουκρανή που φρόντιζε να «εξυπηρετούνται» οι θαμώνες.
    Οι δυο γυναίκες που συμμετείχαν στο ερωτικό τρίγωνο συνελήφθησαν για διενέργεια ακόλαστων πράξεων, ενώ η Ουκρανή και ο ιδιοκτήτης του μπαρ με την κατηγορία της μαστροπείας.
    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και δύο Ρουμάνες ηλικίας 22 και 20 χρόνων που εργάζονταν στο μπαρ χωρίς πιστοποιητικά υγείας και τους οδήγησαν όλους μαζί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.
10.ΛΑΚΩΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑΥΜΑΖΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.
- Οι Σπαρτιάτες πολεμιστές, φορούσαν ερυθρό μανδύα, για μην διακρίνονται τα αίματα των πληγών τους και παίρνουν θάρρος οι αντίπαλοί τους.
- Οι Σπαρτιάτες, δεν ρωτούσαν πόσοι είναι οι εχθροί, αλλά που είναι.
- Κατά την περίοδο των Πελοποννησιακών Πολέμων, οι ασπίδες των Σπαρτιατών έφεραν πάνω τους το γράμμα «Λ» (Λακεδαιμόνιοι). Ήταν ένα είδος ψυχολογικού πολέμου, υπενθυμίζοντας έτσι συνεχώς στους αντιπάλους, ποιους ακριβώς πολεμούσαν (δηλαδή τους καλύτερους πολεμιστές στην Ελλάδα).
- Όταν κάποιος ρώτησε τον βασιλιά Αγησίλαο, γιατί η Σπάρτη είναι ατείχιστη, τότε αυτός, δείχνοντας τα σώματα των Λακεδαιμονίων, απάντησε: «Αυτά είναι τα τείχη των Λακεδαιμονίων!».
- Οι Σπαρτιάτες, θεωρούσαν που αυτό που τους χάριζε τη δόξα και την ελευθερία, ήταν η περιφρόνηση προς τον θάνατο.
- Στη Σπάρτη, επιτύμβιες στήλες, με αναγραφόμενο το όνομα του νεκρού, επιτρέπονταν μόνο εάν αφορούσαν πεσόντες στον πόλεμο. Στις κηδείες των Σπαρτιατών δεν υπήρχαν εκδηλώσεις πένθους και κλάματα.
- Ένας Έλληνας που δοκίμασε τον μέλανα ζωμό, είπε πως τότε κατάλαβε, «γιατί οι Σπαρτιάτες βαδίζουν με τέτοια ευχαρίστηση προς τον θάνατο...».
- Σε κάποια από τις Ολυμπιάδες, ένας γέροντας προσήλθε στο Στάδιο για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Μάταια όμως προσπαθούσε να βρει μία θέση για να καθίσει. Μόλις πλησίασε το μέρος όπου κάθονταν οι Σπαρτιάτες, αυτοί αμέσως σηκώθηκαν από σεβασμό για να του προσφέρουν τη θέση τους. Οι υπόλοιποι Έλληνες που βρίσκονταν εκεί γύρω επαίνεσαν του Σπαρτιάτες. Τότε ο γέροντας είπε: «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιο είναι το καλό. Μόνον οι Σπαρτιάτες, όμως, το πράττουν».
- Ο Λυκούργος, είχε απαγορεύσει τον καλλωπισμό. Σε όλους, γενικά, που ασχολούνταν επαγγελματικά με τον καλλωπισμό απαγόρευσε την είσοδο στη Σπάρτη, επειδή με τις επίπλαστες τέχνες τους κατέστρεφαν το πραγματικό κάλλος.
- Όταν κάποιος πρόβαλε αξίωση για εγκαθίδρυση δημοκρατίας στη Σπάρτη, ο Λυκούργος του απάντησε: «Καθιέρωσε πρώτα εσύ τη δημοκρατία στο σπίτι σου...».
- Όταν ο Λυκούργος ερωτήθηκε γιατί οι Σπαρτιάτες αγωνίζονται μόνο σε αγωνίσματα που δεν έχουν ανάταση χεριού, απάντησε: «Για να μην συνηθίσει κανείς να υποχωρεί στους κόπους».
- Σύμφωνα με τον Λυκούργο, δεν ήταν «ούτε γενναίο, ούτε σύμφωνο προς τα ελληνικά ήθη, το να σκοτώνεις ανθρώπους που υποχωρούν».
- Όταν κάποιος Σπαρτιάτης ζήτησε να μάθει για ποιον λόγο τους απαγόρευσε να πολεμούν εναντίον οχυρωμένων φρουρίων, ο Λυκούργος απάντησε: «Για να μην σκοτώνονται οι γενναιότεροί μας, από γυναίκες, ή παιδιά, ή από παρόμοιους προς αυτά ανθρώπους».
- Ο Χάρριλος, ερωτώμενος γιατί επιτρέπουν στις αδέσμευτες κοπέλες να κυκλοφορούν ακάλυπτες ενώ οι παντρεμένες με κάλυμμα στο κεφάλι, απάντησε: «Επειδή οι κοπέλες πρέπει να βρουν άνδρες, ενώ οι παντρεμένες να κρατήσουν τους άνδρες τους».
- Οι Σπαρτιάτισσες αθλούνταν ημίγυμνες ή και γυμνές, κάτι που θεωρούνταν εξαιρετικά προκλητικό στην υπόλοιπη Ελλάδα.
- Οι μάνες των Σπαρτιατών πολεμιστών, τους έδιναν την ασπίδα τους, πριν φύγουν για τον πόλεμο, λέγοντάς τους: «Ή ταν ή επί τας» (Ή θα επιστρέψεις μ' αυτήν νικητής, ή πάνω σ' αυτήν, τιμημένος νεκρός).
- Κάποιος Αθηναίος ρώτησε έναν Σπαρτιάτη: «Ποιά είναι η ποινή για όσους στη Σπάρτη απατούν τους συζύγους τους;». Ο Σπαρτιάτης αποκρίθηκε πως «πρέπει να θυσιάσουν έναν ταύρο, που όταν στέκεται στην κορυφή του Ταΰγετου, πίνει νερό στον Ευρώτα». Ο Αθηναίος απόρησε: «Μα υπάρχει τέτοιος μεγάλος ταύρος;». Για να εισπράξει την απάντηση του Σπαρτιάτη: «Γιατί, υπάρχει Σπαρτιάτης μοιχός;».
- Ένας Λάκωνας που ρωτήθηκε για ποιον λόγο τρέφει μεγάλα γένια, εκείνος απάντησε: «Για να βλέπω τις λευκές τρίχες και να μην κάνω τίποτε ανάξιο του χρώματός τους».
- Όταν κάποιος είδε σε έναν ζωγραφικό πίνακα να σφάζονται Σπαρτιάτες από Αθηναίους και έλεγε ότι είναι ανδρείοι οι Αθηναίοι, ένας Λάκωνας που έτυχε να παραβρίσκεται εκεί είπε: «Στον πίνακα».
- Όταν κάποιοι Χίοι κάποτε επισκέφτηκαν τη Σπάρτη και μετά από φαγοπότι έκαναν εμετό στο χώρο των συσκέψεων των Εφόρων και αποπάτησαν πάνω στα καθίσματα που κάθονται οι Έφοροι, στην αρχή οι Σπαρτιάτες έψαχναν να βρουν μήπως οι δράστες που ασχημόνησαν ήταν συμπολίτες τους. Όταν διαπίστωσαν ότι ήταν Χίοι, ανακοίνωσαν με κήρυκα ότι επιτρέπουν στους Χίους να ασχημονούν.
- Ένας που επισκέφτηκε τη Σπάρτη και επί πολλή ώρα έμενε όρθιος στηριζόμενος στο ένα του πόδι, είπε σε έναν Σπαρτιάτη: «Δεν πιστεύω, Λάκωνα, να μπορείς να σταθείς τόση ώρα στο ένα σου πόδι όση εγώ». Κι εκείνος απάντησε: «Εγώ όχι· μπορούν όμως όλες οι χήνες».
- Όταν κάποιοι συνάντησαν Λάκωνες σ' έναν δρόμο στην ύπαιθρο, τους είπαν: «Είστε τυχεροί, γιατί μόλις πριν από λίγο έφυγαν από εδώ οι ληστές». Κι εκείνοι απάντησαν: «Όχι, μα τον Ενυάλιο, εκείνοι ήταν τυχεροί, γιατί δεν μας συνάντησαν».
- Ένας Σπαρτιάτης που χτυπήθηκε με βέλος και ξεψυχούσε, έλεγε ότι δεν λυπάται γι' αυτό, για το ότι δηλαδή θα πεθάνει, αλλά γιατί χτυπήθηκε από δειλό τοξότη και προτού κάνει κάποιο κατόρθωμα.
- Ένας Λάκωνας, όταν είδε κάποιον να κάνει έρανο για τους θεούς, είπε ότι δεν χρειάζονται φροντίδα θεοί που είναι φτωχότεροί του.
- Όταν κάποιος επισκέφθηκε τη Σπάρτη και είδε την τιμή που απέδιδαν οι νέοι προς τους μεγαλύτερους, είπε ότι μόνο στη Σπάρτη συμφέρει να γερνά κανείς.
- Στους Σπαρτιάτες, υπήρχε η συνήθεια να μη χτυπούν την εξώπορτα, αλλά να φωνάζουν απ' έξω.
- Τον ποιητή Αρχίλοχο που επισκέφτηκε τη Σπάρτη, οι Σπαρτιάτες τον έδιωξαν αυθημερόν, διότι έμαθαν ότι υποστήριξε σε ποίημά του ότι είναι προτιμότερο να πετάει κανείς τα όπλα του στη μάχη παρά να σκοτωθεί.
- Πρώτο από τα καλά και ευχάριστα, πίστευαν ότι είχε θεσπίσει για τους πολίτες ο Λυκούργος τον άφθονο ελεύθερο χρόνο, επειδή απαγορευόταν εντελώς να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. Τη συσσώρευση πλούτου, που συνεπαγόταν κόπο και δυσκολίες, δεν τη χρειαζόταν κανείς καθόλου, γιατί γενικά τον πλούτο τον είχε κάνει αζήλευτο και χωρίς να προσθέτει καμμιά τιμή. Τα χωράφια τους τα καλλιεργούσαν οι Είλωτες, πληρώνοντας προσυμφωνημένη αμοιβή. Και ήταν επάρατο να μισθώνει κανείς ακριβότερα, για να καλλιεργούν έτσι (οι Είλωτες) με ευχαρίστηση, έχοντας το κέρδος τους, και οι ίδιοι να μην είναι πλεονέκτες.
- Μια Σπαρτιάτισσα που έμαθε ότι ο γιος της είχε σωθεί και είχε τραπεί σε φυγή από τους εχθρούς, του έγραφε: «Έχει διαδοθεί κακή φήμη για σένα- ή ξέπλυνε αυτήν πάραυτα ή αλλιώς χάσου». Μια άλλη Σπαρτιάτισσα που έμαθε ότι ο γιος της σκοτώθηκε στη μάχη κρατώντας δυνατά τη θέση του, είπε: «Θάψτε αυτόν και να αναπληρώσει τη θέση του ο αδελφός του».
- Όταν ένας επαίτης ζήτησε ελεημοσύνη από έναν Σπαρτιάτη, εκείνος του είπε: «Αν σου δώσω, θα ζητιανεύεις ακόμα περισσότερο. Για την κατάστασή σου αυτή, εκτός από σένα είναι υπαίτιος και αυτός που σου έδωσε πρώτος ελεημοσύνη, γιατί σε έμαθε να είσαι οκνηρός».
- Ένας Σπαρτιάτης ρώτησε τον Αγησικλή, πως κάποιος χωρίς σωματοφύλακες θα μπορούσε να ασκεί με ασφάλεια την εξουσία. Αυτός απάντησε: «Αν συμπεριφέρεται στον λαό, όπως οι γονείς στα παιδιά τους».
- Στον οινοχόο που ρώτησε τον Αγησίλαο, πόσο κρασί να προσφέρει στον κάθε συνδαιτυμόνα, αυτός απάντησε: «Αν υπάρχει πολύ κρασί, δώσε όσο ζητούν, αν όμως είναι λίγο, μοίρασε σε όλους το ίδιο».
- Όταν ο Αγησίλαος κάποτε ρωτήθηκε, μέχρι που φτάνουν τα σύνορα της Λακωνίας, αφού σήκωσε το δόρυ του, απάντησε: «Μέχρι εκεί που φτάνει αυτό εδώ».
- Στην ερώτηση, γιατί οι Σπαρτιάτες διακρίνονται περισσότερο, ο Αγησίλαος απάντησε: «Επειδή γνωρίζουν να άρχουν και να άρχονται».
- Κάποιος επαινούσε έναν ρήτορα, ο οποίος με την ευφράδεια του λόγου του, μεγαλοποιούσε μικρά και ασήμαντα πράγματα. Τότε ο Αγησίλαος είπε: «Θα θεωρούσατε σπουδαίο και έναν τσαγκάρη που θα έφτιαχνε μεγάλα παπούτσια για μικρό πόδι»;
- Όταν ο Αντίοχος ο έφορος, πληροφορήθηκε ότι ο Φίλιππος έδωσε την ύπαιθρο στους Μεσσήνιους, ρώτησε αν τους έδωσε και δύναμη να την κρατήσουν.
- Ο γιατρός Μενεκράτης, που είχε σημειώσει επιτυχίες σε κάποιες ξεγραμμένες περιπτώσεις και ονομάστηκε γι' αυτό Δίας, χρησιμοποιούσε καταχρηστικά αυτή την προσωνυμία και μάλιστα τόλμησε να στείλει επιστολή στον Αγησίλαο που (πάνω-κάτω) έγραφε: «Ο Δίας Μενεκράτης εύχεται στον Αγησίλαο να είναι καλά...». Ο Αγησίλαος χωρίς να διαβάσει τα υπόλοιπα, του έγραφε απαντητική επιστολή: «Ο βασιλιάς Αγησίλαος εύχεται στον Μενεκράτη να είναι καλά στα μυαλά του».
- Ο Αγησίλαος άκουσε κάποτε ότι οι σύμμαχοι δυσανασχετούσαν με τις συχνές εκστρατείες, καθώς συμμετείχαν λίγοι Λακεδαιμόνιοι και οι σύμμαχοι ήταν πολλοί. Θέλοντας να αποδείξει το πλήθος αυτών, διέταξε όλους τους συμμάχους να καθίσουν από το ένα μέρος ανάμεικτοι μεταξύ τους και από το άλλο χωριστά μόνοι τους οι Λακεδαιμόνιοι. Έπειτα διέταξε με κήρυκα να σηκωθούν πρώτοι οι κεραμοποιοί, και μόλις σηκώθηκαν αυτοί, διέταξε να σηκωθούν δεύτεροι οι χαλκουργοί, έπειτα οι κτίστες και στη συνέχεια οι οικοδόμοι και μετά ο καθένας που ασκούσε άλλη τέχνη. Σχεδόν είχαν σηκωθεί όλοι οι σύμμαχοι, αλλά από τους Λακεδαιμόνιους κανείς, γιατί είχε απαγορευθεί σ' αυτούς να μαθαίνουν και να ασκούν χειρωνακτική εργασία. Έτσι, γελώντας ο Αγησίλαος, είπε: «Βλέπετε, άνδρες, πόσο περισσότερους στρατιώτες, στέλνουμε εμείς στις εκστρατείες;».
- Ο Αρχίδαμος του Αγησιλάου, όταν είδε για πρώτη φορά στη Σικελία καταπελτικό μηχάνημα αναφώνησε: «Ω Ηρακλή, χάθηκε η ανδρεία του οπλίτη!».
- Στον Περίανδρο, που ήταν σπουδαίος γιατρός στην επιστήμη του και με πολύ μεγάλη φήμη, αλλά έγραφε αποτυχημένα ποιήματα, ο Αρχίδαμος του Αγησίλαου είπε: «Γιατί, Περίανδρε, αντί πετυχημένου γιατρού επιθυμείς να αποκαλείσαι αποτυχημένος ποιητής;».
- Όταν ο Αρχίδαμος του Αγησίλαου εισέβαλε στην Αρκαδία και έμαθε ότι θα βοηθούσαν τους εχθρούς οι Ηλείοι, τους έστειλε μια επιστολή που έγραφε: «Ο Αρχίδαμος προς τους Ηλείους: Καλό πράγμα η ησυχία...».
- Όταν κάποιος σοφιστής είπε ότι ο λόγος είναι το σπουδαιότερο απ' όλα, ο Άγης του Αρχίδαμου του είπε: «Επομένως, αν εσύ δεν μιλήσεις, δεν έχεις καμιά αξία».
- Ο Ανάξανδρος του Ευρυκράτη, όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί οι Σπαρτιάτες δεν συγκεντρώνουν τα χρήματα σε δημόσιο ταμείο, απάντησε: «Για να μη διαφθαρούν οι φύλακές τους».
- Ο Αναξίλας, σε κάποιον που απορούσε γιατί οι Έφοροι δεν σηκώνονται από τη θέση τους μπροστά στους βασιλείς, αφού μάλιστα από εκείνους διορίζονται, απάντησε: «Για τον ίδιο λόγο που είναι Έφοροι».
- Ο Σπαρτιάτης Ανδροκλείδης, ανάπηρος στο ένα του πόδι, κατατάχτηκε στους πολεμιστές κι όταν κάποιοι έφεραν αντιρρήσεις, εμποδίζοντάς τον λόγω της αναπηρίας του, είπε: «Δεν πρέπει να πολεμά κανείς τους εχθρούς τρεπόμενος σε φυγή, αλλά παραμένοντας στη θέση του».
- Όταν κάποιος είπε στον Ανταλκίδα ότι «μόνοι εμείς σας διώξαμε πολλές φορές από τον Κηφισό», αυτός απάντησε: «Εμείς όμως ποτέ δεν σας διώξαμε από τον Ευρώτα».
- Ο βασιλιάς Βρασίδας φεύγοντας σε πόλεμο, έγραψε στους Εφόρους: «Όσα σας δηλώνω θα τα πραγματοποιήσω στον πόλεμο ή θα έχω πεθάνει».
- Η Αρχιλεωνίς, η μητέρα του Βρασίδα, όταν σκοτώθηκε ο γιος της και κάποιοι από τους Αμφιπολίτες που έφτασαν στη Σπάρτη την επισκέφτηκαν, τους ρώτησε αν ο γιος της σκοτώθηκε πολεμώντας γενναία και αντάξια της Σπάρτης· καθώς εκείνοι τον επαινούσαν πολύ και έλεγαν ότι στις μάχες ήταν ο καλύτερος από όλους τους Λακεδαιμόνιους, εκείνη είπε: «Ξένοι, γενναίος και ενάρετος ήταν ο γιος μου, αλλά η Σπάρτη έχει πολλούς άνδρες ανώτερους από αυτόν».
- Όταν κάποιος ρώτησε τον Δημάρατο, γιατί αυτούς που ρίχνουν τις ασπίδες τους στη μάχη τούς στερούν τα πολιτικά δικαιώματα, όχι όμως και αυτούς που ρίχνουν τις περικεφαλαίες και τους θώρακες, απάντησε: «Αυτά τα φορούν για να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους· την ασπίδα όμως την κρατούν για να υπερασπισθούν τον κοινό στρατιωτικό τους σχηματισμό».
- Ερωτώμενος ο Δημάρατος γιατί ζει εξόριστος από τη Σπάρτη, ενώ είναι βασιλιάς, απάντησε: «Γιατί οι νόμοι της είναι ανώτεροι από τους βασιλείς».
- Ο Ευαδαμίδας, βλέποντας τον Ξενοκράτη σε μεγάλη ηλικία, ρώτησε ποιος είναι αυτός και του απάντησαν ότι είναι ένας σοφός που διερευνά την αρετή. Τότε είπε: «Και πότε θα την χρησιμοποιήσει αν ακόμα την αναζητεί;».
- Ο ναύαρχος Καλλικρατίδας, όταν οι φίλοι του Λύσανδρου απαιτούσαν να επιτρέψει σ' αυτούς να σκοτώσουν από έναν εχθρό και να πάρουν από πενήντα τάλαντα, αν και είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα για τρόφιμα για τους ναύτες του, δεν το επέτρεψε. Και ο Κλέανδρος, σύμβουλός του, είπε: «Εγώ, αν ήμουν στη θέση σου, θα τα έπαιρνα». Και εκείνος απάντησε: «Και εγώ θα τα έπαιρνα, αν ήμουν στη θέση σου».
- Κατά τη ναυμαχία των Αργινουσών, το 406 π.Χ., ενώ η έκβαση ήταν αρνητική για τους Σπαρτιάτες, κάποιος πρότεινε στον ναύαρχο Καλλικρατίδα να φύγει για να σωθεί. Αυτός τότε απάντησε: «Χρέος μου είναι να ακολουθήσω τον νόμο: Να νικήσω ή να πεθάνω. Πεθαίνοντας, η Σπάρτη δεν θα ζημιωθεί, ενώ αν υποχωρήσω θα ταπεινωθεί».
- Κάποιος σοφιστής που μιλούσε για ανδρεία, έκανε τον Κλεομένη να γελάσει, κάτι που ενόχλησε τον σοφιστή. Τότε ο Κλεομένης του είπε: «Μην ενοχλείσαι... Το ίδιο θα έκανα κι αν ένα χελιδόνι μιλούσε γι' αυτήν. Αν μιλούσε όμως ο αετός, θα επικρατούσε απόλυτη σιωπή...».
- Ο Λεωτυχίδης, όταν κάποιος τον ρώτησε να μάθει για ποιόν λόγο οι Σπαρτιάτες πίνουν λίγο κρασί, απάντησε: «Για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας, αλλά εμείς για τους άλλους».
- Όταν σε μια πόρτα τυλίχθηκε γύρω από το κλειδί ένα φίδι και οι μάντεις έλεγαν στον βασιλιά Λεωτυχίδη του Αρίστωνα ότι είναι παράξενο σημάδι, αυτός απάντησε: «Θα ήταν παράξενο σημάδι, αν το κλειδί τυλίγονταν γύρω από το φίδι».
- Προς τον Φίλιππο, τον ιερέα του Ορφέα, που ήταν πάμπτωχος και έλεγε ότι όσοι είχαν μυηθεί απ' αυτόν θα ζούσαν ευτυχισμένοι μετά το τέλος της ζωής τους, ο Λεωτυχίδης του Αρίστωνα του είπε: «Γιατί λοιπόν, ανόητε, δεν πεθαίνεις, για να παύσεις να θρηνείς τη δυστυχία και τη φτώχεια σου;».
- Κάποιος Σπαρτιάτης σε μια μάχη, έχοντας υψώσει το ξίφος του να το καταφέρει εναντίον ενός εχθρού, μόλις δόθηκε το σύνθημα παύσης της μάχης, δεν ολοκλήρωσε το χτύπημα. Όταν κάποιος τον ρώτησε γιατί δεν σκότωσε τον εχθρό, ενώ τον είχε του χεριού του, απάντησε: «Διότι καλύτερο από το να σκοτώνεις είναι να υπακούς στον αρχηγό».
- Σ' έναν Λάκωνα που έχανε στην πάλη κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιος του είπε: «Ο αντίπαλός σου, Λάκωνα, αποδείχτηκε ανώτερος από σένα» Κι εκείνος απάντησε: «Όχι ανώτερος, αλλά καλύτερος στην τέχνη της πάλης».
- Σε κάποιους Θηβαίους που έφερναν ζωηρές αντιρρήσεις για κάποιο θέμα, οι Σπαρτιάτες είπαν: «Πρέπει, ή να χαμηλώσετε τους τόνους, ή να έχετε ισχυρότερη πολεμική δύναμη».
- Κάποιος, ρώτησε έναν Σπαρτιάτη: «Γιατί έχετε μικρά τα ξίφη σας;». Κι ο Σπαρτιάτης απάντησε: «Για να πολεμάμε τους εχθρούς από κοντά».
- Επειδή ο Πίνδαρος έγραψε ότι, «στήριγμα της Ελλάδος είναι η Αθήνα», ένας Σπαρτιάτης παρατήρησε: «Αν η Ελλάδα ακουμπούσε σε τέτοιο στήριγμα, θα είχε γκρεμισθεί».
- Κάποιος Σπαρτιάτης ρωτήθηκε για κάτι και απάντησε αρνητικά κι όταν εκείνος που τον είχε ρωτήσει του είπε ότι ψεύδεται, του απάντησε: «Βλέπεις λοιπόν ότι είσαι ανόητος, αφού ρωτάς για πράγματα που γνωρίζεις;».
- Κάποτε επισκέφτηκαν Λάκωνες πρεσβευτές τον τύραννο Λύγδαμη, κι επειδή εκείνος, προσπαθώντας να τους αποφύγει, ανέβαλλε πολλές φορές τη συνάντηση, και τελικά κάποιος είπε σ' αυτούς ότι ο τύραννος είναι ασθενής, οι πρέσβεις του απάντησαν: «Πες σ' αυτόν ότι, μα τους θεούς, δεν ήλθαμε να παλέψουμε μαζί του αλλά να συζητήσουμε».
- Όταν ένας Λάκωνας είχε πιαστεί αιχμάλωτος σε πόλεμο και τον πουλούσαν, την ώρα που ο κήρυκας διαλαλούσε «πουλάω δούλο», εκείνος του έκλεισε το στόμα λέγοντάς του: «Λέγε ότι πουλάς αιχμάλωτο».
- Ένας Σπαρτιάτης με πρόβλημα όρασης που ήθελε να πάει στον πόλεμο, ρωτήθηκε από κάποιον: «Που πας σ' αυτήν την κατάσταση και τί νομίζεις ότι θα πετύχεις;». Αυτός τότε απάντησε: «Ακόμη κι αν δεν πετύχω τίποτε άλλο, σίγουρα θα στομώσω το ξίφος του εχθρού».
- Οι Λακεδαιμόνιοι Βούλης και Σπέρχης πήγαν εθελοντικά στο βασιλιά των Περσών Ξέρξη για να τους επιβληθεί τιμωρία, που όφειλε η Σπάρτη σύμφωνα με κάποιον χρησμό, διότι σκότωσαν τους κήρυκες που είχαν σταλεί από τον Πέρση βασιλιά σ' αυτούς. Αφού παρουσιάστηκαν στον Ξέρξη, του ζητούσαν να τους σκοτώσει με όποιον τρόπο θέλει για εξιλέωση των Λακεδαιμονίων. Κι όταν εκείνος, κατάπληκτος, τους άφησε ελεύθερους και πρότεινε σ' αυτούς να μείνουν κοντά του, είπαν: «Και πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε εδώ, εγκαταλείποντας την πατρίδα και τους νόμους και εκείνους τους ανθρώπους, για χάρη των οποίων διανύσαμε τόσο δρόμο για να πεθάνουμε;». Καθώς τους παρακαλούσε επίμονα και ο στρατηγός Ίνδαρος και υποσχόταν σ' αυτούς ότι θα τύχουν ίση τιμή με τους πιο στενούς φίλους του βασιλιά, του απάντησαν: «Μας δίνεις την εντύπωση ότι αγνοείς πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η ελευθερία, την οποία κανένας συνετός άνθρωπος δεν θα αντάλλαζε με τη βασιλεία των Περσών».
- Όταν οι Έφοροι παρατήρησαν ότι ο Λεωνίδας εκστρατεύει με λίγους άνδρες (μόλις 300) για τις Θερμοπύλες, αυτός απάντησε: «Δεν χρειάζονται περισσότεροι για την μάχη που πάμε». Καθώς πάλι εκείνοι του είπαν, «Μήπως έχεις κάτι άλλο εκτός από το να αποκλείσεις τα περάσματα;», εκείνος τους είπε: «Φαινομενικά, αλλά ουσιαστικά πάω να πεθάνω υπέρ των Ελλήνων».
- Ένας στρατιώτης, πληροφόρησε τον Λεωνίδα, ότι είναι κοντά οι εχθροί. Εκείνος τότε είπε: «Επομένως, κι εμείς είμαστε κοντά τους».
- Στην ερώτηση, γιατί οι άριστοι προτιμούν τον ένδοξο θάνατο αντί για την άδοξη ζωή, ο Λεωνίδας απάντησε: «Γιατί, το δεύτερο το θεωρούν κάτι το φυσικό, ενώ το πρώτο είναι προσωπική επιλογή τους».
- Όταν ο Ξέρξης προσπάθησε να δελεάσει τον Λεωνίδα, δίνοντάς του την εξουσία της Ελλάδος με αντάλλαγμα την υποταγή του, εκείνος απάντησε: «Για μένα είναι πολύ ανώτερος ο θάνατος για την υπεράσπιση της Ελλάδος, από το να γίνω μονάρχης στους ομοφύλους μου».
- Ο Λεωνίδας, στην απαίτηση του Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα, απάντησε περήφανα: «Μολών λαβέ!» («Έλα να τα πάρεις» -ή ακριβέστερα, «αφού έρθεις, πάρ' τα»).
- Στην απειλή των Περσών, ότι η πυκνότητα των βελών τους θα σκεπάσει τον ήλιο, ο Σπαρτιάτης Διηνέκης απάντησε ειρωνικά: «Καλύτερα. Θα πολεμήσουμε υπό σκιάν».
- O Λεωνίδας, την τελευταία μέρα πριν την αποφασιστική μάχη των Θερμοπυλών, σύστησε σε Σπαρτιάτες και Θεσπιείς να φάνε ελαφρά για να μην δυσκολευτούν στη μάχη. «Απόψε θα δειπνήσουμε πλουσιοπάροχα στα βασίλεια του Πλούτωνος», τους είπε με αυτοσαρκασμό.
-Η Γοργώ, η σύζυγος του Λεωνίδα, όταν κάποια φιλοξενούμενη φίλη είπε προς αυτήν ότι «μόνο εσείς οι Σπαρτιάτισσες κυβερνάτε τους άνδρες», απάντησε: «Γιατί μόνο εμείς γεννάμε άνδρες».
- Πληροφορούμενος ο Σπαρτιάτης Λόχαγος τον θάνατο του γιου του, απάντησε: «Πάντα γνώριζα ότι ήταν θνητός και όφειλε να πεθάνει...».
- Στην ερώτηση ποιο πολίτευμα είναι καλό, ο Λύσανδρος απάντησε: «Αυτό που ανταμείβει τους γενναίους και τους δειλούς όπως τους αξίζει».
- Βλέποντας τους Βοιωτούς να αμφιταλαντεύονται αν θα του επιτρέψουν τη διέλευση όταν περνούσε από τη χώρα τους, ο Λύσανδρος έστειλε ανθρώπους του ζητώντας να μάθει αν θα περάσει μέσα από τα εδάφη τους με όρθια ή πλαγιαστά τα δόρατα.
- Όταν ο Λύσανδρος πήγε στη Σαμοθράκη για χρησμό, ο ιερέας του ζήτησε να πει ποια ήταν η πλέον παράνομη πράξη που είχε κάνει στη ζωή του. Ο Λύσανδρος ρώτησε τότε: «Πρέπει να κάνω αυτό, επειδή το ζητάς εσύ ή οι θεοί;». Κι όταν εκείνος απάντησε ότι «το απαιτούν οι θεοί», είπε: «Βγες εσύ έξω από τον ναό και, αν με ρωτήσουν οι θεοί, θα το πω σ' εκείνους».
- Ο Πολυκρατίδας, όταν κάποτε μαζί με άλλους πήγε ως πρεσβευτής στους στρατηγούς του Πέρση βασιλιά, στην ερώτηση αυτών αν έχουν πάει με δική τους πρωτοβουλία ή με δημόσια απόφαση, απάντησε: «Αν πετύχουμε στην αποστολή μας, ήλθαμε με δημόσια απόφαση, αλλιώς, ήλθαμε με δική μας πρωτοβουλία».
- Όταν ο Πεδάριτος πληροφορήθηκε ότι οι εχθροί είναι πολυάριθμοι, είπε: «Ωραία, γιατί θα γίνουμε ενδοξότεροι, σκοτώνοντας περισσότερους».
- Το 338 π.Χ., μετά τη μάχη της Χαιρώνειας, ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας ξεκίνησε μια θριαμβευτική πορεία στις πόλεις της νοτίου Ελλάδος για να εδραιώσει την πανελλήνια συμμαχία κατά των Περσών. Οι Σπαρτιάτες δεν του επέτρεψαν να μπει στην πόλη τους. Τότε ο Φίλιππος τους διεμήνυσε πως αν κυριεύσει την πατρίδα τους, δεν θα πρέπει να περιμένουν κανένα έλεος. Και οι Σπαρτιάτες του απάντησαν λακωνικά, με μία μόνο λέξη: «Αν».
- Όταν ο Φίλιππος κάλεσε τους Σπαρτιάτες να επιλέξουν τι από τα δύο θέλουν, να μπει στην πόλη τους ως φίλος ή ως εχθρός, αυτοί απάντησαν: «Ουδέτερον» (Ούτε το ένα, ούτε το άλλο).
- Το 336 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε στην Κόρινθο συνέδριο για να αναγνωριστεί ως στρατηγός-αυτοκράτωρ για την εκστρατεία εναντίον των Περσών. Οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν, λέγοντας: «Οι Λακεδαιμόνιοι έχουν μάθει να ηγούνται των Ελλήνων και όχι να τους ακολουθούν».
Πηγή: «Λακωνικά αποφθέγματα» (Πλούταρχος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου